Messi új szárnysegédet kapott a gólszerzésben

shadow

Lionel Messi kiválóan teljesít a 2016/17-es szezonban, az argentin zseni a tőle megszokott tempóban termeli a gólokat. Ebben nagy szerepe van Jordi Albának, aki szép lassan Messi kedvenc csapattársa lett a pályán. 

A Barcelona támadásépítéseiben hosszú éveken keresztül kulcsszerepet játszott a Lionel Messi és a jobbhátvédként rendre felfutó Dani Alves közötti összhang. A 2017/18-as szezonban azonban épp a pálya másik oldalán találta meg az argentin az új játszótársát, méghozzá Jordi Alba személyében.

Alves ugyan már 2016 nyara óta nem Barca-játékos, mind a mai napig ő adta Messinek a legtöbb gólpasszt a Barcelona játékosai közül, szám szerint 42-t. Pályájának első felében Messi gyakran jobb oldalról indulva cselezett befelé, és a jobbhátvédként szélsőket megszégyenítően támadó Alvessel remek összjátékokat hoztak össze.

A közöttük lévő kémia azt követően is megmaradt, hogy az argentin középre húzódott. Nem véletlen, hogy a szurkolók körében bevett gyakorlatnak számított, hogy korábban mentek ki a meccsekre, így nem maradtak le Messi és Alves közös bemelegítéseiről.

A pálya bal oldalán Albának is részt kellett vennie a védekezésben és támadásban egyaránt. A spanyol válogatott balhátvédet a Valenciától igazolta le a Barcelona, (eredetileg egyébként a Barca utánpótlásában nevelkedett), és a bal oldali felfutásai a klubjában és a nemzeti csapatban is komoly fegyverré vált az évek során.

A mostani idényben azonban Albának sokkal központibb szerepe lett a támadások felépítésében. A 28 éves játékos rendelkezik a legtöbb gólpasszal a Barca játékosai közül, öt asszisztja közül pedig négyet is Messinek osztott ki. Legutóbb a Celta elleni 2-2-es mérkőzésen villant meg a páros, Luis Suárez vezetést jelentő találatát készítették elő.

Egy fordulóval korábban Messi készített elő Alba előtt egy gólt, amivel a Barca pontot mentett a Valencia elleni rangadón. Azt megelőzően csak kétszer fordult elő, hogy Messi gólpasszt adott Albának: 2015-ben az Elche elleni Spanyol Kupa mérkőzésen, és a Sevilla elleni kupadöntőben, 2016-ban.

Ebben az időszakban Alba csak hatszor adott gólpasszt Messinek, mindegyiket a spanyol bajnokságban. Ezek közül az utolsó igen emlékezetes körülmények között, a Real Madrid elleni 3-2-re megnyert mérkőzésen született. Neymar azt a meccset eltiltás miatt kihagyta, az idei szezont pedig már a Paris Saint-Germain színeiben kezdte meg a brazil klasszis.

Azóta a Barca sokszor játszik 4-4-2-es formációban, aminek elsősorban az a következménye, hogy több terület marad Alba előtt.

"Neymar remek játékos, de a körülmények vagy az érzéseinek hatására úgy döntött, elhagyja a csapatot. Elégedett vagyok azokkal a játékosokkal, akik most a klubnál vannak. Jelenleg több lehetőségem van a szélen támadni. Őszintén szólva, ez sokkal jobban fekszik nekem" - mondta Alba.

A védő annak is örül, hogy Ernesto Valverdével dolgozhat. Az új tréner nagyon bízik a játékában, ami láthatóan a formájának is jót tett. "Elégedett vagyok vele. Kiválóan kommunikál a játékosaival, ami segít abban, hogy egységesen, csapatként tudjunk játszani."

"Könnyű megérteni magad a világ legjobb játékosával" - magyarázta Alba. "Bal lábas, ami passzol az én játékomhoz is. Amióta megérkeztem, egymást kerestük a pályán. Megtiszteltetés vele játszani, remélem még sok passz és összjáték lesz közöttünk."

Valverde a maga részéről szintén elégedett a páros teljesítményével. "Jordi remekül olvassa az üres területeket, Messinek pedig kivételes a perifériás látása. Ez az oka annak, hogy sokszor megtalálja, amikor labda nélkül mozog. Az előnyünkre fordítjuk őket, a csapat egyik erőssége ez a kapcsolat."

Tagadhatatlan, hogy Alba támadásban mutatott képességei nagy segítséget adnak Messinek, aki így Neymar és Alves távozása ellenére is jól teljesít. Még fontosabb, hogy a Barcelona teljesítménye sem esett vissza, jelenleg is veretlenül vezetik a spanyol bajnokságot, a Bajnokok Ligájában pedig egyelőre szintén jól alakulnak a dolgaik.

via goal.com