Egy milliárdos és egy ex-Barca-edző építi Amerika új csapatát

shadow

Az amerikai labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Atlanta United egyelőre igazi sikersztori. Hűséges és lelkes szurkolótáboruknak köszönhetően több rekordot is megdöntöttek az idény során, és első nekifutásra a rájátszás is összejött a klubnak. 

Amerikai egyik, klasszikus major-sportok által uralt városában, az NFL, az NBA és az MLB árnyékában szép csendben döntögeti a rekordokat a Major League Soccer (MLS) legújabb csapata.

Az Atlanta United hét hónappal ezelőtt játszotta le első mérkőzését, de az MLS mostani idényében már kétszer is megdöntötték a látogatottsági rekordot. A Mercedes-Benz Stadionban lejátszott, Toronto elleni alapszakasz-mérkőzésre 71 824 szurkoló volt kíváncsi.

Egy milliárdos tulajdonos, egy korábbi Barcelona-edző, egy futurisztikus, vadonatúj stadion és a fanatikus szurkolótábor segítségével az Atalantaé lett az év története az amerikai labdarúgó-bajnokságban.

Többek között ez a projekt vette rá a korábban Premier League-csapatokban is jól ismert kapus, Brad Guzan hazatérését, aki azt mondta: "sokkal több elismerést kapok itt, mint Angliában abban az értelemben, hogy vásárlás közben is odajönnek az emberhez, ez jól mutatja, mennyire elkötelezettek a rajongók a csapat iránt."

Az Atalanta már az első szezonjában egészen a rájátszásig menetelt, ahol végül 0-0-s döntetlent játszottak, és büntetőpárbajban alulmaradtak a Columbus Crew-val szemben.

A milliárdos tulajdonos egy évtizede harcolt a csapatért

Az Atlanta az amerikai üzletember, Arthur Blank tulajdonában áll. Vagyonát közel 4 milliárd dollárra becsülik. NFL-ben is jártas olvasóinknak ismerős lehet a neve, ugyanis ő a tulajdonosa és az elnöke az előző szezonban Super Bowlig jutó Atlanta Falcons csapatának is.

Blank 2008 óta dolgozott azon, hogy Atlantának is legyen első osztályú labdarúgócsapata, és 2014 áprilisában meg is kapta a franchise alapításához szükséges engedélyt az MLS-től. Ennek értelmében 2017-ben, a liga 22. csapataként csatlakozhattak a küzdelmekhez.

A klub elnöke a Tottenham korábbi vezére, Darren Eales lett, technikai igazgatónak pedig a Fulham és a Rangers korábbi védőjét, Carlos Bocanegrát nevezték ki.

A klubnak - egyelőre - nincs Sebastian Giovincóhoz hasonló, Európában is jól ismert sztárjátékosa, Brad Guzan személyében azért sikerült leigazolniuk egy több éves Premier League-tapasztalattal rendelkező kapust. Guzan egymást követő években az Aston Villával, majd a Middlesbrough-val is kiesett az élvonalból, majd nyáron elkötelezte magát az Atlantához.

"A Middlesbrough-nál akkoriban nem alakultak túl jól a személyes dolgaim" - mondta a 33 éves hálóőr. "Mindig is tudtam, hogy szeretnék valamikor visszatérni az MLS-be, csupán azzal nem voltam tisztában, mikor jön el ennek az ideje."

"Az ember remélhetőleg erősebb lesz, ha sikerül a nehéz időszakon átesni. Semmit nem bántam meg, élveztem az Angliában eltöltött éveket. Amikor a puhatolózás elkezdődött, és beszéltem Darennel, valamint Carlos-szal, az Atlantába tervezett projektjük felkeltette az érdeklődésem."

"Lehetőséget kaptunk arra, hogy letegyük a névjegyünket, és gyakorlatilag a nulláról indulva építsünk fel valamit a csúcsig. Ez egy egészen egyedi helyzet." Guzan elismeréssel beszélt a csapat tulajdonosáról is. "Segített átalakítani a város sportkultúráját, emiatt nagyon szeretik a szurkolók. Játékosként sokkal könnyebb egy olyan embernek dolgozni, aki mindent beleadott."

Hihetetlenül lelkes szurkolótábor

A szurkolók lelkesedésére utalva Guzan azt mondta: "talán a világ többi részén ez nem tűnik olyan nagy dolognak, de egy MLS-csapatnak, és úgy általában az MLS-nek, ez egy hatalmas lépés." Hogy mennyire, azt a számok hűen átadják. A szurkolók ugyanis elképesztően sok rekordot megdöntöttek a szezon során.

