Kőkemény adóval nehezítik Cristiano Ronaldo Kínába szerződését

shadow

Hétfőn nyitott Kínában az átigazolási piac, a legfőbb cél pedig a Real Madridból elvágyódó Cristiano Ronaldo leigazolása lehet. Ez azonban közel sem lesz annyira egyszerű feladat, az átigazolás ugyanis elképesztő költségekkel járna.

Amióta Cristiano Ronaldo közölte a Real vezetőségével, hogy elhagyná a csapatot, mivel a spanyol adóhatóság miatt már nem érzi jól magát az országban, világszerte azt találgatják, merre vezethet a portugál klasszis útja. A leggazdagabb európai klubok - így a Manchester United vagy a PSG - természetesen ott vannak a lehetséges állomások között, de az sem zárható ki, hogy valamelyik kínai klub megpróbálkozik a világklasszis támadó megszerzésével.

Merre vezethet Cristiano Ronaldo útja? | Hosszabbítás

Sajtóhírek szerint Cristiano Ronaldo közölte a Real Madrid vezetőségével, hogy szeretné elhagyni a csapatot.

Kína azonban nincs könnyű helyzetben: nem csak Ronaldót kellene meggyőzni a váltásról - önmagában ez is neccesnek tűnik - de még az újonnan bevezetett szabályra is gondolniuk kell, melynek értelmében a külföldről igazolt labdarúgókra 100%-os adót vetettek ki. Vagyis a kínai kluboknak szó szerint kétszer annyit kell fizetniük egy játékosért, mint amennyit hivatalosan vételárként elkönyvelnek.

Ronaldo állítólag beszélt az ügynökével, Jorge Mendesszel a Kínába igazolás lehetőségéről, de egyelőre még korainak érzi ezt a váltást, és inkább valamelyik európai csapatot választaná. A játékos Kínába csábítása tehát valószínűleg már ezen a ponton elbukna - pár évig még biztosan - de érdemes kicsit körbejárni, miért hoztak Kínában olyan szabályt, ami jelentősen megnehezíti a világsztárok leigazolását.

Előnyben részesítenék a hazai labdarúgókat

A külföldi játékosokra kivetett adó a Kínai Labdarúgó Szövetség (CFA) legutóbbi kísérlete arra, hogy a klubokat megakadályozzák az eszetlen költekezésben. Az utóbbi időben olyan játékosokat csábítottak el, mint Oscar, Hulk vagy épp Carlos Tevez. Januárban azonban Kína Általános Sportigazgatósága azt a döntést hozta, hogy meg kell állítani a felelőtlen költekezést, és inkább a saját nevelésű labdarúgókat kell előtérbe helyezni.

Szezon elején a CSL döntése nyomán bevezették azt a szabályt, melynek értelmében a kezdőben legalább egy U23-as kínai labdarúgónak kell szerepelnie. Múlt hónapban pedig ezt kiegészítették azzal, hogy minden kezdőbe nevezett külföldi labdarúgóra kell jutnia egy U23-as kínai játékosnak.

A 100%-os adóról szóló döntést múlt hét szerdán kapták meg a csapatok. Ennek értelmében mindegyik csapat, amelyik legalább 45 millió jüant (ez kb. 5 millió font) költ külföldi játékosokra, a vételárának megfelelő összeget be kell fizetnie egy alapba, amiből a kínai fiatalok fejlesztését támogatják.

Szóval ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy ha valamelyik csapat szeretné leigazolni Ronaldót 200 millió fontért, akkor további 200 millió fontot kell az alapba befizetni, vagyis összesen 400 millióba kerülne egyetlen játékos megvásárlása.

Ebből kiindulva óriási meglepetés lenne, ha bármelyik klubnál komolyan gondolnák Ronaldo megszerzését.

A nagy kínai projekt

A kínai futballba körülbelül két évvel ezelőtt kezdték elképesztő ütemben belerakni a pénzt, ami főleg a külföldi labdarúgók megvásárlásában csúcsosodott ki. Ennek hátterében az áll, hogy az ország futballrajongó elnöke, Xi Jinping kijelentette, hogy szeretné az országát nagyhatalommá tenni labdarúgásban. Hozzá kell tenni azonban, hogy ő ezt elsősorban a hazai futball fejlesztésével képzelte el, nem pedig légiósok szerződtetésével. Ahogyan egy korábbi cikkünkben is írtuk: a következő Ronaldo vagy Messi kinevelése nemzeti projektnek számít az országban.

A nagy kínai futball-álom | Hosszabbítás

Az Evergrande kínai futballcsapat 48 pályája épphogy elegendő a 2800 diák számára. Háttérben az iskola - első ránézésre Roxfortról mintázott - tornyai láthatóak, a fiatal sportolók pedig nap mint nap rohannak a pályára, rúgnak, cseleznek és passzolnak. Abban reménykednek, hogy a futball majd dicsőséget és gazdagságot hoz nekik.

Kína egyébként története során egyszer jutott ki világbajnokságra (2002), de még csak gólt sem szereztek a tornán. Jelenleg az ország a FIFA-világranglista 82. helyen áll, olyan futballnagyhatalmak mögött, mint Feröer-szigetek, vagy Benin.

A Kínai Szuperliga azonban az utóbbi években beletolt pénzeknek köszönhetően Ázsia első számú bajnokságává nőtte ki magát. A tulajdonosok, rajongók és a bajnoksággal kapcsolatos jogok birtokosai attól tartanak, hogy az új szabályok jelentősen visszavethetik a játék népszerűségének növekedését az országban.

via sky sports