Sallói visszatérhet az MLS-be - interjú

shadow

2016 nyara óta kölcsönben az NB1-es Gyirmótban játszik Sallói Dániel, az MLS-ben szereplő Sporting Kansas City 20 esztendős csatára, de januártól ismét célba veheti az Egyesült Államokat, hogy Kansasben Németh Krisztián nyomdokaiba lépjen.

A tehetséges támadó 9 éves korától Újpesten nevelkedett, majd 2014-ben egy évet Amerikában töltött a Sporting Kansas U19-es csaptában, ahol a mostani gyirmóti edzője, a korábbi MLS-játékos Urbányi István volt a mestere. Sallói egy év alatt nevet szerzett magának, házi gólkirály lett a története legjobb szereplését produkáló U18-as csapatban. Megjegyezte a nevét a Kansas első csapatának magyar származású szakvezetője, Peter Vermes is. Ezután Sallói visszatért egy fél évre Újpestre, majd ismét Amerikába vitte az útja. 2016 januárjában profi szerződést kínált neki Vermes a Sporting Kansasnél. Első szezonjában többször is leülhetett az MLS-csapat kispadjára és rendszeresen játéklehetőséget kapott harmadik vonalban szereplő tartalék-együttesben. A fiatal csatár azonban élvonalbeli futballra vágyott, így hazatért a Gyirmóthoz, ahol rendszeresen pályára léphet az nb1-ben, eddig két gólt szerezve. Jövőre azonban ismét belevág az amerikai kalandba, mert eltökélten hisz benne: leteheti névjegyét a világ egyik legdinamikusabban fejlődő bajnokságában, a Giovincót, David Villát és Kakát is foglalkoztató Major League Soccerben. Erről is beszélt a Jenkifocinak adott interjúban.

Jelenleg kölcsönjátékosként szerepelsz a Gyimrótban. Mikor kell visszatérned Kansasbe, mik a pontos tervek?

A gyirmóti edzőm, Urbányi István Kansasben együtt dolgozott Vermes Péterrel, a Kansas szakvezetőjével és a mai napig szorosan tartják a kapcsolatot. Minden hétvégén beszélnek a teljesítményemről. Vermes edző meg szokta nézni a góljaimat és a mérkőzések összefoglalóját. Jelezte is, hogy számítana rám a következő szezonban. Az ütemterv szerint decemberben fogunk egyeztetni a továbbiakról és arról, hogy milyen kapacitásban számítana rám a következő szezonban. De az biztosnak tűnik, hogy ha nem történik valami rendkívüli, akkor januárban már Kansasben kezdem a felkészülést az új MLS-szezonra.

Említetted, hogy gyirmóti vezetőedződ, Urbányi István is Amerikából, Kansasből érkezett a klubhoz. Hogyan látod, mennyire hasznosította itthon az amerikai tapasztalatokat?

A leginkább az a szembeötlő, hogy a tipikus amerikai pozitív mentalitást mindenképpen meg akarta honosítani. De az biztos, hogy nincs könnyű dolga, mert Magyarország nagyon sok tekintetben egy zárt világ. Amerikában például teljesen elfogadott, hogy a csapatkapitány motivációs beszédet mond a mérkőzés előtt. Kansasben az amerikai válogatott Matt Besler úgy tüzelt fel minket a meccsek előtt, hogy még most is libabőrös leszek, ha azokra a beszédekre gondolok. Magyarországon viszont furcsán néznek rád, ha ilyesmivel próbálkozol. De Urbányi István mindenesetre igyekszik megváltoztatni ezt a szemléletet, látszik, hogy hatással volt rá mindaz, amit Amerikában tapasztalt.

Urbányi István életében tehát fontos szerepet töltött be Amerika. Mi a helyzet a másik edződdel, a Kansast irányító, magyar származású Vermessel. Rá mekkora hatással vannak a magyar gyökerei?

