Hol vannak a Premier League legfiatalabb gólszerzői?

shadow

Az igazán lojális szurkolókat kevés dolog mozgatja meg annyira, mint amikor egy fiatal játékos fejlődését követhetik nyomon. Azt, ahogyan fokozatosan bekerülnek az első csapatba, majd a bizalmat góllal, gólokkal hálálják meg. Egy olyan korszakban, amikor a pénz mindent meghatároz, különösen jó látni a fiatal játékosok arcát, a karrierjük szempontjából kiemelkedő jelentőségű találatok után. A Premier League 25 éves fennállása során fiatal játékosok százait láthattuk hasonló szerepben, közülük most következzen a tíz legfiatalabb gólszerző. A Squawka összeállításának segítségével megnéztük, mi történt velük a legendás első találat után.

10. Danny Cadamarteri (Everton)

Kor: 17 éves és 338 napos

Dátum: 20/09/1997

Ellenfél: Barnsley

A videón a Liverpool elleni találata látható.

Cadamarteri villámgyorsan tört be a köztudatba az 1997/98-as szezonban. Először a Barnsley ellen talált a kapuba, majd a Merseyside derbin is megzörgette az ősi rivális kapuját. Nem sokkal később már az u21-es angol válogatottba is behívták.

Ezután viszont nem a tervek szerint alakult az ígéretes játékos számára, 2002-ben elhagyta az Evertont (nagyjából akkor, amikor egy bizonyos Wayne Rooney berobbant a ligába) és egy hosszabb vándorlás vette kezdetét szerte Nagy-Britanniában.

A Bradford City színeiben két ízben is megfordult, de játszott a Leeds United, Sheffield United, Grays Athletic és végül a Carlisle United csapatainál is, többnyire elég vegyes eredményekkel. Végül 2014-ben hivatalosan is szögre akasztotta cipőit.

9. Mikael Forssell (Chelsea)

Kor: 17 éves és 335 napos

Dátum: 20/02/1999

Ellenfél: Nottingham Forest

Azt követően, hogy már 16 évesen megerősítette kezdő helyét Finnország legsikeresebb csapatánál, a HJK-nál, a Chelsea megszerezte a fiatal játékost az 1998/99-es szezonban.

Forssell az első pár hónapban kiegészítő embernek számított, de miután a Ligakupában betalált az Oxford United ellen, a Nottingham Forest ellen a bajnokságban is a kezdőben találta magát. Mindössze hat perc kellett, hogy megszerezze első találatát a bajnokságban.

A sérülések és az egyre erősödő konkurencia hatására Forssell több ízben is kölcsönbe került - főleg Angliába és Németországba - jelenleg ott játszik, ahol minden elkezdődött: a HJK csapatánál.

8. Raheem Sterling (Liverpool)

Kor: 17 éves és 312 napos

Dátum: 20/10/2012

Ellenfél: Reading

Michael Owen óta nem mozgatta meg fiatal tehetség annyira a Liverpool szurkolókat, mint tette azt Raheem Sterling a 2011/12-es szezonban.

Miután Brendan Rodgers váltotta Kenny Dalglisht a csapat kispadján, Sterling egyre inkább meghatározó láncszemmé vált a csapatban, a 2012/13-as szezonban pedig az első (győztes) gólját is megszerezte a Reading ellen.

Sterling további két évet töltött el a Merseyside-on, ezalatt volt olyan időszak, amikor Luis Suárezzel és Daniel Sturiddge-dzsel alkotott triójuk megállíthatatlannak tűnt. Végül 2015-ben, kissé viharos körülmények között távozott a csapattól a Manchester City kedvéért.

7. Federico Macheda (Manchester United)

Kor: 17 éves és 226 napos

Dátum: 05/04/2009

Ellenfél: Aston Villa

A 2008/09-es Premier League szezon a végletekig kiélezett volt, ráadásul két ősi rivális, a Manchester United és a Liverpool küzdött a trófeáért.

Áprilisban úgy tűnt előnybe kerülhet a Liverpool, az MU ugyanis 2-2-re állt az Aston Villa ellen hazai pályán. A hosszabbításban azonban megérkezett az olasz csatár és remekbe szabott találatával a győzelmet is bebiztosította csapatának.

A United végül megnyerte a bajnokságot, amiből Macheda alaposan kivette a részét, a Sunderland ellen is betalált. A gyors kezdés ellenére nem sikerült igazán letenni a névjegyét a csapatban. Több klubnál is megfordult - többnyire inkább rövid ideig - jelenleg a Serie B-ben szereplő Novara színeiben futballozik.

6. Andy Turner (Tottenham Hotspur)

Kor: 17 éves és 166 napos

Dátum: 05/09/1992

Ellenfél: Everton

Andy Turnernek igazán jó érzéke volt az időzítéshez, ugyanis pár héttel a Premier League elindulása után olyan rekordot állított fel, amit öt évig nem sikerült megdönteni.

