Messi akkor is nagyobb játékos lesz Maradonánál, ha nem nyer világbajnokságot

shadow

Lionel Messire elképesztő teher hárul az oroszországi világbajnokságon. Hazájában évek óta azt várják tőle, hogy a válogatott élére áll, és győzelemre vezeti Argentínát, ez azonban nemhogy vébén, de még csak Copa Americán sem jött össze neki. Lassan az idő is ellene játszik, könnyen lehet, hogy ez az utolsó világversenye, aminek ennyire domináns játékosként vághat neki.  

A világbajnokságot megelőzően az épp Oroszországba utazó argentin válogatott tagjait néhány szurkoló várta a repülőtérre menet. Egyikük azt kiáltotta: "Leo, hozd haza nekünk a kupát!" Amikor a busz letette őket Nyizsnyij Novgorodban a Horvátország elleni csoportmeccs előtt, a szurkolók azt énekelték: "Leo Messi kezei által miénk lesz a dicsőség!"

1986-ban Messi még meg sem született, amikor egy másik argentin világklasszis keze világbajnoki címhez segítette Argentínát. Diego Maradonáról van szó, aki saját maga nevezte el az ominózus mozdulatot "Isten kezének". Az angolok elleni negyeddöntőben két gólt is szerzett, egy csodálatos szólógólt, illetve egy kezezős találatot. (Ha már akkoriban is lett volna videóbíró, ugye.)

Az angolok elleni duplát követően Maradona kettőt vert Belgiumnak is az elődöntőben, majd a fináléban adott egy gólpasszt Jorge Burruchagának. Argentína 3-2-re legyőzte az NSZK-t, Maradona ezzel végleg belépett a halhatatlanok közé, hazájában pedig azóta is valóságos istenként kezelik. Nem véletlen, hogy Messi előtt is Maradona szolgál referenciapontként.

Sokszor azonban mintha elkerülné a figyelmet az a tény, hogy Maradona nem egyedül nyert világbajnokságot.

Az 1986-os argentin válogatottban olyan klasszisok nyújtottak kiváló teljesítményt, mint Jorge Valdano, Oscar Ruggeri és a már említett Burruchaga. Carlos Bilardo szövetségi kapitány innovatív háromvédős taktikája pedig a korszak legkiszámíthatatlanabb csapatává tette Argentínát. Egy olyan világbajnokságon, ahol voltak erős csapatok, de talán nem akadt egy igazán kiemelkedő válogatott, ez elég volt a győzelemhez.

A különbséget ugyan Maradona klasszisa jelentette a hasonló erősségű csapatok között, de még így is kellett Burruchaga, Jose Luis Brown és Valdano, hogy a torna végén az argentinok emelhessék fel a serleget. Ha Messi hasonló mértékű támogatást kap a társaitól (mondjuk Gonzalo Higuaín belövi az ajtó-ablak ziccerét) a 2014-es döntőben, mostanra már ő is világbajnok lehetne.

 

1986-ban még sokkal nehezebb volt kielemezni egy-egy játékost, a rivális edzőknek nem állt rendelkezésükre olyan mennyiségű felvétel, mint manapság. Akkoriban, ha Bilardo szerette volna látni, hogyan teljesít a klubjában Maradona, akkor Barcelonába vagy Nápolyba kellett utaznia.

2018-ban Messi összes lejátszott mérkőzéséről vannak elérhető televíziós felvételek, nagy részüket talán még online is megtalálnánk. Ha olyan napja van, lehetetlenség megállítani, összességében az edzőknek mégis több lehetőségük van felkészülni a játékából. Sok meglepetéssel aligha szolgálhat Messi játéka.

042_CSK-33022848.jpg Fotó: Europress/AFP 

A futball rengeteget fejlődött fizikálisan és taktikailag is 1986 óta. Akkoriban egyetlen világklasszis játékos nagyobb hatással volt a teljes közegre, mint manapság. Korunk labdarúgásában rengeteg múlik a presszingen, és amikor egy Messihez hasonló játékos nincs eléggé kisegítve a társai által, könnyen ki lehet venni a játékból.

Ez történt a Barcelonával az AS Roma elleni idegenbeli mérkőzésen, és ez történik meg elég gyakran a válogatottban is.

