Mi a baja a spanyol adóhatóságnak Messivel, Ronaldóval és Neymarral?

shadow

Az utóbbi időben több Spanyolországban futballozó klasszis labdarúgót adócsalással vádoltak. Lionel Messi és Neymar ügye után, most épp Cristiano Ronaldo van soron, akiben emiatt az a gondolat is megfordult, hogy elhagyja a Real Madridot. Adja magát a kérdés: miért kerülnek ilyen gyakran bajba a Spanyolországban futballozó játékosok?

Az utóbbi néhány évben szinte megszokottá vált a bíróság előtt adóügyekben magyarázkodó futballisták látványa Spanyolországban. A fentebb már említett trió mellett Javier Mascherano is összetűzésbe keveredett a hatóságokkal, és adócsalás miatt egy éves felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Barcelona klasszisa.

Három játékos, három tárgyalás

Tavaly Lionel Messi és édesapja, Jorge kerültek bíróság elé, miután a spanyol adóhatóság szerint 4,1 millió eurónak megfelelő adót nem fizettek be a játékos arculati jogaiból származó bevételei után. Mind a ketten 21 hónapos börtönbüntetést kaptak, amit nem is olyan régen a legfelsőbb bíróság is helyben hagyott.

Arról a barcelonai bíróságnak kell döntenie, hogy a büntetést le kell-e ülniük, avagy spanyol szokásoknak megfelelően felfüggesztik az ítéletet. Utóbbi abban az esetben érvényes, amennyiben első alkalommal elkövetett bűncselekményről van szó, és az ítélet nem több, mint két év.

Az ügyészek két éves börtönbüntetést, és 10 millió eurós bírságot szeretnének elérni Neymar esetében, akit a csalás vádja alól felmentettek, de egy másik ügyben is érintett: a hatóságok korrupciógyanúsnak találják a játékos 2013-as klubváltását.

Cristiano Ronaldo ellen is nyomozhatnak adócsalás ügyében | Hosszabbítás

Ronaldo még december végén került a középpontba, miután néhány kiszivárgott dokumentum alapján felmerült a gyanú, hogy az arculati jogainak eladásából származó bevételei után nem megfelelően adózott.

Most pedig Ronaldo került a középpontba harmadikként, miután ügyészek bejelentették, hogy négy ponton is vizsgálják a portugál klasszis adóügyeit. Egy a játékoshoz közel álló forrás szerint a portugál emiatt rendkívül feldúlt és szomorú, és a csapatváltás gondolata is felmerült benne. "Nem akar Spanyolországban maradni. Jelenleg szeretné elhagyni a csapatot" - mondta a BBC forrása.

Egykoron igazi paradicsom volt a futballisták számára az ország

Amikor David Beckham 2003-ban a Manchester Unitedtől a Real Madridhoz igazolt, az elsők között használhatta ki a külföldi munkavállalókra vonatkozó adókedvezményt, melynek értelmében a bevételeknek csak a 24%-t kell adó formájában befizetni az államkasszába. A jogszabály emiatt Beckham-törvény néven vált ismertté.

Bár a törvény nem csak futballistákra vonatkozott, kétségtelenül jót tett a spanyol labdarúgásnak, a többi országhoz képest ugyanis jelentős versenyelőnybe kerültek a kedvező adózási feltételeknek köszönhetően. A törvényt végül 2010-ben visszavonták, de azokra a játékosokra, akik 2010 januárja előtt írták alá a szerződésüket még vonatkozott. Az adóhatóságoknak időközben az is feltűnt, hogy néhány játékos bonyolult pénzügyi tranzakciókon és offshore cégeken keresztül próbálja elkerülni az adó befizetését.

"Ezekben az ügyekben tisztán látszódik az adókerülés és kijátszás közötti határ. Az utóbbi években a spanyol adóhatóságok fokozták a labdarúgók és a vállalataik feletti ellenőrzést, hogy kiderüljön, valóban gazdaságilag aktívak-e" - magyarázta Carlos Cruzado, az adóellenőrök szakszervezetének vezetője.

