Az angol bíró bevallotta, elcsalta a Leicester bajnoki címéről döntő meccset

shadow

A korábban a Premier League-ben bíráskodó Mark Clattenburg az NBC Men in Blazers című podcastjében elmondta, tudatosan döntött úgy, hogy a 2016-os Chelsea-Tottenham mérkőzésen nem a szabályok szerint fúj, hogy ezzel elkerülje a negatív szalagcímeket.

Az indulatoktól sem mentes találkozón a Tottenhamnek nyernie kellett volna ahhoz, hogy életben tartsák a bajnoki címről szőtt álmaikat. A végül 2-2-re végződő találkozón Clattenburg kilenc Spurs-játékosnak osztott ki sárga lapot, a pirosat viszont egyszer sem mutatta fel, pedig saját bevallása szerint is lett volna erre lehetősége.

Ezt támasztja alá az is, hogy az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) a mérkőzést követően mindkét csapatnak osztott ki büntetéseket. A Tottenham középpályását, Mousa Dembelét például hat meccsre tiltották el, amiért belenyúlt Diego Costa szemébe. Clattenburg az interjúban úgy fogalmazott, konkrét terve volt a mérkőzésen, szerette volna elkerülni, hogy őt hibáztassák a Tottenham elszállt esélyei miatt.

"Lehetővé akartam tenni, hogy a Tottenham saját magát verje meg, és az emberek, valamint a média azt mondja, a Spurs veszítette el a bajnoki címet. Ha kiállítottam volna három játékost tőlük, mik lettek volna a szalagcímek? 'Clattenburg a Tottenham bajnoki címébe került'. Így viszont saját magukat verték meg, és a Leicester lett végül a bajnok."

Clattenburg nyilatkozatának talán az a legmegdöbbentőbb része, amikor saját maga is elismeri, amennyiben a szabályok szerint vezeti a meccset, a Tottenhamnek 7-8 emberrel kellett volna befejeznie a mérkőzést. "Néhány bíró valószínűleg a szabályok szerint járt volna el. Ebben az esetben a Tottenham hét-nyolc emberre fogyatkozott volna, valószínűleg kikapnak, és találhattak volna kifogásokat a vereségre.

Én azonban nem akartam megadni ezt a lehetőséget. Az volt a tervem, hogy hagyom nekik önerőből elveszíteni a címet."

A mérkőzés végül 2-2-re zárult, miután a Chelsea kétgólos hátrányból visszajött a meccsbe, de mint az Clattenburg szavaiból is kiderült, sokkal hamarabb eldőlhetett volna a bajnoki cím sorsa. Azóta egyébként már nem az angol bajnokságban dolgozik, február óta a Szaúd-arábiai bírószövetség elnöke.

via telegraph