Gondban a City, a leggazdagabb klubnak bizarr nyara volt, nem igazolt a Tottenham

shadow

Péntek este a Manchester United-Leicester City mérkőzéssel kezdetét veszi a Premier League 2018-2019-es szezonja. Ezzel a bevezetővel vizsgáljuk meg, hogyan teljesítettek a csapatok az átigazolási piacon, és mi várható az idei szezonban Angliában. Az Arsenalt, a Chelsea-t és a Liverpoolt már sorra vettük. Jöjjön most a két manchesteri csapat, a Spurs meg a maradék.

Manchester City

Pep Guardiola tavalyi csapata bekerült a történelemkönyvekbe. 106 gól, 100 pont, legtöbb győzelem. 2009-ben volt az utolsó címvédés Angliában, viszont nem láttunk még ilyen gólgyárat a Premier League történetében, amihez egy sikeres, trófeákat halmozó futball innovátor is tartozik. A klubnál tudják, hogy tovább kell ütni a vasat, mivel a város másik felében lévő klub is úgy szilárdította meg a helyét a világban, hogy győzelmekre még több győzelem volt a válasz. Érdekes lesz látni, hogy a kiscsapatok a nyár során találtak-e valamilyen receptet ahhoz, hogy meggátolják a City akaratának érvényesülését. Ha gyengén is teljesít a City a derbiken, viszont a kiscsapatok nem tudnak pontokat rabolni tőlük, akkor is 90 pont környékén zár majd Guardiola legénysége. Előtérbe kerülhet a Bajnokok Ligája, amit még soha nem nyert meg a klub, és a tavalyi negyeddöntős vereség a Liverpool ellen a szezon mélypontját jelentette. 

Érkezők: Riyad Mahrez

Értékelés: Jorginhót az utolsó pillanatban vesztették el, és nem tudtak arra a posztra igazolni, ami gondot jelentett nagy mérkőzéseken a Bajnokok Ligájában a csapatnak. Fernandinho nem szokott jól teljesíteni a nagy mérkőzéseken, még a vb-n is láttuk ezt Belgium ellen. Mendy felépülése új dimenziót nyithat a játékukban.

Távozók: Joe Hart, Yaya Touré

Értékelés: Nem jelentős, a bőkerethez sem tartozott ez a két játékos, pár meccset leszámítva Touré esetében.

Cél: Trófeák, trófeák, trófeák.

Összegzés: Olyan erős a keret, hogy sok változás nem valószínű, csak a Barcelona-stílus még tudatosabbá tétele várható, ami még tovább növelheti a különbséget a többiek és a City között.

000_14X9AV.jpg Fotó: Europress/AFP


Manchester United

A világ leggazdagabb klubja nagyon bizarr nyáron van túl. José Mourinho már a tavalyi szezon során is erősítések után kiáltott (jogosan). Ehhez képest Fred az egyetlen célpont, aki érkezett Mourinho ötfős listájáról. Továbbra is korábbi szélsők lesznek szélsővédők, Jones, Rojo és Smalling is a klubnál maradtak. Martial hiába akart távozni, Ed Woodwardék megakadályozták ezt, pedig Mourinho is elengedte volna. Pogbáért és Shawért tett ajánlatokat is visszautasítottak. Mourinho tudja, hogy komoly erősítések kellenek ahhoz, hogy a City-vel felvegyék a versenyt, a klub viszont nem akart 30 év körüli játékosokért 50 millió font felett költeni (Alderweireld). Mindkét szempont érthető, ám a klub vezetőségében nem dolgozik szakmai tapasztatlattal rendelkező személy, ezért Mourinho felháborodása itt is teret nyer, hiszen egy pénzügyi szakértő ne mesélje be neki, hogy Alderweireld nem lenne előrelépés Lindelöfhöz képest. Fred érkezése felszabadíthatja Pogbát a védekezési feladatok alól, Sánchez pedig először nem játszott tornát Chilével a nyáron az elmúlt öt évben. Courtois Madridba igazolása végleg eloszlatja a David De Gea jövőjével kapcsolatos kérdéseket.

Érkezők: Fred, Diogo Dalot, Lee Grant

Értékelés: Egyetlen embert vettek a kezdőbe, pedig két szélsővédő és jobbszélső poszton is hiány van.

Értékelés: Carrick visszavonult, és stábtag lett, Blind nem fog hiányozni a csapatnak.

Cél: A Manchester Unitednek trófeákat kell nyernie minden szezonban, azonban a valóságban ez nem lehetséges. A BL-ben egy negyeddöntős szereplés, a bajnokságban a 19 pontos tavaly hátrány csökkentése, egy trófea megnyerése, és a csapat támadójátékának fejlődése lehet a cél.

Összegzés: Kérdés, hogy Mourinho hogyan fog reagálni a szezon során a vezetőség eltérő elképzeléseire. Sokan már „harmadik szezon-szindrómát” látnak, ami általában a portugál távozásával zárul, mivel kiégeti a körülötte lévőket azzal a vezetési módszerrel, amit Max Weber karizmatikus autoritásnak nevez (Az előszezon során rendesen kritizálta az elnökséget, ehhez hasonlóan viselkedett Londonban is mindkét alkalommal, és részben Madridban is). Weber azt is megjegyzi, hogy ez a módszer hosszútávon instabil, és ez magyarázhatja azt a tényt, hogy Mourinho nem szokott sok időt eltölteni egy klubnál.

000_18680G.jpg Fotó: Europress/AFP

Tottenham Hotspur

A Tottenham az első klub 2003 óta, amely egyetlen játékost sem igazolt nyáron. Az előző szezon utolsó mérkőzését követően Mauricio Pochettino kitért arra, hogy bátornak kell lennie a klubnak nyáron a piacon. Mivel az új stadionba költözés megnehezíti a játékos igazolásokra fordítandó összegek előteremtését, szűkös idők várnak a Tottenhamre. Pochettino így is szerződést hosszabbított, ám ő volt a Real Madrid első számú jelöltje Zidane pótlására. Daniel Levy elnök viszont nem engedte el az edzőt. Vajon mit gondolhat Pochettino Levy ezen a nyáron alkalmazott módszereiről…?

Toby Alderweireld megtartása is fura, hiszen a játékos távozni akar, jövőre életbe lép 25 millió eurós kivásárlási záradéka, és 30 éves kora miatt most lehetett volna igazán jó pénzt kapni érte. Danny Rose-t és Moussa Dembelét sem sikerült eladni, utóbbi szabadon igazolható lesz 2019 nyarán.

Érkezők: -

Értékelés: Ha a klub pár éven belül elindul a lejtőn, ez a nyár bizonyára szerepet játszik majd a mélyrepülésben.

Távozók: -

Értékelés: Bevételre sem sikerült szert tenni a nyáron, így maradtak olyan játékosok is, akik nem szeretnének már itt lenni, ami mindig veszélyes egy öltözőre nézve.

Cél: Bajnokok Ligája-szereplés kiharcolása már siker lenne, esetleg egy trófea nyerése.

Összegzés: A Tottenham átigazolási piacon mutatott passzivitása egyedülállónak bizonyul, ami veszélyt jelenthet a klub jövőjét illetően. Az új stadionba lépés mérföldkőnek bizonyul, és sikerült néhány kulcsjátékos szerződését is meghosszabbítani. A kérdés az, hogy az edző és a kulcsjátékosok meddig mondanak le trófeákról, pénzről, kihívásról a klub javára. 

075_bonilla-gironafc180804_npEyb.jpg Fotó: Europress/AFP

Kiscsapatok

Jó nyárnak örülhet a Wolverhampton, amely újoncként még a felsőházban is végezhet, Jorge Mendes ügynök rengeteg játékost szerződtetett a klub számára. A Fulham és az Everton is sok minőségi játékost vásárolt, miközben Rafá Benítez sínylődése tovább folytatódik Mike Ashley katasztrofális tulajdonosi munkája ismét veszélyezteti a klub bentmaradását.