A nagy hármas ellen folyó ügyek

Neymar ügye egészen furcsa. Esetében elsősorban az átigazolási díjával kapcsolatos visszaélések miatt nyomoznak, de Brazíliában bűnösnek találták adócsalással kapcsolatos ügyben is.

Messi és Ronaldo hasonló ügyekben kerülhetnek bíróság elé. Mindkettejüknél az a vád, hogy az arculati jogaikból származó bevételeiket offshore cégeken keresztül próbálták adómentessé tenni. Kettejük között annyi a különbség, hogy a portugál külföldi lakosként került az országba, és még vonatkozott rá a Beckham-törvény, az argentin viszont 13 éves kora óta Spanyolországban él, így őt spanyolországi lakosként kezelték.

Az ügyészség szerint a Real Madrid sztárja 2011 és 2014 között 14,7 millió euró befizetését próbálta megúszni egy, a Virgin-szigeteken bejegyzett offshore cégen keresztül. A spanyol nyomozók szerint a Ronaldo által birtokolt vállalkozás nem végez valódi üzleti tevékenységet azon kívül, hogy megvásárolta a játékos arculati jogait, majd egy Írországban található vállalkozásra ruházta át, ahol az ezekkel kapcsolatos munkákat elvégzik.

Az ügyészek úgy gondolják, hogy az arculati jogokból származó összegeket tévesen írták le nyereségként, azért, hogy kihasználják a kedvezőbb adózási feltételeket.

Mivel védekeznek?

Lionel Messi azt állította, hogy nem tudott semmit a pénzügyeiről, mert mindennel az édesapja foglalkozott. A bíróság nem fogadta el ezt az érvelést.

Neymar tagadta, hogy bármi törvénysértőt tett volna, és szintén azzal próbált védekezni, hogy a pályán kívüli üzleti döntésekkel az édesapja és a munkatársai foglalkoztak.

Cristiano Ronaldo ügyvédjei azt mondták, nem állt szándékukban csalást elkövetni. "Nincsenek adócsalásra utaló sémák. Soha nem rejtettünk el pénzt, és nem is volt erre semmilyen szándékunk."

Azt állítják, hogy az arculati bevételeiből befolyó összeg 20%-át befizették a spanyol államkasszába, miközben annak több, mint 90%-a külföldről származott, mivel a játékos immáron globális márkának tekinthető.

A hatóság ezt másképp látja. "Egyértelműen úgy gondoljuk, hogy ha azért kapja a pénzt, hogy bizonyos cipőket, pólókat vagy sapkákat viseljen Spanyolországban, akkor azt az összeget nem nevezhetjük külföldön megszerzett bevételnek" - mondta Cruzado.

Mennyi esély van arra, hogy börtönbe mennek?

Neymar és Lionel Messi valószínűleg felfüggesztett börtönt kap. A brazil esetében az is elképzelhető, hogy nem jut el idáig az ügy, és korábban felmentik.

Ronaldo esete kicsit más. Az ügyészek négy vádpontot fogalmaztak meg, ebből három súlyosbító körülménynek számít, amelyeknél a minimálisan kiszabandó büntetés két év.

Amennyiben mindegyikben bűnösnek találják, akár hét évet is kaphat.

Előtte azonban még be kell bizonyítani, hogy az ügyészek vádjai megállnak a lábukon, ami még hónapokig vagy akár évekig is eltarthat. És ha még el is ítélik, nem biztos, hogy börtönbe kell mennie.

Amennyiben bűnösnek vallja magát, befizeti az elmaradt adót és a pénzbírságot, legalább a felére csökkentheti a büntetés mértékét. Így pedig könnyedén két év alá szoríthatják le, így ugyanaz a szabály vonatkozna rá, mint Messire: mivel korábban nem voltak hasonló ügyei, valószínűleg felfüggesztenék az ítéletet.

via bbc