„Aki hajnali öt előtt hazaér, büntetést kap”

shadow

A szombati nap igencsak eseménydúsra sikeredett a spanyol fociban.

Kezdődött Diego Costa góljával és kiállításával, majd folytatódott Coutinho leigazolásával. Előbbi eset kisebb vihart kavart, annak ellenére, hogy még Simeone is elismerte, hogy a szabály az szabály (mégis, őszintén, tegye fel a kezét aki nem így ünnepelt volna Costa helyében fél év kihagyás után?!). Míg a második egy újabb átigazolási rekordot jelentett, lévén a most már ex-liverpooli középpályás a La Liga történetének legdrágább játékosa lett, megelőzve Dembelét.

De aki azt hitte, hogy a nap nem tartogat már további izgalmakat, az nagyot tévedett. Este került sor ugyanis a sevillai derbire, ami szerencsére gyönyörűen bemutatta, hogy a foci nem csak értelmetlen szabályokról és horribilis átigazolási összegekről szól.

A Sevilla és a Betis összecsapása az első perctől az utolsóig hozta azt, ami miatt igazán szeretjük a focit. Folyamatos játék, őrült rohanás, sok gól, egy kis kakaskodás, elképesztő hangulat. Spanyol foci sűrítve. Nem véletlen, hogy a második félidőben, amikor úgy tűnt, ez a meccs akár 6-6-ra is végződhet, a spanyol kommentátor is spontán Viva el fútbol! kiáltásokra ragadtatta magát.

A várakozások hatalmasok voltak. A hét során mind a Sevilla, mind a Betis nyílt kapus edzést tartott, melyeken több ezren vettek részt, megágyazva a szombati hangulatnak. Itt kell megemlíteni, hogy sajnos a város radikálisai is készültek, a meccs előtti összecsapások eredményeként ugyanis 23 embert vettek őrizetbe.

De ezek után a mérkőzés már csak és kizárólag a fociról szólt. A Betis 22 másodperc után vezetett Fabián góljával (a 21 éves saját nevelésű játékos nevével minden bizonnyal még találkozunk majd), majd érkezett Ben Yedder, aki első gólját szerezte a derbiket tekintve. Még mielőtt azonban megnyugodhatott volna Montella és a Sevilla, jött Feddal, így ismét vezettek a zöld-fehérek. Később Kjaer ugyan egyenlített, ám a második félidőben egy két perces rövidzárlat és Durmisi illetve Sergio León gólja azt jelentette, hogy a Betis egészen közel került ahhoz, hogy nyolc meccs után megszakadjon negatív sorozatuk (egy döntetlen és hét vereség) a derbiken.

Még mielőtt azonban túlságosan is megnyugodhattak volna, jött Lenglet, így a hazaiak hátránya ismét egy gólra csökkent. Ezek után a Sevilla mindent megpróbált, folyamatosan mentek előre, teljesen ketté szakadt a pálya, melynek során viszont a Betis kontráiban is benne volt az újabb gól. A 95. percben aztán Rico kapus is előre ment egy szabadrúgásnál, ám a gyengén elvégzett pontrúgás majd Tello harcossága azt eredményezte, hogy a Betis szerzett újabb gólt, megadva ezzel a kegyelemdöfést.

Sevilla zöld-fehér fele tehát visszatért, ráadásul nem is akárhogyan! A Real Betis története során ugyanis először szerzett öt gólt az ősi rivális otthonában.

Nem véletlen, hogy a főszereplők is kissé elragadtatták magukat. Az első derbijét nyerő Betis-ikon, a már 36 éves Joaquín például így nyilatkozott közvetlenül a meccs után:

Most már nyugodtan vonulhatok vissza! Éljen a Betis!”. Majd hozzátette: „Ez most nem a pihenés ideje, hanem az ünneplésé. Aki hajnali öt előtt hazaér, büntetést kap”.

A viccelődésen túl azonban pár komolyabb gondolat is elhangzott tőle:

Nagyon elégedett vagyok, a csapat fantasztikus teljesítményt nyújtott azok után, hogy egész héten nagyon keményen, de mégis jó hangulatban dolgoztunk. Volt egy olyan érzésem a meccs előtt, hogy ez egy kiváló találkozó lesz. Nem tudom miért, de éreztem, hogy most nagyon jók leszünk”.

A Betis tehát fantasztikusan kezdte az új évet, és ugyan a jelenlegi szezon eddig igencsak hektikusra sikeredett, az idegenbeli győzelem a városi rivális ellen mindenképpen feledteti majd a rosszabb pillanatokat. És ha még ide vesszük azt is, hogy korábban a Real Madrid ellen is diadalmaskodni tudtak a Bernabéuban, akkor már nem is akármilyen idényről beszélünk.

Erre a dupla sikerre egyébként az 1994-95-ös szezon óta nem volt példa, akkor a Betis végül a harmadik helyen végzett a bajnokságban. Ez most még nagyon messze van, de ha ebből a győzelemből erőt tudnak meríteni és stabilizálni tudják a játékukat, a nemzetközi szereplés talán nem is tűnik elérhetetlen célnak.