Az egyik 4, a másik 55 év után búcsúzhat

shadow

Óriási bajban két nagy múltú klub a Bundesligában. Kilenc körrel a vége előtt a Kölnnek nyolc, a Hamburgnak pedig hét pontot kellene ledolgoznia a bennmaradáshoz. Papíron egyszerű a képlet: fordulónként egy pont, és kész. A realitás azonban mást mond.

Ennyivel a vége előtt a legnagyobb menekülést 2011-ben a Mönchengladbach, két évvel később pedig a Hoffenheim mutatta be. Mindkettő öt-öt pontot tudott behozni az utolsó fordulókban. Mi kellett ehhez? A Gladbach esetében két klasszis, az akkori új edző, Lucien Favre, és a fontos gólokat hozó Marco Reus. Öt győzelem a szezon utolsó meccsein, és összejött az osztályozó. De meg lehetett oldani minimalistábban is a dolgot: két évvel később négy győzelem az utolsó tíz meccsen elég volt Markus Gisdolnak és Firminóéknak az osztályozóhoz.

Ám szombaton a Hamburg a szintén kiesőjelölt Mainz ellen hazai pályán, fél órát emberelőnyben játszva, tizenegyeshez jutva, Bundesliga-újonc kapus ellen sem talált be. Nehéz elhinni, hogy majd a Bayern, Hertha, Stuttgart hármas ellen indul be a gólgyártás. Ha pedig nem, akkor a Bundesliga örök fénye kialszik, 55 év után a "dinoszaurusz" kimúlik, a stadionóra pedig lenullázódik.

A Köln esete kicsit más. Tegnap sikerült a szezon legjobb első 44 percét produkálnia Pizarróéknak. Csak még volt hátra három perc az első félidőből. Két lövés, egy potya, két Mario Gomez-gól, és innen már nem volt visszaút. Érdemes is Timo Horn mellényúlása kapcsán a legnagyobbakat felidézni:

A Peter Stöger által felépített keret 2014 után újra a másodosztályban találhatja magát, mint ebben az évszázadban oly sokszor.