Miért nem harap a mostani idényben Luis Suárez?

shadow

Luis Suárez - önmagához képest - pocsék szezont fut, minden sorozatot figyelembe véve 19 mérkőzés alatt 6 gólt szerzett. A Sky Sports segítségével utánajártunk, mi az oka az uruguayi klasszis formahanyatlásának. 

A Barcelona remekül kezdte a 2017/18-as idényt, vezeti a spanyol bajnokságot, és a Bajnokok Ligájában is csoportelsőként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. Mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy Luis Suáreznek nem megy a játék, és barcelonai karrierjének leggyengébb időszakán van túl.

A frusztráció jelei leglátványosabban az októberi, Las Palmas elleni bajnokin mutatkoztak meg, amikor a zárt kapuk mögött megnyert mérkőzésen az egyik kihagyott ziccerét követően letépte magáról a mezét, majd a játékoskijáró felé vette az irányt, és leviharzott a pályáról.

Múlt hétvégén betalált a Celta Vigo ellen - azzal a góllal szerezte meg a vezetést a Barcelona - de összességében az csak a hatodik gólja volt a szezonban. Valószínűleg sok támadó elégedett lenne, ha 11 bajnoki meccs után ennyi góllal állna, Suárez esetében azonban jelentős visszaesés a megszokott gólterméséhez képest.

2014-es átigazolása óta az idei szezonban lövi a legkevesebb gólt mérkőzésenként.

Grafika: Sky Sports

Suárez gyengélkedésének hátterében az áll, hogy az uruguayi játékos messze nem annyira hatékony a kapu előtt, mint az előző években volt. Neymar távozásával (és Dembélé sérülésével) Messi ismét középen játszik, ezért kevesebb terület marad Suárez előtt. Ez az oka annak, hogy a kiváló támadónak kevesebb ideje van döntéseket hozni, és a nyomás alatt többet is hibázik.

Grafika: Sky Sports

A hat bajnoki találathoz 40 lövésre volt szüksége, ami azt jelenti, hogy 15%-ra csökkent a kapu előtti hatékonysága. Az előző két szezonban ennél lényegesen pontosabb volt. Első szezonjában a lövéseinek 29,2%-a, a másodikban pedig 24,2%-a végződött góllal.

Messi új szerepköre okozza a legnagyobb fejtörést az uruguayi játékosnak. Az argentin centrális pozíciója miatt Suárez arra kényszerül, hogy más - számára kevésbé kedvező - területeken kérje el a labdát. Ez sokkal összetettebb szerepkört kíván meg tőle, ezért fordulhat elő, hogy idén sokkal több sikertelen labdaérintése van, és hamarabb veszíti el a labdákat.

Grafika: Sky Sports

A formájának természetesen az sem tett jót, hogy a szezon bizonyos szakaszában térdsérülés hátráltatta. Azonban azt is fontos megjegyezni, hogy Neymar távozásának is szerepe van a teljesítményének visszaesésében. A brazil kiesése Messire nincs hatással, az argentin vezeti a góllövőlistát a La Ligában, Suárez viszont nagyon is érzi a PSG-be távozó sztár hiányát.

Neymar ugyan általában kevesebb gólt szerzett, mint a Suárez-Messi duó, de a jelenlétével lekötötte a védők figyelmét. Tavaly ő volt a spanyol bajnokság legjobban cselező játékosa, és a játékával rengeteg területet nyitott Suárez előtt. Az sem utolsó, hogy öt Suárez-találatnál a gólpasszt is a brazil adta.

Az uruguayi klasszis ettől függetlenül kulcsfontosságú a Barcelona játékában. Ezért is lenne fontos, hogy megtalálja a góllövőcipőjét, hosszabb távon ugyanis nehéz elképzelni, hogy a találatai nélkül is fenntartható a katalánok aktuális formája.

via sky sports