Jól szerepelnek, mégis elégedetlenek a szurkolók Huszti volt klubjánál

shadow

A Bundesligába egy év után visszatérő Hannover remekül kezdte a szezont, a szurkolók egy része mégis tiltakozik a klub elnöke, Martin Kind ellen. Az ultrák ugyanis ellenzik a klub megvásárlásáról szóló terveket, mivel az figyelmen kívül hagyná az 50+1%-os szabályt.

A pályán mutatott teljesítmény alapján nincs oka aggodalomra a Hannover szimpatizánsainak. Az első fordulóban a Mainz ellen győztek, majd hazai pályán legyűrték a Schalkét is. Négy fordulót követően 10 pontot gyűjtöttek, ezzel egy rövid ideig még vezették is a tabellát. Azóta volt egy kisebb hullámvölgyük, de a Dortmund elleni októberi 4-2-es győzelem megmutatta, semmi baj nincs a csapat formájával. A szurkolók öröme mégsem felhőtlen.

A Hannover elnöke, Martin Kind ugyanis szeretné megvásárolni a klub többségi tulajdonát, azaz kilépne az általa többször is kritizált 50+1%-os szabály alól. Ez egyébként azt hivatott biztosítani, hogy a klubbal kapcsolatos döntések ne kerüljenek egyetlen tulajdonos kezébe. A Hannover felügyelő bizottsága már megszavazta Kind javaslatát, így a döntés lényegében a Német Labdarúgó-szövetségen múlik.

Amennyiben jóváhagyják, úgy a Hannover lehet a negyedik Bundesliga-klub, amelyik szakít a megszokott modellel.

Az ultrák csendben tiltakoznak

Németországban a szurkolók finoman szólva sem kedvelik a befektetőket. Sok Hannover-fanatikus úgy érzi, azzal ha Kind kezébe kerülne az irányítás, a klub halálos ítéletét mondanák ki. Az ultrák már a tiltakozás módját is kitalálták: a mérkőzéseket ugyan megnézik, de egyáltalán nem szurkolnak, akkor sem ünnepelnek, ha gólt szerez a csapatuk.

A Sky Sports Tobi Riemert kérdezte a fejleményekről, aki egy hannoveri focival foglalkozó podcast házigazdája. "A helyzet nagyon rossz jelen pillanatban. Senki sem igazán boldog. Az ultrák még mindig mérgesek, 99%-uk benne van a bojkottban. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem csupán ők tiltakoznak. Sok olyan szurkoló is kifejezte már nemtetszését, aki egyébként egyetlen csoportnak sem a tagja."

"Nem a többségről van szó. Azt mondanám, hogy a stadionban lévő szurkolók körülbelül 25%-a érintett, azonban a többi 75% keveset tesz hozzá a hangulathoz, így elég gyenge az atmoszféra. Ha a Hannover győz, akkor picit más a helyzet, de az ultrák nélkül nem az igazi. Fújolásra eddig nem került sor szerencsére, remélhetőleg ez így is marad."

A sportigazgató szerint a helyzet nagyon bonyolult

A klub frissen kinevezett sportigazgatója, Gerhard Zuber frusztrálónak nevezte a helyzetet. "Ez nagyon megnehezíti a dolgunkat, mert nem kapunk támogatást az ultráktól" - nyilatkozta a Sky Sportsnak. Andre Breitenreiter, a csapat vezetőedzője korábban erről azt mondta, olyan mintha 34 idegenbeli mérkőzést kellene lejátszaniuk.

"Az elnök tervei kissé szokatlanok, és mindkét oldalon voltak hibák. Ezért elég nehéz helyzetben vagyunk, jelenleg ez nagy probléma, és az is lesz a jövőben. Mi egy dolgot tehetünk, megpróbáljuk lejátszani a meccseket, és sikeresek lenni. Reménykedünk és imádkozunk, hogy a szurkolók visszatérjenek, de a fanatikusok különleges csoportok" - folytatta Zuber.

A sportigazgató tavasszal érkezett a klubhoz, Breitenreiterrel és az általános igazgatóval, Horst Heldt-tel együtt. A trió korábban a Schalkénál is együtt dolgozott, és a munkájuknak gyorsan beért a gyümölcse. Először is feljutottak a Bundesligába, majd hozzáláttak, hogy a pályán és azon kívül is átalakítsák a csapatot. Érthető módon büszke arra, amit elértek eddig.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz a feljutó csapatoknak, de mi mindent megváltoztattunk. Átalakítottuk az utánpótlást, lecseréltük a vezetőedzőt, megváltozott a megfigyelői hálózat is. Rengeteg dolog alakult át, de a klubnál megadták a lehetőséget erre, és a jelek szerint egyelőre jól alakulnak a dolgaink."

Remekül sikerültek a nyári igazolások

A jó szezonkezdetben szerepet játszott az is, hogy a Hannover kiválóan erősített az átigazolási piacról. "Hat új játékost hoztuk a nyáron, és tudtuk jól, hogy mindenkinek jól kell játszania, be kell illeszkednie, mert nélkülük a csapat szerkezete nem lenne megfelelő. Majdnem mindenki játszik közülük." A klub rekordigazolása, Jonathas győztes gólt szerzett a Schalke ellen, Ihlas Bebou pedig kétszer is betalált a Dortmund kapujába.

"Jonathas volt a legnagyobb befektetésünk, mert korábban soha nem fizettünk ki 9 millió eurót egyetlen játékosért. Nagyon óvatosan tanulmányoztuk az ő posztját, és úgy gondolom a megfelelő embert találtuk meg. Mindene megvan. Nagy, jó a befejezéseknél, kiváló statisztikái vannak, és a pályán kívül is nagyszerű srác. Jelenleg Ihlas Bebou mellett ő a legfontosabb játékosunk."

"Bebou-t a másodosztályból szereztük meg. Nagyon tehetséges fiatal. Hihetetlenül gyors, még sok örömünk lesz a játékában. Tisztában voltunk azzal, hogy kell majd a sebesség a támadásokhoz, ezért olyan játékosokat szemeltünk ki, akik extrém gyorsasággal rendelkeznek. Bebou-t már Düsseldorfból ismertem, mert éltem ott egy ideig, így legalább 30-szor láttam. Pontosan tudtam, mit vettünk meg vele."

Zuber szerint a klubban rengeteg potenciál rejlik, csak épp a múltban rengeteg hibát követtek el. Megfelelő változtatásokkal azonban nagyon sikeres lehet a csapat a jövőben. Idén egyelőre nincsenek igazán nagyra törő tervei a klubnak, megelégednének a középmezőny elejével is. Jelenleg a 10. helyen állnak, így ez nem is tűnik elérhetetlennek.

A vezetőség remek munkája sem győzte meg a szurkolókat

A Hannover ultráit azonban jelenleg nem az foglalkoztatja, hogy milyen helyzetben van a csapat utánpótlása, vagy hogyan játszanak a nyári igazolások. A Martin Kind tervét ellenzők jogi úton próbálták megakadályozni a klub eladását, de eddig nem jártak sikerrel. A kérdés most az, jóváhagyja-e a német szövetség a Hannover tulajdonosi körének átalakítását.

Az is jó kérdés, mi lesz abban az esetben, ha rábólintanak Kind tervére. Sokan jelenleg azzal fenyegetőznek, hogy amennyiben az elnök kezébe kerül a többségi tulajdon, nem szurkolnak többé a Hannover mérkőzésein, azt azonban nehéz előre látni, hogy ez pontosan hány embert jelenthet. Egy dolog biztos: a klub idén kevésbé éltetett hőseire hétvégén a Bayern München vár.

via Sky Sports