Nagyon fontos számára Magyarország. Hozzám rendszeresen magyarul szól, noha kicsit töri a nyelvet. De ez is mutatja, mennyire fontos számára a származása és az, hogy megőrizze a magyar nyelvtudását. Szakmailag is képben van Magyarországot illetően, ismeri a magyar bajnokság helyzetét és az erőviszonyokat. Nem véletlenül engedett haza engem kölcsönbe, hiszen tudta, hogy itt megfelelő terhelést kapok. Emellett törekszik arra, hogy minél több magyarral vegye magát körbe. Nem véletlenül edzősködött mellette Urbányi István, vagy futballozott nála rajtam kívül Hercegfalvi Zoltán és Németh Krisztián.

Apropó Németh Krisztián: a magyar válogatott csatár 2015-ben 11 gólt lőtt és 6 gólpasszt adott az MLS-ben, ahol az év gólját szerezte, emellett góljaival US Open-kupagyőzelemhez is hozzásegítette a Kansast. Mit tapasztaltál, az ő jó teljesítménye mennyire irányította rá az amerikai labdarúgó-sajtó figyelmét a magyar focira?

Egyértelműen kaptunk egy kis reflektorfényt. Ezt én is tapasztaltam, hiszen amikor 2016 elején Amerikába igazoltam, több helyen is azt olvastam: "Németh ugyan eligazolt Katarba, de itt van helyette egy másik magyar". Egyértelmű, hogy azt várják tőlem, idővel én legyek az új Németh Krisztián. Igazi magyar hős lett ő Kansasben, amivel kicsit megalapozta az én utamat is. Még a Katarba igazolása után is követték a magyar válogatott EB-szereplését a Sporting Kansas City szurkolói. De nagyon szomorúak voltak, amikor eligazolt. Sokan úgy érzik, idén segíthetett volna a csapaton a góljaival és nem csak a rájátszás első köréig jutottak volna.

Németh Krisztiánt menedzserei nemrég arról beszéltek, nincs kizárva, hogy a magyar válogattt csatár visszatér Amerikába. Te erről mit gondolsz?

Mivel Krisztiánnal jóban vagyok, ezért tudom róla, hogy nagyon szeretett az MLS-ben játszani, így nem lehet kizárni ennek a lehetőségét. Úgy gondolom, hogy nem csak Kansasben, de más csapatokban is szívesen látnák az MLS-ben. Olyan teljesítményt nyújtott ebben a bajnokságban, hogy meg vagyok győződve róla, bármelyik klub edzője örömmel látná őt a keretben.

Neked még egyelőre nem adatott meg a lehetőség, hogy MLS-gólokban felvegyed a versenyt Németh Krisztiánnal, hiszen még nem debütálhattál az amerikai első osztályban. Viszont idén tavasszal többször is játszhattál a harmadik vonalnak számító USL-ben, a Kansas második csapatában. Beszélnél erről a bajnokságról kicsit bővebben?

Elképesztő marketingje van ennek a bajnokságnak. Harmadik vonalról beszélünk a hivatalos besorolás szerint, de a körítés elsőosztályú. Ehhez nagyon értenek az amerikaiak. Elég megnézni a USL Twitter-, Youtube-, vagy Facebook-oldalát. Kansasben is nagy érdeklődés volt a második csapat meccsei iránt, engem is meglepett, hogy milyen sokan kijöttek a USL-meccsekre. Ebben nagy szerepe van a közösségi oldalaknak és az ott folytatott marketingnek. Ez a siker szemmel látható: nem véletlen, hogy jövőre újra bővülni fog ez a bajnokság is. Egyre több csapat van, egyre több néző és már tévéközvetítések is vannak a meccsekről. Arról nem is beszélve, hogy a YouTube-on online ingyen lehet nézni az összes találkozót, ami szerintem zseniális húzás, hiszen nagyon sok nézőt érnek el vele. Emellett a pályán látható produktum is fejlődik az MLS-ből visszajátszó játékosoknak köszönhetően. Nagyon sok MLS-csapatnak van már tartalékcsapata a USL-ben. Ez szerintem feldobja ezt a bajnokságot és javítja a színvonalat. Ebben előrébb járnak a hivatalosan második vonalnak számító NASL-hez képest, ahol nincsenek MLS-es tartalékcsapatok. Nem lepne meg, ha hamarosan a FIFA már a USL-nek adná a másodosztályú besorolást az NASL helyett.

