Visszatértek a nézők a Camp Nou-ba

shadow

Négy nappal azután, hogy a Chelsea ellen a szezon legjobb nézőszámát regisztrálhatták Barcelonában, az Athletic Bilbaóval vívott mérkőzésen ismét megteltek a Camp Nou lelátói. A baszkok felett aratott 2-0-s győzelmet 84 053 néző látta a helyszínen, ami a bajnoki szezon harmadik legjobb látogatottságának felel meg.

A La Liga jelenlegi idényében a legtöbben nem meglepő módon az Atlético Madrid ellen látogattak ki eddig (90 356 néző), ezt követte a Girona elleni katalán rangadó (85 417). A teljes idényt figyelembe véve pedig a már említett Chelsea-vel játszott találkozón voltak a legtöbben, a londoniak elleni 3-0-t 97 183 szurkoló látta a helyszínen.

Az elmúlt három bajnoki (a már említett Girona, Atlético és Athletic Bilbao elleni találkozók) ugyan valóban kimagasló nézőszámokat hoztak, összességében még így is jelentős az átlagnézőszám csökkenése az elmúlt szezonhoz képest. A következő táblázat jól mutatja ezt a visszaesést, ami jelenleg nagyjából 12,6%-nak felel meg.

A Barcelona bajnoki átlagnézőszámai:

2017-18: 67 322 (a Las Palmas elleni zárt kapus meccs nélkül)

2016-17: 77 034

2015-16: 78 251

2014-15: 77 632

2013-14: 71 929

Az elmúlt hónapok során 14-15%-os magasságban is lévő visszaesés mögött az őszi hónapok során tapasztalt érdektelenség áll. Nem egyszer alig látogattak ki 50 ezernél többen, míg a szeptember közepi Eibar elleni bajnokin az a csúfság is megesett, hogy még ennél is kevesebben voltak a Camp Nou lelátóin (49 693 néző).

Természetesen eddig sem volt ismeretlen jelenség, hogy augusztus és szeptember (főleg a szabadságolások miatt) visszafogottabb számokat hozott, de ilyen léptékű visszaesésre és, hogy sorozatban 60 ezer alá menjen a nézőszám, még korábban sem volt példa. Az okok között többen a feszült politikai helyzetet és a függetlenségi törekvéseket sejtik, talán nem is véletlenül.

A már említett Eibar elleni találkozó például az október 1-jei függetlenségi referendumot megelőző utolsó hazai bajnoki volt, amikor az egyébként törvénytelennek minősített népszavazás kampánya már a célegyenesbe fordult. A Barca-szurkolók függetlenségpárti része erőteljesen kampányolt is az Igen szavazatokért, ami nem biztos, hogy sokak tetszését elnyerte, ahogy arról korábban mi is írtunk.

Később a központi kormány által feloszlatott katalán parlament, és az ennek következtében december 21-re kiírt tartományi választások miatt a feszült politikai helyzet a következő hónapokra is konzerválódott, ami a nézőszámokon is meglátszott. Míg egy évvel korábban az számított természetesnek, hogy egy Deportivo ellen is több mint 80 ezren látogattak ki, addig 2017-ben éppen a galíciaiak ellen mindössze 54 ezren voltak, alig pár nappal a választások előtt.

A politikai bizonytalanság azóta se csökkent ugyan (az egyébként többségben lévő függetlenségpártiak azóta sem tudták összebarkácsolni a megfelelő parlamenti többséget az új tartományi kormány megszavazásához), de a kialakult patthelyzetbe, úgy tűnik, egyre inkább beletörődő katalán társadalom talán már kevésbé ég olyan magas hőfokon, mint az ősz során.

Hogy emiatt-e vagy sem, de a Camp Nou nézőszámai az új év során lassan de biztosan ismét növekedésnek indultak. Az év első meccsére a Levante ellen még csak 55 ezren, a következő Alavés elleni találkozóra viszont már 62 ezren látogattak ki, hogy aztán a Getafe ellen 74 ezren szurkoljanak a stadionban. A következő három hazai meccsen tovább folytatódott a növekedés, ahogy arról a cikk elején már megemlékeztünk.

Ha a jelenlegi trend folytatódik, valószínűleg ismét a Barcelonáé lesz a legjobb átlagnézőszám a bajnokságban, ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk. Ez különösen annak fényében valószínű, hogy jellen állás szerint Messiék akár még triplázhatnak is a jelenlegi idényben. Ha ez bekövetkezik, akkor pedig minden bizonnyal semmilyen politikai helyzet nem tudja majd távol tartani a gránátvörös-kékek szurkolóit a Camp Nou-tól.