Korrupcióval vádolják a PSG katari tulajdonosát

shadow

Egy svájci bíróság korrupciós eljárást indított Nasser Al-Khelaifi, katari üzletember ellen, aki a sport világában is ismerős figurának számít, 2011 óta ő a Paris Saint-Germain tulajdonosa. Az ügyben a FIFA korábbi főtitkára, Jerome Valcke is érintett.

A hatóságok azt gyanítják, hogy Valcke kenőpénzt fogadott el, és hozzásegítette a BeIN Médiacsoportot a 2026-os és 2030-as világbajnokság televíziós jogainak megszerzéséhez. A svájci ügyészség csütörtöki közleményéből kiderült, a korábbi sportvezetőnek több korrupciógyanús ügyletben is szerepe lehetett.

Ebben azt írják, Valcke a 2018-as, 2022-es, 2026-os és 2030-as világbajnokság közvetítési jogainak elosztásakor pénzt fogadott el egy meg nem nevezett üzletembertől, és több országban is segíthetett megszerezni a médiajogokat. Al-Khelaifi esetében a 2026-os és a 2030-as világbajnokság közvetítési jogainak megszerzésével kapcsolatban merült fel ez a gyanú.

A nyomozás részeként Valckét csütörtökön kihallgatták, és francia, görög, olasz és spanyol ingatlanokban is házkutatást tartottak. A hatóságok a BeIN párizsi irodájában is bizonyítékok után kutattak. A nyomozást március 20-án indították, de hivatalosan csak most jelentették meg.

A 2022-es katari világbajnokság szervezőbizottság egyik legfontosabb figurájának tartott Al-Khelaifi egyébként az egyik első közvetlen kapcsolat a 2018-as és a 2022-es világbajnokság korrupciógyanús pályázatával kapcsolatban folyó, amerikai, francia és svájci együttműködéssel zajló nyomozásban.

Valcke 2007 és 2016 között a FIFA főtitkára volt Sepp Blatter vezetése alatt. Pénzügyi visszaélések miatt tíz éves eltiltást kapott, a fellebbezési eljárásban épp szerdán volt a meghallgatása.

via sky sports