A harmadosztálynak tekintett USL-ben az FC Cincinnati büszkélkedhet a legnagyobb átlagnézőszámmal. Meccseiken átlagosan 17 ezer szurkoló van jelen. (Photo by Kirk Irwin/Getty Images)

A USL-bajnokságból egyre több fiatal tehetség kerül fel az MLS-csapatokhoz. A Kansasnél is történt ilyen, a csapat jelenlegi talán legnagyobb sztárjának számító Dom Dwyer is ebből a harmadosztályú bajnokságból tört fel. Mennyire példa számodra az ő karrirje?

Abszolút példaértékű, amit ő csinált. A klubnál is kirakatba van állítva az ő sikertörténete. Nem sokkal a draftolása után a Kansas kölcsönadta őt a USL-be, ahol rengeteg gólt lőtt és bajnoki címet nyert. Azóta pedig ő a Sporting Kansas elsőszámú csatára. Nekem is sokan mondták, hogy hasonló pályaívet futhatok be. Amikor először szóbakerült, hogy kölcsönben hazatérnék az nb1-be, akkor is sokan emlegették Dom példáját és azt, hogy a USL-ből indulva is lehet karriert csinálni. Ez tényleg így van, számomra azonban fontos volt, hogy elsőosztályú bajnokságban szerezzek tapasztalatokat. Ezért tértem haza. Ettől függetlenül a USL nagyon hasznos bajnokság ahhoz, hogy amerikai fiatalokat felépítsenek és felkészítsenek az MLS-re.

Sallói első USL-es gólja:

Te viszont egyelőre itthon próbálod felépíteni magad. Januártól viszont jöhet a második nekirugaszkodás az MLS-be. Mi vonz ennyire ebben a bajnokságban, hogy ilyen kitartóan próbálsz bekerülni?

Azt már senki sem tagadhatja, hogy egyre jobb versenysorozat az MLS. Évről-évre jobb színvonalúak az összecsapások. Egyre több nívós játékos igazol Amerikába. És már nem csak idősebbek, hanem fiatalok is. Példának fel lehet hozni Giovincót, vagy Giovani dos Santost. Nem véletlen, hogy egyre több embert érdekel ez a bajnokság. Tele vannak a stadionok és mindenütt fantasztikus a hangulat, a meccseket pedig világszerte közvetítik, többek között Magyarországon is. Örülök, hogy belekóstolhattam ebbe a csodálatos hangulatú bajnokságba és szeretném a pályán is átélni mindezt a jövőben.

Mit gondolsz a Kansas idei szezonjáról? Bejutottak a rájátszásba, ami pozitívum, de kiestek az első körben, ami már kevésbé örömteli. Miként értékelhető ez az év?

Pechesen esett ki a csapat a playoffból. Volt néhány véleményes bírói ítélet a Seattle ellen, de van ilyen a fociban. A klubnál mindenki bízott a továbbjutásban, többet éreztek ebben a csapatban. De nagyot küzdöttek és emelt fővel buktak el egy olyan Seattle ellen, amely később meglehetősen könnyedén verte ki az alapszakasz-győztes Dallast. Most már a legjobb négy között járnak és a végső győzelemre is nagyon jó esélyeik vannak. A Kansas mégis képes volt dominálni ellenük és csak balszerencsével buktak el.

A Seattle-t tartod a bajnoki cím legnagyobb esélyesének? Mit vársz a szerda hajnali főcsoport-döntőktől?

A Seattle Sounders-nek és a Torontónak is nagyon tetszik a játéka, szerintem ők fogják játszani a Nagydöntőt. De a Seattle-nek nem lesz könnyű dolga a főcsoport-döntőben a nagyon masszív Colorado ellen, akik remekül védekeznek. De a fantasztikus közönségük támogatni fogja őket. Ne feledjük, amikor a Sounders otthon játszik 40-50-60 ezer ember megy ki a meccsekre, ami óriási támogatást ad. Amikor az MLS nyitófordulójában ott játszottunk a Kansas-szel, akkor a kispadon ültem végig a meccset és beleborzongtam a hangulatba. Amikor kialakul egy helyzet, vagy születik egy gól, akkor olyan hangorkán van a stadionban, hogy nem hallod a melletted ülő embert. Ez a plusz energia beviheti őket a döntőbe. A másik ágról azt gondolom, hogy a Toronto meg fogja oldani a Montreal jelentette kihívást. Jó csapat a Montreal, de idén van valami extra ebben a Torontóban.