A White Hart Lane-en az emlékezetes gólja után még négy évet töltött - ezalatt számos alkalommal inkább kölcsönben volt - végül 1996-ban végleg elhagyta a csapatát a Portsmouth kedvéért.

2008-as visszavonulásáig 19 csapatnál fordult meg - játszott a korosztályos ír válogatottban is - jelenleg pedig a Coalville Town csapatánál edzősködik a Northern Premier League-ben.

5. Michael Owen (Liverpool)

Kor: 17 éves és 143 napos

Dátum: 06/05/1997

Ellenfél: Wimbledon

Az 1996/97-es szezon a végéhez közeledett, Roy Evans pedig ezt kihasználva lehetőséget adott a fiatal Michael Owennek a kezdőben a Wimbledon ellen. A döntés telitalálatnak bizonyult, Owen góllal hálálta meg a bizalmat.

Owen pályára lépése és gólja 6:12 után látható

A következő idényben már kulcsfontosságú volt a Liverpool támadásaiban, hamarosan az első számú csatárként számoltak vele, a bajnokságban pedig aranycipős lett 36 meccsen szerzett 18 találatával. Talán mondani sem kell, hogy ezzel a teljesítménnyel az 1998-as angol válogatott alapembere lett.

Owen egészen 2004-ig a Liverpool játékosa volt, majd a Real Madridhoz igazolt. A sikertelen spanyol kitérő után a Newcastle-ban, a ManUnitedben és a Stoke Cityben is megfordult 2013-as visszavonulása előtt.

4. Cesc Fabregas (Arsenal)

Kor: 17 éves és 113 napos

Dátum: 25/08/2014

Ellenfél: Blackburn Rovers

A Barcelonától való távozását követően kevés időbe telt mire Cesc Fabregas letette névjegyét az Arsenalban. A 2004/05-ös szezonban már a csapat alapemberének számított.

Fabregas annyira jó volt, hogy Wenger még Patrick Vieirát is elengedte és a csapatát a spanyol játékmester köré építette.

Nem kellett sok idő hozzá, hogy a csapatkapitányi karszalagot megkapja, innen pedig egyenes út vezetett a Barcelonához. A visszatérés nem sikerült tökéletesre, pár év után visszatért Londonba, ezúttal viszont a Chelsea mezét öltötte magára.

3. Wayne Rooney (Everton)

Kor: 16 éves és 360 napos

Dátum: 19/10/2002

Ellenfél: Arsenal

Kétségtelenül a Premier League 25 éves történetének egyik ikonikus gólja. A mozdulat, ahogyan megszelídíti a magasan érkező labdát, ahogyan lefordult az emberéről, majd óriási gólt akasztott az angolok első számú kapusának számító David Seaman kapujába.

Új sztár született aznap, és az Everton nem is tudta hosszútávon a csapathoz kötni a játékost, két évvel később már a Manchester United játékosa lett 30 millió fontért cserébe. Természetesen ennyire fiatal játékosért még nem fizettek ki annyi pénzt.

Mint ismert a karrierje egészen jól alakult azóta. Ő lett az angol válogatott történetének legeredményesebb gólvágója, a hosszú Unitedes karrierje során pedig 14 trófeát zsebelt be.

2. James Milner (Leeds United)

Kor: 16 éves és 356 napos

Dátum: 26/12/2002

Ellenfél: Sunderland

Rooney rekordja nem maradt fenn sokáig, mert egy másik, hasonlóan ígéretesnek tartott fiatal játékos megelőzte őt. James Milner a Leeds United színeiben, a 2002-es Boxing Day-t tette igazán különlegessé.

Az elkövetkezendő években alapember volt csapatában, de a 2004-es Premier League kiesést ő sem tudta megakadályozni.

Az ígéretes játéka miatt így is maradhatott az élvonalban - a Newcastle csapott le rá - innen pedig az Aston Villához került. Fejlődése olyannyira töretlen volt, hogy a ManCity és a Liverpool színeiben is megfordult.

1. James Vaughan (Everton)

Kor: 16 éves és 271 napos

Dátum: 10/05/2005

Ellenfél: Crystal Palace

James Vaughan már a harmadik Everton játékos a top10-es listán. Vajon Rooney vagy inkább Cadamarteri karrierjéhez hasonlít pályafutása? Sajnos a kérdésre előre tudjuk a választ, inkább utóbbi a helyes megoldás.

Mindkét játékoshoz hasonlóan, Vaughan is elismert játékos volt, de sérülések sorozata hátráltatta a fejlődését a csapatnál, amit 2011-ben el is hagyott.

A korábbi ifjúsági válogatott úgy tűnt, hogy a Championshipben megmutathatja a benne rejlő potenciált a Huddersfield Townban, de a fellángolás kérészéletűnek bizonyult. Jelenleg a League One-ban szereplő Bury futballistája.

via