Továbbra is megállíthatatlan a Valencia

shadow

A Valencia teljesítménye minden kétséget kizáróan a spanyol labdarúgó-bajnokság egyik legkellemesebb meglepetése. Két év szenvedés és kilátástalanság után úgy tűnik, a jelenlegi szezonban ismét elfoglalhatják méltó helyüket a La Liga élmezőnyében. A forduló szombati játéknapja ugyan elsősorban a Barca további meneteléséről szólt, de nem szabad elfelejteni, hogy szép csendben a Valencia is begyűjtötte a három pontot, sorozatban hetedszer. És a hangsúly ezúttal a sorozaton van. A Turia-parti együttes ugyanis még soha nem tudott egy szezonon belül hét egymást követő mérkőzésen győzni. A szeptember 16-i Levante elleni városi rangadón játszottak utoljára döntetlent, azt követően azonban megverték a Málaga, a Real Sociedad, az Athletic Bilbao, a Betis, a Sevilla, az Alavés és legutóbb a Leganés csapatát.

Tették mindezt úgy, hogy hat meccsen minimum három gólig jutottak, melyek közül ráadásul a Betis és a Málaga ellen hat, illetve öt gólt szereztek. Nem lenne fair nem megemlíteni a Sevilla elleni rangadót sem. A BL-ben vitézkedő andalúzokat egy sima négyessel küldték haza ugyanis. Nem csoda, hogy a lőtt gólokat tekintve holtversenyben állnak a Barcelonával az első helyen, mindkét csapat 30-30 gólig jutott eddig. A csapat góljainak felét ugyan a Zaza-Rodrigo páros szerezte (9, illetve 7 gólt lőttek eddig), de fontos kihangsúlyozni, hogy rajtuk kívül további hét játékos talált már be a jelenlegi idényben. Közülük Santi Mina (4 gól), Guedes (3 gól), Kondogbia és Dani Parejo (2-2 gól) nevét érdemes megemlíteni.

A győzelmi sorozatnál és a szerzett góloknál azonban talán még fontosabb az a tény, hogy a 27 megszerzett ponttal a jelenlegi együttes a Valencia történetének legjobb idénykezdetét abszolválta. Korábban is volt már olyan szezon, ahol az első tizenegy kör után veretlenek maradtak, de ennyi pontot még akkor sem gyűjtöttek be: a Rafa Benítez vezette Valencia 22 ponttal állt a bajnokság ezen szakaszában a 2001/02-es idényben. Idei teljesítményük különösen annak fényében kiemelkedő, hogy a Barcelonát és a Villarrealt leszámítva már mindegyik élcsapattal találkoztak. Kérdés, hogy meddig juthatnak el ezzel a teljesítménnyel? A szezon előtt a többség az Európa-liga és így a nemzetközi szereplés kiharcolásával már elégedett lett volna, de ez után a szezonkezdet után nem meglepő, hogy a Mestalla közönsége szeretne még nagyobbat álmodni.

Hogy végül a nagy célt, azaz a Bajnokok Ligája-indulást sikerül-e elérni, az egyelőre még a jövő zenéje. Értelemszerűen sok múlik majd azon, hogy miként tudják kezelni az elkerülhetetlen hullámvölgyeket, illetve, hogy a legfőbb riválisok hogyan teljesítenek majd a jövőben. Veretlenség ide, győzelmi sorozat oda, a jelenlegi pozíciójuk részben annak is köszönhető ugyanis, hogy a Real Madrid, az Atlético és a Sevilla a vártnál némileg gyengébben teljesített eddig. A következő, eddigi legnagyobb kihívás viszont már nagyon közel van. Három hét múlva ugyanis a Barcelona látogat majd a Mestallába (persze addig még a Valenciára is vár egy barcelonai kiruccanás az Espanyolhoz), mely találkozó jelen állás szerint a bajnokság egyik legérdekesebb összecsapásának ígérkezik.