Ha igazad lesz és a Toronto-Seattle finálé vár ránk, akkor azt az alapszakasz végeredménye miatt Torontóban rendeznék. Ki nyerné azt az összecsapást?

Az biztos, hogy az a mérkőzés egy nagyon szórakoztató összecsapás lenne. Támadó és szép focit játszó csapatokról van szó. Nehéz megmondani, hogy ki nyerné azt az összecsapást. De épp ez a kiszámíthatatlanság a legszebb az MLS-ben.

A csapatokról már beszéltünk, egyénekre lebontva mely játékosok tetszettek neked leginkább az MLS idei szezonjában?

Giovinco teljesítménye mellett nem lehet elmenni szó nélkül, egészen elképesztő, hogy mire képes a labdával. Emellett pedig folyamatosan termeli a gólokat és gólpasszokat. Rajta kívül nagyon tetszett nekem Jordan Morris játéka a Seattle-ben. Ez volt az első profi szezonja, de egyáltalán nem látszott rajta. Rengeteg gólt lőtt, kiosztott néhány asszisztot és nagyon magabiztosan futballozott. Nagy jövő előtt áll, ebben biztos vagyok. Nem lepődnék meg, ha hamarosan Európában kötne ki, egy topklubban.

Morris az amerikai válogatott számára is nagy érték lehet a jövőben. Mit tapasztaltál odakinn, kik számítanak az amerikai válogatott legnagyobb sztárjainak?

Landon Donovannek a mai napig megvan a mítosza. Pont a Kansas ellen rúgta első gólját, miután felhagyott a visszavonulással és a kansasi stadionban nagyon sokan megtapsolták őt. Ő egy amerikai ikon, hihetetlen karrierrel a háta mögött. Nem érdemtelenül szerepel olyan sokat az amerikai médiában. Az új csillag viszont a dortmundi Christian Pulisic. Hihetetlen, hogy egy európai topcsapatban 18 évesen stabilan tud játszani. Amikor kinn voltam Kansasben, azt tapasztaltam, hogy a fiatal amerikai labdarúgók számára ő már most példaképnek számít. Hiába csak 18 éves, már most letett annyit az asztalra, amivel kiérdemli a tiszteletet. Rajtuk kívül még Howardnak és Dempsey-nek is megvan a maga respektje. Odakinn nagyon népszerű a Premier League és ők mindketten megállták a helyüket az angol bajnokságban.

Sallói Dániel Amerikában a Dortmund fiatal jenki sztárjával, Christian Pulisic-kel is összefutott

Ha már amerikai válogatott: mit szólsz ahhoz, hogy kansasi edződet, Vermes Pétert is esélyesnek tartották a szövetségi kapitányi posztra, a tegnap menesztett Jürgen Klinsmann helyére?

Egyértelműen megérdemelné a kispadot. Nagyszerű edzőnek tartom, aki már elég sokat letett az asztalra ahhoz, hogy szövetségi kapitány lehessen. De saját szempontomból persze jobban örülnék annak, ha minél tovább maradna a Sporting Kansasnél. Egyrészt nagyon szeretek vele együtt dolgozni, másrészt ő már ismeri a játékomat, tudja, hogy mire számíthat tőlem, míg egy új edzőnél nulláról kellene kezdeni az ismerkedést, aminek megvannak a hátrányai. Szóval összegezve: szerencsések lennének a válogatott játékosai, ha Vermes Péter edzené őket, de remélem, egyelőre inkább nekem jut ki ebből a szerencséből.

AZ INTERJÚT A JENKIFOCI CÍMŰ FACEBOOK-OLDAL SZERKESZTŐJE KÉSZÍTETTE.

AZ OLDALT A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETI EL:

14915479_921650907936138_9116428510540322508_n