A John Stones-projekt

shadow

Előzetesen tökéletes párosításnak tűnt: Pep Guardiola, generációjának egyik legünnepeltebb edzője, valamint John Stones, az angol futball legnagyobb védőreménysége. A labdabiztos bekk Barnsley-ból azzal az edzővel dolgozhat, akinél jobban talán senki nem támogatja azt, hogy a hátvédek is passzoljanak.

Stones lett a fény az éjszakában, a játékos, aki majd megreformálja az angol futballt - már ami a védőjátékot illeti. Az utóbbi időszak azonban nem alakult jól a számára, hiszen csak a kispadról nézte végig csapata Watford, Arsenal és Burnley elleni győzelmét, mivel Guardiola inkább Aleksandar Kolarovot preferálta a 47.5 millió fontért hozott védő helyett.

"Nagyon szeretem, nagyon jó gyerek" - mondta 22 éves játékosáról Guardiola azok után, hogy kitette a kezdőből. Persze mindez nem volt meglepetés, hiszen például a Southampton ellen az ő rossz passzából szerzett gólt az ellenfél, a meccs végeredménye pedig döntetlen lett. Azt követően a Leicester City ütötte ki a manchesterieket, akkor Jamie Vardynak adott gólpasszt a 4-2-es vereséggel záruló összecsapáson.

Nem alakult tehát jól az ősz Stones számára, az Opta statisztikái szerint hat olyan hibája volt az elmúlt három PL-szezonban, ami közvetlenül gólhoz vezetett. Nem tűnik olyan soknak, azonban több, mint bárki másnak Angliában ugyanezen idő alatt. Az viszont, hogy már a mostani bajnokságra is jutott kettő, megkérdőjelezi, hogy fejlődött-e egyáltalán bármennyit a védő nyár óta, vagy Guardiola ugyanúgy nem képes vele igazán nagy előrelépésre, mint ahogy az Evertonnál Roberto Martínez sem volt képes.

"Megtanítanám védekezni" - mondta róla Sam Allerdyce akkor, amikor úgy tűnt, a kezei közé kerül a védő.

A mostani szövetségi kapitány, Gareth Southgate óvatosabban fogalmaz. Régóta kedveli Stones játékát, Rio Ferdinand örökösének tartja. "Olyan nyugodt, mint bármelyik korabeli védő, akit láttam" - mondta róla még 2015-ben.

Azt azonban ő is tudja, hogy a védekezés nem elsősorban a passzolgatásokról, vagy a fineszes megoldásokról szól, hanem a szerelésekről, a letisztultságról, a labdaszerzésekről. Ahogyan Stones fogalmazott, olyan védő szeretne lenni, mint a legjobb részek Ferdinandból és John Terryből. Ezért dolgozik nap mint nap.

john_stones

A kérdés az, hogy ez a munka egyszer beérik-e. Egyre többen attól kezdenek félni, hogy nem. Ez pedig nem csak Stones, de az egész angol futball számára hatalmas pofon lenne, hiszen ha az egyik legnagyobb reménységnek kikiáltott játékosból nem lesz semmi, akkor hogyan várhatnánk el a kevésbé nagy reménységűektől, hogy előremozdítsák az egyébként is régóta szenvedő angol válogatottat?!

"A támadások sokkal inkább a veleszületett képességeken múlnak, a védekezés összerakásához sokkal több munka kell. Jó védekezési stratégiára van szükséged, ha támadni akarsz" - mondta egyszer Guardiola, úgyhogy nem lehet azt mondani, hogy ne fektetne nagy hangsúlyt a védekezésre, ellentétben azzal, amit sokan gondolnak róla. A lassú, sok passzra épülő támadásépítés alapja valóban a jó védekezés. Amint azt Javi Martínez elmondta, a müncheni Guardiola-érában ha nem néztek meg 200 videót, egyet sem.

"Mindent meg kellett nézni. Hogyan kell mozogni a labda nélkül, mikor kell embert fognunk, mikor hol kell helyezkednünk. Rengeteg taktikai munkát végeztünk" - emlékezett vissza a spanyol.

Stonesnak ebbe bele kell(ett) tanulnia: a guardiolai filozófia alapja a minél több labdajáratás, ezzel is fárasztva az ellenfelet, így kevésbé lesznek veszélyesek az ellentámadásaik. Erre a feladatra Stones egyébként tökéletesen alkalmas, hiszen az elmúlt három évben neki volt a PL-védők közül a lejobb átadási százaléka, sőt, az évek alatt ez még folyamatosan fejlődött is. Ennek ellenére mindenki a hibáira emlékszik - úgy tűnik, Guardiola is.

"Szeretek Johnnal dolgozni, mert mindig fejlődni szeretne. Tisztában van a hibáival, tudja, ennél jobb játékra is képes. Különleges adottságai vannak, amelyek nagyon ritkák az olyan fiatal játékosoknál, mint ő. Nem fél játszani" - mondta védőjéről Guardiola még novemberben.

A katalán nagyon igyekszik nem bántani a játékosát, hanem még inkább bátorítani is próbálja hétről-hétre. Türelmet kér mindenkitől, mint mondja, arra még nem képes Stones, hogy három naponta játsszon, és ugyanolyan szinten koncentráljon végig az összes meccsen.

"Fiatal, fejlődnie kell, de nyitott az újdonságokra, és nagyon jó a hozzáállása. Amikor nagy csapatban játszol, szükséged van ezekre a tulajdonságokra. A nagy csapatok nagy játékosokat vásárolnak, mindegyiküknek megvannak a képességei, a megfelelő személyisége, képesek a rossz dolgokra is jól reagálni. John egy ilyen focista, nincsenek kétségeim vele kapcsolatban" - mondta Guardiola.

Ennek ellenére egyre többen akadnak, akinek vannak kétségei. Stonesnak fejlődnie kell, meg kell felelnie a kihívásoknak, rá kell jönnie, hogy nem csak a nagy meccseken kell maximálisan odafigyelnie, hanem egy Southampton vagy egy Leicester ellen sem hibázhat. De ami a legfontosabb, meg kell bíznia Guardiolában és a módszereiben, mert anélkül soha nem lesz belőle nem hogy a világ, de még csak Anglia legjobb védője sem.

via