Sallói: "Király érzés, szívesen ismételnék"

shadow

"Na mikor kapjuk már a kupát?" - ez volt a US Open-kupa döntőjében győztes gólt szerző Sallói Dániel második gondolata a finálé lefújását követően. Az első pedig az, hogy a szüleit kereste a lelátón - árulta el a Kansas 21 éves magyar csatára a Jenkifoci tegnapi élő videóinterjújában, ahol az amerikai labdarúgással foglalkozó Facebook-oldal látogatói kérdezhettek a friss kupagyőztestől.

"Kis korom óta nézem a különböző bajnokságokat és kupasorozatokat. Mindig is arra vágytam, hogy én is felemelhessek egy trófeát. Az ember ilyenkor a legnagyobb királynak érzi magát. Hihetetlen érzés! Tetszik ez az érzés, úgyhogy szívesen ismételnék." - fogalmazott Sallói.

A magyar támadó 1-0-ás vezetésnél a kispadról szállt be a New York Red Bulls elleni mérkőzésbe, majd góljával eldöntötte a párharcot. Sallói a gólt egy remek kiugrás végén szerezte, amikor befutott a magasan helyezkedő New York-i védelem mögötti üres területbe. Erre Peter Vermes, a klub magyar származású vezetőedzője is felhívta Sallói figyelmét.

"Az edzőm mondta, hogy a Red Bulls nagyon feltolja a védekezését. Mondta, hogy figyeljek a lehetőségekre és amint alkalom nyílik rá, fussak be a védelem mögé. Végül ebből született a gólom is." - mondta Sallói.

A gólpasszt a 43-szoros amerikai válogatott Benny Feilhabertől kapta a fiatal csatár. Feilhaber kétszeres kupagyőztes, korábban pedig olyan csapatokban játszott, mint a Hamburg és az akkor még élvonalbeli angol Derby County.

"Érdekes történet, hogy Feilhaberrel volt egy nagyon hasonló szituáció még a legelső közös edzésünkön, amikor ide kerültem. Szinte pont ugyanilyen helyzet volt, de akkor nem futottam be az üres területre, hanem picit megtorpantam, mert nem voltam benne biztos, hogy kapom a labdát. De ő annyit mondott: 'Nyugi, látom, hogy mész. Ilyenkor menj tovább, eléd rúgom a labdát.' És ő tényleg oda rúgja a labdát, szenzációs lába van, és remekül lát a pályán" - dicsérte csapattársát a magyar csatár.

Olvasói kérdésre Sallói azt is elárulta, hogy nem csak csapattársaival, hanem Vermes edzővel is remek a kapcsolata. Néha magyarul is elcsevegnek a trénerrel, aki már Amerikában látta meg a napvilágot, de szüleinek köszönhetően szert tett némi magyar nyelvtudásra.

"Néha szoktunk magyarul is beszélgetni, bár a fő kommunikációs forma az angol, mert töri a magyart. De a döntő után amikor angolul interjút adott, elsétáltam mellette és odaszóltam magyarul, hogy 'jól mondod, igazad van'. Az amerikai riporterek nem persze nem értették, hogy mit magyarázok, de ő nagyon jót nevetett rajta." - idézte fel a finálé utáni bolondozást a támadó.

salloi-opencup

Érthető, hogy a jó hangulat és a szakmai sikerek hatására a magyar támadó egyelőre nem gondolkodik azon, hogy másutt folytassa karrierjét. Erről is beszélt egy olvasói kérdésre válaszolva.

"Nagyon jól érzem magam Amerikában és főleg Kansasben. Ez egy olyan közösség, ahol nagyon megtaláltam a közös hangot a csapattársaimmal és a stábbal, valamint a szurkolókkal. Nagyon szeretek itt játszani. Persze idővel bármi szóba jöhet. De egyelőre az idei évre meg a következőre szeretnék fókuszálni. Aztán majd meglátjuk mi lesz." - mondta Sallói, aki arra is kitért, hogy szakmailag miért előnyös számára, hogy az Egyesült Államokban rúgja a labdát: "Nagyon nagy az iram az amerikai meccseken, a magyar bajnoksághoz képest sokkal intenzívebb. Folyamatosan föl-le megyünk a pályán, közben rengeteg ütközés van. De nincsen szimulálás. A körítés pedig szinte a topbajnokság szintjén van. A szüleim most meglátogattak egy hétre és ők is el voltak ájulva attól, hogy milyen jól van szervezve itt minden. Nem véletlen, hogy mindig telt ház van és hatalmas támogatást kapunk.