A klubjában Messi megkapta a megfelelő feltételeket, különösen 2008 és 2012 között a Guardiola-érában, és ennek köszönhetően káprázatos sikerekhez segítette a Barcát. Argentínában nincsenek hasonló feltételek, és a jelenlegi edző, Jorge Sampaoli sem talált megoldást a problémára. Még mindig keresi az egyensúlyt, és az Izland elleni 1-1 után ő is kapott hideget-meleget a hazai sajtótól.

A túlzott Messi-függőség lehet Argentína végzete a világbajnokságon | Hosszabbítás

Argentína csak az utolsó fordulóban biztosította be világbajnoki részvételét, és az ezernyi sebből vérző kétszeres világbajnok első találkozója sem sikerült jól az oroszországi vébén. Izland mesteri taktikával fojtotta meg Lionel Messiék játékát, és megérdemelten szerzett pontot történetének első világbajnoki mérkőzésén.

Maradona egyébként kiállt Messi mellett az elrontott büntetőt követően. "Volt, hogy zsinórban öt tizenegyest hagytam ki, és mégis én voltam Diego Maradona. A meccs és a két pont a csapat miatt, és nem a büntető miatt ment el. Odaállt, és mindent beleadott, amit csak tudott. Ez a srác kötelessége" - nyilatkozta tőle szokatlan józansággal az egykori klasszis.

A válogatott egyik korábbi sztárja, Hernan Crespo már kritikusabb volt. "Messi maximum öt pontot érdemel a tízből a teljesítményére. Többet várunk tőle, de Messi nem Maradona, egyedül nem fog vébét nyerni. Ezt minden argentinnak és csapattársának meg kell értenie. Zseniális a megfelelő körülmények között, mint például a Barcában. Egyébként ő is csak erőlködik" - magyarázta.

Azt Crespo is kénytelen volt elismerni, hogy Messit nem segítik eléggé a csapattársai. "Mondjátok meg: ki volt az, aki kisegítette őt Izland ellen? Angel Di Maria egyszer nem verte meg az ellenfelét, és a középpályáról sem kapott semmilyen támogatást."

000_1622BD.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezzel ki is mondta a lényeget. Van egy általános vélekedés, miszerint Maradona egyedül nyerte meg a világbajnokságot. Azonban ez ebben a formában egyáltalán nem igaz. Burruchaga és Valdano játéka (majd 1990-ben Claudio Caniggia feltűnése) kulcsfontosságú volt, hogy Maradona sikeres legyen ezen a két világversenyen.

Történelmi távlatból, jó adag futballromantikával ötvözve úgy tűnhet, mintha azok a sikerek egy személyben Maradonához kötődnének, pedig mások is tettek bőséggel a világbajnoki címért. Az az állítás is fals, miszerint Maradona vezér volt, míg Messi nem az. Különböző típusú vezérek vannak, akadnak harsányak, akadnak visszahúzódók.

De az biztos, hogy Argentínának most Messi a vezére, ahogyan 1986-ban Maradona volt az.

Népszerű narratíva a szurkolók, sőt, még korábbi játékosok körében is, miszerint Maradona a nagyobb futballista. Elvégre megnyerte a vébét, és talán a torna történetének legnagyszerűbb egyéni teljesítménye is hozzá kötődik. Viszont ahogyan Valdano mondta: Messi minden nap olyan, mint Maradona volt 1986-ban.

000_APM564444.jpg Fotó: Europress/AFP

A Barca támadója nemrég olyan helyről kapott biztató szavakat, ahonnan talán kevésbé várná az ember. Sergio Ramos, a Real Madrid védője mondta azt, hogy Argentínában sokan gondolják úgy, hogy Maradona fényévekkel minden idők legjobb argentin futballistája, ő viszont személy szerint Messit tartja a legjobbnak.

Persze elképzelhető, hogy csak azért mondta ezt, hogy visszavágjon Maradonának, aki nemrég úgy nyilatkozott, szerinte Ramos nem topjátékos. A körülményektől függetlenül igaza van Ramosnak, Messi jobb játékos, mint Maradona volt. De azt nem lehet elvárni tőle, hogy egyedül megnyerje a világbajnokságot. 

Erre az isteni Diego sem volt képes.

via goal.com