Az ősz legjobb tizenegye I.

shadow

Rendhagyó módon az ősz nem jelentette egyben az év felezővonalát {a 17. fordulóval indul január 20-án az új év} a Bundesligában. Őszi bajnokot is csak január végén avathatnak, de ez nem gátolhat meg abban, hogy kisebb mérleget vonva megnézzük, hogy kik is voltak posztonként a legjobbak.

A lista alapját az opta-statisztikákra építő whoscored-értékelés adja. Kezdjük is egy olyan poszttal, a kapuséval, amely a legnagyobb meglepetést tartogatja. Hiába keressük ugyanis a sokra tartott Neuer-Leno-Sommer hármast az élbolyban, csak előbbinek sikerült egyáltalán a legjobb tízbe kerülnie, a többiek a sor végén kullognak, ami rávilágít a Leverkusen és a Gladbach botladozásaira is.

nevtelen1

A legjobb kapus az a Marvin Hitz, aki már három és fél éve számít az Augsburg kezdőkapusának, ahol lőtt már fontos gólt, és akadályozott meg büntetőt egy kis "tereprendezéssel".

Övé a második legtöbb védés {Casteels mögött}, a második legtöbb 16-oson belüli hárítás, és a legtöbb kifutás a mezőnyben. Ugyan van öt olyan kapus is, aki kevesebb gólt kapott nála {köztük Gulácsi is}, az a tény, hogy egy kiesőjelölt kapujában teszi ennyire biztosan a dolgát, egy viszonylag gyengébb védelem mögött, edzőváltáson is túlesve, a többiek fölé emeli.

Mögötte három olyan csapat kapusa következik {hajszálra hasonló mutatóval}, akik jócskán erőn felül teljesítettek {már ami az anyagi lehetőségeket illeti}. A Hoffenheim, a Hertha és a Köln is nagyon stabil védelemmel áll dobogóközelben, vagy éppen dobogón. A Baumann-Jarstein-Horn trióból a Petry Zsolt edzette norvég hozta le a legtöbb meccsét, összesen hatot kapott gól nélkül. Baumann viszont egy meccsen sem kapott ki csapatával, míg Horn kifejezetten peches volt, november eleje, a műtétje után már nem léphetett pályára, nélküle már csak egyet tudott nyerni a csapat és vissza is csúszott a hetedik helyre.

A világ legjobb kapusának tartott Manuel Neuert csak a nyolcadik helyen találjuk, noha ő kapta a legkevesebb gólt, mindössze kilencet. {igaz, sok meccsen nem volt szükség a klasszisára} A szintén jól teljesítő Lipcse magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter a tizedik, elmondása szerint a Freiburg ellen hibázott egy gólnál, és a Bayern ellen is összehozott egy büntetőt, de összességében megbízható volt, bravúrjai voltak, tizenegyest is hárított.

nevtelen2

A lista alsó felében találjuk az egyik legtehetségesebb német kapust, Bernd Lenót, és a svájci válogatott Yann Sommert, akit nemrég még a Bundesliga legjobb kapusának választottak, míg a 19 legalább hét bajnokin pályára lépő kapus közül az ingolstadti Orjan Nyland a legrosszabb, vele kezdőként meccset sem nyert a csapat, az őt váltó Martin Hansennel pedig már hármat is.