  • Már a szezon kezdete előtt 30 ezer bérletet értékesített az Atlanta.
  • Az első MLS-meccsüket a New York Red Bulls ellen játszották a Bobby Dodd Stadionban. A találkozót 55 297 szurkoló nézte a helyszínről.
  • A szezon második felében az Atlanta a 1,5 milliárd dollárból épített Mercedes-Benz Stadionba költözött. (Ez egyébként az Atlanta Falcons stadionja is egyben.)
  • A szeptemberi, Orlando elleni mérkőzésen nézőcsúcsot döntöttek, ezt a már említett, Toronto elleni bajnokin megismételték.
  • A szezon során átlagban 48 200 nézőjük volt, ami új amerikai rekord. Az előzőt a New York Cosmos tartotta, 47 856-tal, még 1978-ból.

Az Atlanta népszerűségét jelzi, hogy 13 Premier League-csapatnál is több nézője volt meccsenként.

"A csapat növekedése egészen szenzációs" - folytatta Guzan. "Minden hazai mérkőzésen van 48 000 szurkoló, néha ez még a 70-et is meghaladja. Ezt a világ nagyon sok pontján nem lehet látni. Az, hogy ezt az MLS-ben is megjelent, sokat elárul a rajongói bázisról, hiszen láttuk, mennyien csatlakoztak ilyen rövid idő alatt."

"Soha nem lehet tudni, hogy mennyi támogatást kap majd a csapatod, ez az MLS-re különösen igaz. Elképesztő, hogy ezt az első naptól kezdve megkaptuk."

Darren Eales, a klub elnöke úgy fogalmazott, nem számítottak ilyen gyors növekedésre. "Optimisták voltunk, hogy mi lehetünk az egyik leggyorsabban növekvő csapat, de szerintem senki nem számított arra, hogy a város és az állam ilyen gyorsan beáll a csapat mögé. A 48 ezres átlagnézőszám lenyűgöző eredmény egy észak-amerikai csapatnak. Ez körülbelül a világ 22. legjobb nézőszáma."

Kevin Kinley, aki tagja a csapat négy szurkolói csoportjának egyikének, így folytatta: "Régóta vártunk már erre. A labdarúgás iránt rajongók régóta éheztek arra, hogy valakinek szurkolhassanak. Most, hogy megvan a saját csapatunk, rengeteg ember megmozdult."

"Tonnányi szurkoló van, aki soha nem látott még labdarúgó-mérkőzést, de eljöttek a stadionba, és ahogyan megérezték az atmoszférát, csatlakoztak az éneklő tömeghez. Élvezték az amerikai labdarúgó-mérkőzések hangulatát."

Egy ismerős arc a kispadon

Az Atlantát a Barcelona és az argentin válogatott korábbi edzője, Gerardo "Tata" Martino irányítja. Az edző stílusa érződik a csapat játékán, ők birtokolták az MLS-ben második legtöbbet a labdát, emellett 70 góljuknál csak a végső győzelemre is jó eséllyel pályázó Toronto lőtt többet.

Az 54 éves edzőt - Guzanhoz hasonlóan - elsősorban azért érdekelte az atlantai projekt, mert az alapokról kellett felépíteni a csapatot. "Úgy gondoltam, hogy remek lehetőség részt venni egy klub születésénél, meghonosítani egy játékstílust, kiválasztani a megfelelő játékosokat, és szerettem volna részese lenni. Az első találkozásnál tudtam, hogy jó döntést hoztam."

Az argentin munkáját Guzan nem győzte dicsérni. "Próbálunk látványosan focizni, egy olyan menedzserrel, aki a világ legjobb játékosaival is dolgozott már. Szeretnénk mindig olyasmit adni a szurkolóknak, ami után lelkesedhetnek, és ha ezt sikerül elérni, könnyű rávenni őket, hogy a csapatnál maradjanak."

Ígéretes eredmények a pályán is

Az Atlanta a keleti konferencia negyedik helyén zárt, ezzel az MLS történetének negyedik csapata lett, amelyik új csapatként be tudott jutni a rájátszásba. Ez a bravúr egyébként az elmúlt nyolc évben csak neki sikerült.

"Már nem azért dolgozunk, hogy működjön" - mondta Guzan. "Tudjuk, hogy működni fog. A nézőszám és a támogatás egyszerűen fenomenális volt. Új alapokat teremtettünk az MLS-ben, és látva azt, hogy milyen magasra tettük a lécet jelzi, milyen nagyszerű volt ez a város."

Az Atlantának végül nagyon hamar véget ért a rájátszás, mivel a Columbus Crew elleni playoff-mérkőzést a 0-0-s rendes játékrészt követően tizenegyespárbajban elveszítették. A projekt első éve alapján azonban nem kell különösebben bátor tipp ahhoz, hogy azt feltételezzük, nem utoljára hallottunk az Atlanta Unitedről.

via bbc