Neymar helyett Iniestát pótolhatja Coutinho

shadow

Régóta tudni lehetett, hogy a Barcelona akár őrült összeget is hajlandó lenne Philippe Coutinhóra költeni, ahogyan az sem volt titok, hogy a brazil futballista szívesen folytatná a katalánoknál pályafutását. Mindezek ellenére is meglepő, hogy a Liverpool már télen elengedte legjobb játékosát, még akkor is, ha az érte kapott 120 millió euróval (és ez még több is lehet) nem jártak rosszul.

Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője azzal indokolta a döntést, hogy a támadó mindenképpen szerette volna elhagyni a klubot a Barcelona ajánlatait követően. A német szakember elismerte, a helyzet már nyáron is hasonló volt, akkor viszont visszautasítottak minden ajánlatot. Coutinho azóta a bajnokságban és a BL-ben is a csapat egyik legfontosabb játékosa volt.

Éppen ezért furcsa az időzítés. Pont a Liverpool az a csapat, amelyik úgy szerezte meg nyáron Naby Keitát a RB Lepizigtől, hogy a guineai futballista az idei szezont még a Bundesligában tölti. Mivel még harcban vannak a BL-ben, az angoloknak különösen fontos lett volna, hogy ne gyengüljenek a télen. Azt persze nem tudhatjuk, hogyan hatott volna az öltözőre az elvágyódó Coutinho, lehet, Kloppék döntését ez is meghatározta.

Az viszont egyértelmű, hogy Barcelonában miért látták szükségesnek a brazil érkezését. A nyári események fényében ezt akár üzenetként is lehet értékelni, annak jeleként, hogy a katalánok képesek sztárigazolásokra. Neymar nyári távozása több szempontból is érzékenyen érintette a Barcelonát. Egyfelől annak ellenére, hogy a nyarat hatalmas tervekkel kezdték meg (többek között Marco Verratti és Hector Bellerín leigazolása), végül kénytelenek voltak elengedni a klub egyik legnagyobb sztárját.

Másfelől, Neymar karrierje egyik legjobb évén volt túl, helyenként - például a PSG elleni BL-negyeddöntőkben - úgy tűnt, még Messinél is fontosabb a csapatban betöltött szerepe. A gólokért ugyan továbbra is az argentin felelt, Neymar dolgozta ki a legtöbb helyzetet és mutatta be a legtöbb cselt a Barca játékosai közül. A brazil játéka folyamatosan nyomást helyezett az ellenfelek védelmére, emiatt nagyobb terület jutott Suáreznek és Messinek egyaránt.

Taktikailag sokoldalúbb lett a Barca

A klubnál tisztában voltak azzal, hogy nem fogják tudni egy az egyben pótolni a világ egyik legjobb támadóját. A nyári igazolások azt a célt kívánták elérni, hogy taktikailag sokoldalúbb legyen a Barcelona. A Dortmundból elcsábított Ousmane Dembélé mellett megszerezték a Tottenham korábbi középpályását, Paulinhót, és kiszemelték a Liverpool sztárját, Philippe Coutinhót is.

Utóbbit akkor még nem sikerült elcsábítani, de a Barcelona taktikailag ennek ellenére is sokoldalúbb lett, az idei szezonban többféle formációban is pályára lépett már. Többnyire a 4-4-2-es felállást használták - elsősorban Dembélé sérülését követően -, de a hagyományosnak tekinthető 4-3-3 mellett a 4-2-3-1 és a 3-5-2- is előfordult. Mindez jelentős váltásnak tekinthető: Luis Enrique 181 mérkőzés alatt csupán kilencszer cserélte le az általa favorizált, 4-3-3-as játékrendszert.

Mindezt persze aligha lehetett a szakember szemére hányni, a csapat fő erősségének számító MSN-t ugyanis - ha mindannyian bevethetőek voltak -, pályára kellett küldenie. A klub teljesítménye nem a trió tudásán múlt: három szezon alatt 264 gólt, és 171 gólpasszt értek el minden sorozatot figyelembe véve. Taktikailag ugyanakkor leszűkítette az edző lehetőségeit, és az első - triplázással zárult szezont leszámítva - Enrique nem tudott mit kezdeni a csapat gyengélkedő hátsó alakzatával.

Újra Messi középpontban

Miért nem harap a mostani idényben Luis Suárez? | Hosszabbítás

Luis Suárez - önmagához képest - pocsék szezont fut, minden sorozatot figyelembe véve 19 mérkőzés alatt 6 gólt szerzett. A Sky Sports segítségével utánajártunk, mi az oka az uruguayi klasszis formahanyatlásának. A Barcelona remekül kezdte a 2017/18-as idényt, vezeti a spanyol bajnokságot, és a Bajnokok Ligájában is csoportelsőként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Ernesto Valverde irányításával a Barcelona védelme jelentős változáson ment keresztül. Tavaly 17 forduló elteltével 17 gólt kaptak (azaz mérkőzésenként egyet), idén viszont tízzel kevesebb találatot engedett a katalánok hátsó alakzata. Enrique három idénye során csupán egyszer volt hasonló szinten a Barca-védelem: a 2014/15-ös szezonban, amikor többek között bajnokok lettek.

A nyáron igazolt szakember bizonyos tekintetben kényszerpályán mozgott. Az eredetileg kiszemelt játékosokat nem tudták megszerezni, egy kulcsemberről le kellett mondaniuk, Messi szerződéshosszabbítására sem sikerült pontot tenni, majd Dembélé is hamar megsérült. Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy augusztusban kétszer is kikaptak a Real Madridtól a Spanyol Szuperkupában.

Valverde soha nem rejtette véka alá, hogy a csapatot Messi köré kívánja építeni. Az elképzelései ebben a tekintetben nem különböztek elődeitől, ugyanakkor a 4-4-2-es formáció, és a visszavontabb szerepkör az újdonság erejével hatottak. Suárez ugyan látványosan szenvedett a rendszerben (legalábbis eleinte), Messi 15 bajnoki góllal zárta 2017-et, amivel vezette a góllövőlistát. Bár az uruguayi támadó teljesítménye visszaesett, mindig volt olyan játékos, aki képes volt fellépni Messi mellé.

Valverde legfőbb erényének talán az tekinthető, hogy pár hónap leforgása alatt képes volt Neymar távozásából előnyt kovácsolni: a bajnokságban több gólt szereztek, mint tavaly ilyenkor, az extra középpályással pedig sikerült megerősíteni a védekezést is.

Neymar helyett Iniesta utódja lehet

A szakértőket most leginkább az foglalkoztatja, hol lesz helye Coutinhónak a Barcelonában. Karrierje során a brazil támadó akkor nyújtotta a legjobb teljesítményt, amikor Neymarhoz hasonlóan a bal oldali tükörszélső helyéről cselezhetett befelé. Idén a Liverpool színeiben öt bajnokin szerepelt ebben a szerepkörben, ezekről öt gól mellett négy gólpasszt is kiosztott.

Az érkezésével elméletben lehetőség nyílik arra, hogy Valverde visszatérjen a 4-3-3-as felálláshoz, amiben Coutinho töltené be Neymar szerepét. Suárez játékára minden bizonnyal jótékony hatással lenne, ha újra egyedüli középcsatárként játszana egy támadótrió csúcsán. Ezen kívül pedig akár az is elképzelhető, hogy Messi marad középen, míg a nyáron 105 millió euróért szerződtetett Dembélé indulhatna jobbról. Akárhogy is nézzük, Coutinho egyértelműen növeli a variációs lehetőségeket a támadósorban.

Van azonban egy másik lehetőség, amiből talán még többet profitálhatna a Barcelona. Coutinhóra ugyanis sokan nem Neymar, hanem Andrés Iniesta utódjaként tekintenek. A Barcelona legendás középpályása 33 évesen is ragyogó teljesítményre képes, ugyanakkor az is vitán felül áll, hogy a játékos már túl van pályafutása legszebb évein. A játékintelligenciája továbbra is kiemeli őt a mezőnyből, a szerepe azonban egyre kisebb a csapaton belül.

Iniesta karrierje nagy részében azért felelt, hogy a Barcelona labdajáratása az ellenfél térfelén is hatékony legyen. A játékintelligenciája, gyorsasága és cselezőképessége tökéletesen alkalmassá tette erre. Luis Enrique azonban belátta, hogy át kell alakítania a szerepkörét, ezért közelebb került a pályán Sergio Busquetshez, és azt a feladatot kapta, hogy mélységből diktálja a csapat támadásainak ritmusát. Úgy is mondhatnánk: Iniesta átvette Xavi szerepkörét. Coutinho a régi Iniesta szellemiségét hozhatja vissza a csapathoz.

Coutinho számára nem lenne idegen a poszt

A 25 éves brazil Jürgen Klopp rendszerében többször is a középpályán kapott lehetőséget. A húzás bejött: ugyan Coutinho összességében valamivel talán jobb teljesítményt nyújtott a szélen, a csapat támadójátékára jó hatással volt a kreativitása és a gyorsasága. Arról nem is beszélve, hogy Coutinho számított a Premier League legveszélyesebb játékosának a távoli lövéseknél. Ez olyan kvalitás, aminek a többnyire betömörülő védelmek ellen futballozó Barcelonában örülni fognak.

Bár Klopp rendszere jelentősen eltér a Barca játékától, a Liverpoolban nyújtott teljesítménye alapján kijelenthető, hogy Coutinhónak jól áll a szervező szerepkör. Az angol csapatban kifejezetten jól teljesített, amikor sok labdaérintése volt, és a passzpontossága is megütötte azt a szintet, amit Barcelonában elvárnak. Valószínűleg időre van szükség, míg felveszi a spanyol foci ritmusát (ami azért nem teljesen idegen számára, a 2011/12-es szezonban játszott az Espanyolban), de a Barcának gondoskodnia kellett Iniesta utódjáról, Coutinhóban pedig egyértelműen megvan ennek ígérete.

A brazil középpályás első idényében csak a bajnokságban és a kupában segítheti csapatát, mivel a Bajnokok Ligájában már pályára lépett a Liverpool színeiben. Azzal viszont, hogy a bajnokságban kilenc ponttal vezetnek az Atlético Madrid előtt, több lehetőségük lesz majd Iniesta pihentetésére, ami fontos lehet a Bajnokok Ligája-szereplés szempontjából. Hosszabb távon pedig szinte csak nyerhetnek ezen az üzleten.