Alexis Sánchez egyszerre a forrása és a megoldása Mourinho problémáinak

shadow

Alexis Sánchez leigazolása marketingszempontból hatalmasat szólt - a Manchester United zseniális üdvözlővideójára érdemes vetni egy pillantást -, a pályán azonban egyelőre kevésbé volt sikeres vele új klubja. Az utolsó három mérkőzésből kettőt is elveszített José Mourinho csapata, legutóbb a Newcastle otthonából távoztak pont nélkül.

Mindez legkevésbé sem jelenti azt, hogy a ManUnited rosszul járt Sánchezzel, vagy azt, hogy a chilei bármilyen formában is felelős lenne a csapat hullámzó teljesítménye miatt. A chilei klasszis még mindig csak pár hete edz együtt a csapattal, idő kell mire megszokja az új társakat, a szurkolókat és persze José Mourinho - Arséne Wengertől igen távol álló - filozófiáját.

Ezzel aligha lesz hosszabb távon problémája. A taktikusabb - ha úgy tetszik, pragmatikusabb - foci nem ismeretlen számára, 2008 és 2011 között az olasz élvonalban szereplő Udinese kulcsembere volt. A sokoldalúságának köszönhetően a támadósor szinte valamennyi posztján bevethető, és mindenhol kiemelkedő teljesítményre képes. Vagyis ha alkalmazkodni kell, Sánchez alkalmazkodni fog az edző elképzeléseihez.

Mourinho főként a támadósor bal oldalán adott lehetőséget eddig, és nem is játszott rosszul: ugyan csak egyszer talált be az MU színeiben, meccsenként közel hat sikeres cselt mutatott be, és szinte azonnal csapata egyik legkreatívabb játékosává lépett elő. A gondok inkább a csapattársak teljesítményél kezdődnek, Alexis érkezésével ugyanis Mourinho kénytelen volt belenyúlni a csapata megszokott szerkezetébe.

Ez részben azt jelenti, hogy többen a megszokott pozíciójukon kívül találták magukat, Anthony Martial például a támadósor jobb oldaláról kénytelen indulni, amiben láthatóan kevésbé természetes a mozgása, mint amikor balról cselezhet befelé, és törhet direkt módon a kapura. A Newcastle elleni találkozón még egy hatalmas ziccert is elpuskázott (a videón 2:51-től a jelenet), pedig a helyzetek befejezését az erősségei közé szokták sorolni.

Gary Neville, a Sky Sports szakértője azt is hozzátette, csapatként sem működik annyira jól a Manchester United, mint amennyire kellene. "Öt vagy tíz százalékkal nagyobb intenzitással kellene játszaniuk. Mindent egy picit gyorsabban végrehajtani. Mindig eszembe jut, mi lenne ha képesek lennének egy ritmusban együtt dolgozni. Nincsenek messze ettől, de valami hiányzik."

A Newcastle ellen a szerencse is elpártolt a Manchester Unitedtől, a hazaiak kapusa, a szlovák Martin Dubravka parádés mérkőzéssel debütált az angol élvonalban, és a Newcastle játékosai többször is fontos pillanatokban tudtak a lövések útjába állni. Mourinho a meccs után beszélt is a "futball isteneiről", de azért többről van szó, mint a szerencse hiányáról: támadásban nem volt eléggé gördülékeny a manchesteriek játéka.

Sánchez sokoldalúsága része lehet a megoldásnak. A chilei otthonosan mozog a pálya jobb oldalán is - többek között a Barcában éveken át játszott ebben a szerepkörben - ami lehetővé tehetné Mourinho számára, hogy visszahelyezze Martialt az eredeti szerepkörébe. Erre akkor is lehetőség kínálkozna, amennyiben a chileit kedvenc szerepkörében - azaz tízesként - szerepeltetné néhány mérkőzésen.

Ezt a megoldást egyelőre nem láttuk, de arra Jesse Lingard szerepeltetésével (és Juan Mata kihagyásával) már tett lépést Mourinho, hogy Romelu Lukaku és Sánchez a lehető legközelebb kerüljenek egymáshoz. Lingardra ebben a megközelítésben azért van szükség, mert ezzel a rendszerrel más posztokon - elsősorban a védelem előtt - is lyukak keletkeznek. Hétvégén például Pogbától például a WhoScored értékelése alapján a szezon egyik leggyengébb teljesítményét láthatta a közönség.

Grafika: Sky Sports

Bár Mourinho állítása szerint fizikálisan készen állt a játékra, a valóságban enerváltnak tűnt, a pályán lévők közül ő mutatta be a legkevesebb intenzív sprintet. Ami ennél is árulkodóbb: a végsebessége is neki volt a legalacsonyabb a mezőnyjátékosok közül. Mourinho le is kapta a pályáról a 66. percben, Michael Carrick váltotta.

A klub rekordigazolásának számító francia válogatott középpályás egész szezonban kulcsfontosságú a csapat teljesítményében. Ő alakította ki a legtöbb gólhelyzetet, adta a legtöbb gólpasszt és mutatta be a legtöbb cselt. Összességében pozitív a teljesítménye, de amikor két belső középpályással játszik az MU, hajlamos beleszürkülni a mezőnybe. Többek között ezért fontos Lindgard jelenléte, aki támadó középpályásként is hajlandó visszalépni a labdákért mélyebb pozíciókba.

Mindez azonban jól összefoglalja Mourinho legnagyobb problémáit: Sánchez szíve szerint a tízes pozícióban játszana, de Pogba akkor hatékony, ha három ember van a középpályán. Mivel Pogba játéka a kulcs az MU teljesítményében, Sáncheznek valószínűleg bal szélen jut hely, mely esetben Martial kerülne poszton kívülre. A legjobb megoldás talán az lenne, ha Mourinho átváltana a 4-3-3-as rendszerre, Alexis pedig átkerülne a pálya jobb oldalára.

Várhatóan a portugál párszor belenyúl még a csapatába szezon közben, de nincs könnyű helyzetben. Ugyan a keret alapján mindene megvan ahhoz, hogy erős, bajnoki címre is esélyes csapatot hozzon össze, egyelőre a puzzledarabkák nem álltak össze. A megoldás láthatóan nem egyszerű, az idő pedig nem neki dolgozik.

via sky sports