21686095_1778614032431626_5371347255491380663_n

Sallói a kedvenc MLS-játékosairól is beszélt az interjúban. Elmondta, hogy az Atlanta Unitedben szereplő paraguayi Miguel Almirón és a venezuelai Josef Martinez játéka nagyon tetszik neki, az amerikaiak közül pedig a Seattle Soundersben szerpelő Jordan Morrist emelte ki. Azonban reméli, hogy hamarosan legnagyobb kedvencével, Cristiano Ronaldóval is egy bajnokságban szerepelhet, miután többször is szóba került, hogy a Real Madrid klasszisa idővel átteszi majd székhelyét Amerikába.

A portugál klasszis számára akár az új Los Angelesi klub, a Los Angeles FC is szimpatikus célállomás lehet, a hatalmas tőkeerővel rendelkező csapat jövőre csatlakozik majd az MLS-hez. Sallói elmondta, a nagy terveket szövögető új csapatot nagyon izgatottan várják Amerikában is:

"Nagyon komoly, hogy milyen háttér van az LAFC mögött. Még nálunk, az öltözőben is szóba kerültek. Dúsgazdag tulajdonosok, egy már épülő gyönyörű stadion... Mi, MLS-játékosok mind örülünk ennek, mert az ilyen csapatok pluszt adnak a bajnokságnak. Az ilyen háttérrel rendelkező együttesek ugyanis képesek arra, hogy igazi sztárokat hozzanak át Európából. Ez pedig az egész bajnokságnak jót tesz. Ráadásul még egy okom lesz Los Angelesbe utazni, aminek külön örülök, mert csodálatos város."

Az MLS-ben jövőre debütáló Los Angeles FC stadionjának látványterve

Ami a többi amerikai várost illeti, a fiatal magyart lenyűgözte New York. Nemrég a New York City FC ellen léptek pályára és egy kérdésre válaszolva Sallói elmondta, hogy teljesen magával ragadta a Nagy Alma hangulata.

"Fantasztikus volt. Biztos, hogy visszalátogatok még többször is turistaként. De rengeteg hely van Amerikában, amit érdemes megnézni. Például a turisták körében nem annyira népszerű célállomás Seattle, pedig szerintem megéri ellátogatni oda, nagyon tetszett. A stadion is fantasztikus, ahol a Seattle Sounders játszik, meg az egész város. Kár, hogy ilyen messze van Magyarországtól."

Apropó Magyarország. Idén már négy magyar játékos szerepel az MLS-ben, Sallói mellett Nikolics Nemanja (Chicago), Németh Krisztián (New England) és Stieber Zoltán (D.C. United) is Amerikában rúgja a bőrt. A fiatal kupagyőztes elmondta, remek a kapcsolat a kinti magyarok között, a többiek például gratuláló üzenetet írtak neki a kupasiker kapcsán. Sallói szerint a magyar labdarúgásnak is jót tesz a jelenlétük:

"Egytől-egyig remek játékosok azok, akik Amerikába jöttek. Jól képviselik az országot. Az MLS-ben most már a magyaroknak nagyon jó hírneve van, biztos vagyok benne, hogy a bajnokság csapatai a jövőben szívesen igazolnak még több magyart. A magyar szurkolók és labdarúgók közül pedig egyre többen érdeklődnek ez iránt a bajnokság iránt. Mondhatjuk úgy is, hogy jó a kémia az MLS és a magyarok között"

A válogatottság is szóba került a beszélgetésben, Sallói ugyanis várhatóan ott lesz a magyar U21-es válogatott novemberi keretében, amikor csapatunk Európa-bajnoki selejtezőn lép majd pályára.

"Az U21-es válogatott pont a megfelelő lépcsőfok számomra. Ha itt jól teljesítek, akkor szóba kerülhet a felnőtt válogatott. Lépésről lépésre kell haladni."

Egyelőre azonban Sallóit nem a válogatottság köti le, hiszen klubjával még az MLS alapszakaszának hajrájára fordul rá, ahol az a cél, hogy a Kansas minél jobb helyet harcoljon ki magának, ezáltal kedvezőbb sorsolása legyen a rájátszásban. A következő ellenfél a Los Angeles Galaxy csapata lesz, őket magyar idő szerint vasárnap este 8 órakor fogadják Sallóiék, a mérkőzést élőben közvetíti majd az Eurosport1.

 

A SZERZŐ A JENKIFOCI CÍMŰ FACEBOOK-OLDAL SZERKESZTŐJE.

AZ OLDALT A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETI EL: