Van kapus az angol bajnokságban, aki olyan pontossággal passzol, mint Paul Pogba

shadow

Péntek este a Manchester United-Leicester City mérkőzéssel kezdetét veszi a Premier League 2018/19-es idénye. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekességet, több szezonon átívelő tendenciát és pár megdöntésre váró rekordot az új szezon előtt. 

Cikkünkből többek között kiderül, melyik kapus passzolt olyan pontossággal az előző idényben, mint Paul Pogba. De arra is kitérünk, hány pont kell a bennmaradáshoz, mennyire fontos a pontos passzjáték, mit várhatunk a Liverpool új kapusától, Alissontól, illetve megdöntheti-e valaki Thierry Henry egyik legnagyobb rekordját.

A Wimbledon nyomában

Azzal, hogy az angol labdarúgás egyre bátrabban nyit a külföldi edzők felé, sokkal színesebbé vált a Premier League taktikai felhozatala. Különösen az egymástól látványosan eltérő csapatok összecsapásait lesz érdemes ilyen szempontból figyelni. Mert ahogyan mondani szokás: a focit nem lehet rossz, legfeljebb különböző módon játszani.

Látványosabb különbség aligha lehet két csapat között, mint ami az újonc Cardiff City, illetve a Manchester City között fennáll. Miközben a Guardiola-tanítványok tavaly 666 sikeres passzt mutattak be mérkőzésenként, az angol másodosztály ezüstérmese megelégedett 166 passzal is. Ez találkozónként kereken 500 passznyi különbségnek felel meg.

_102843556_warnock.png Fotó: BBC

A Cardiff ráadásul nem csak keveset, de még pontatlanul is passzol. Az előző idényben csupán az esetek 59%-ban sikerült csapattárshoz juttatni a labdát, ami messze a legrosszabb volt az angol másodosztály csapatai közül. Érdekesség, hogy a másik két újonc, a Fulham és a Wolverhampton viszont a Championship két legpontosabban passzoló csapata volt.

Valószínűleg az élvonalban sem a tiki-takára helyezi majd a hangsúlyt a Cardiff, ami nem is feltétlenül baj, ugyanis 2010 óta egyszer sem esett ki az angol bajnokság legpontatlanabbul passzoló csapata. A listán nem meglepő módon többnyire Tony Pulis által irányított csapattal találkozunk, de az előző két szezonban például már a Burnleyé volt ez a megtisztelő (?) cím.

SzezonCsapatPasszpontosság (%)Kiesett?
2009/10Stoke City62,98Nem
2010/11Stoke City64,03Nem
2011/12Stoke City69,49Nem
2012/13Stoke City70,23Nem
2013/14Crsytal Palace70,88Nem
2014/15Crystal palace69,43Nem
2015/16West Bromwich Albion70,05Nem
2016/17Burnley67,86Nem
2017/18Burnley70,53Nem

Néha még csak gólra sincs szükség ahhoz, hogy egy csapat elkerülje a kiesést. Tavaly a Huddersfield 38 mérkőzésen csupán 28 gólt lőtt, amivel beállította a negatív rekordot, korábban ugyanis csak egyszer fordult elő, hogy 28 lőtt gól is elég volt a bennmaradáshoz. A 21 lőtt gól nélküli mérkőzés viszont példátlan teljesítmény egy élvonalban maradó csapattól.

Nincsenek veszélyben az újoncok

Általánosan elfogadott bölcsesség, hogy az újonc csapatok nehezen alkalmazkodnak a Premier League színvonalához. Azonban egyáltalán nem sanyarú az újoncok sorsa, az esetek többségében megoldják a bennmaradást. Az előző szezonban például - a PL története során harmadik alkalommal - az összes újonc meghosszabbította egy évvel élvonalbeli tagságát.

2002-ben a Fulham, Bolton és a Blackburn hármasának sikerült először a bravúr, majd tíz évvel később a QPR, a Norwich, illetve a Swansea ezt megismételte. Olyan viszont csak egyszer fordult elő a Premier League történetében, hogy mindegyik újonc búcsúzott az élvonaltól (Bolton, Barnsley, Crystal Palace). Hasonló forgatókönyv idén valószínűtlennek tűnik.

Nyáron a Championship tavalyi bajnoka, a Wolves, illetve a play-off győztese, a Fulham is keményen erősített az átigazolási piacról, és a legtöbb szakértő szerint mindkét csapat a középmezőnyben végezhet. A Cardiff játékában benne lehet a kiesés, a másik kettő búcsúja azonban kisebb szenzáció lenne. 

Már nem 40 pont kell a bennmaradáshoz

A kiesés ellen küzdő csapatok általában a 40 pont megszerzését szokták célul kitűzni, pedig általában ennél kevesebb is elég. Az előző idényben például még 34 ponttal is bent lehetett maradni, egy évvel korábban 35, előtte pedig 38 volt a határ. Az mondjuk kétségtelenül igaz, hogy a 40 ponttal gyakorlatilag lehetetlen kiesni.

Erre csak egyszer volt példa, amikor a West Ham a 2002/03-as idényben 42 ponttal búcsúzott az élvonaltól. Azóta csak két csapattal fordult elő, hogy minimum 40 pontot kellett volna szereznie a bennmaradáshoz. A 2010/11-es szezonban a Birmingham és a Blackpool is úgy esett ki, hogy 39 pontot szerzett. Erre mondják, hogy pech.

000_DV960991.jpg Fotó: Europress/AFP

A legszerencsétlenebb csapat címére egyébként a Sheffield Wednesday pályázhat, 1990-ben ugyanis 43 pont sem volt elég a bennmaradáshoz. Hogy ezt kontextusba helyezzük: a 2012/13-as szezonban a 43 ponttal nem csak, hogy el lehetett kerülni a kiesést, de még a 12. hely megszerzéséhez is elegendő volt.

Egyre jobban fociznak a kapusok

Guardioláról ismert, hogy elvárja a kapusaitól a hatékony passzjátékot - különösen a kirúgásoknál - azonban általánosságában is megfigyelhető az a trend, hogy a kapusok egyre jobbak lábbal. Tizenöt évvel ezelőtt a hálóőrök passzainak 43%-a volt pontos, az előző idényben ez a szám 54%-ra emelkedett.

Ederson, a Manchester City tavaly szerződtetett kapusa 85,3%-kal zárta a szezont, ami megegyezett például Paul Pogba passzpontosságával. A Premier League jobb képességű kapusai tehát már képesek olyan szintű pontosságra is, amit korábban leginkább mezőnyjátékosoktól lehetett látni. Nem volt ez mindig így.

grafikon.png Fotó: BBC 

A 2005/06-os idényben a Middlesbrough kapusa, Brad Jones a passzainak kevesebb, mint negyedével találta meg a társait. Érdekesség, hogy az akkor még aktívan futballozó Guardiola több angol csapat ajánlatát is visszautasította, mivel nem tetszett neki a szigetország passzkultúrája. Különösen az, ahogyan a kapusok játszottak akkoriban.

Alisson is javít a helyzeten

Ha már a pontos kapusoknál tartunk, érdemes röviden kitérni a Liverpool új szerzeményére, a rekordösszegért megvásárolt Alissonra. Korábban egy hosszabb cikkben már elemeztük a brazil játékát, ezt az írásunkat mindenkinek ajánljuk, akit egy kicsit részletesebben is érdekel, miért fizetett 67 millió fontot a Liverpool egy kapusért.

Röviden összefoglalva: Alisson tavaly messze a legjobb kapus volt a Serie A-ban, a Roma nyolc góllal kapott kevesebbet a védéseinek köszönhetően, mint amennyit a minőségi helyzetek alapján kellett volna. A fővárosi klub 28 kapott góllal zárt, ami a második legjobb védelmet eredményezte Olaszországban. Alisson nélkül viszont 36 gólt kapott volna a Roma, azaz a Serie A 5. legjobb védelme lett volna a farkasoké.

Ami minden pénzt megér, avagy miért Alisson a tökéletes válasz a Liverpool kapusproblémáira? | Hosszabbítás

Bemutatkozott a világ legdrágább kapusa új klubjában. Mit várhatunk tőle Angliában? A Liverpool a tavalyi szezonban mutatott Bajnokok Ligája-szerepléssel, a klub évek óta tartó fokozatos fejlődésével, valamint a szervezet kulcspozíciókba hozott megfelelő szakemberekkel kiváló lehetőség előtt áll ahhoz, hogy a klub felelevenítse a '80-as évek sikerszériáját.

Érdemes ezt a Premier League kontextusába helyezni. Alissonnál tavaly csak a Manchester United világklasszisa, David de Gea, illetve a Burnley angol válogatott kapusa, Nick Pope hárított több ziccert. A brazil esetében azt is ki kell emelni, hogy a passzjátéka közel annyira kifinomult, mint honfitársáé, Edersoné, azaz taktikailag is ad némi plusz a Liverpoolnak.

Hová tűntek a piros lapok?

Ugyan az angol bajnokságban még nem vezették be a videóbírót, az előző öt szezonban így is csökkenő tendenciát figyelhetünk meg a kiállítások tekintetében. Az előző idényben kevesebb, mint 40 alkalommal mutatták fel a piros lapot, amire legutóbb az 1990-es évek elején volt példa. Abban az időszakban viszont tényleg csak a legsúlyosabb szabálytalanságokat büntették így.

Manapság már jobban figyelnek a játékosok testi épségére, mégis csökken a kiállítások aránya. Erre magyarázat lehet, hogy az elemzések korában a bírók jobban tartanak a meccsek utáni kritikáktól. De az is lehet, hogy a dupla büntetés eltörlése (tizenegyes + kiállítás) hozta magával a piros lapok számának csökkenését.

Harry Kane most már augusztusban is szerezne gólt

Meglepő, de Harry Kane-nek továbbra sincs gólja augusztusban. Kane, aki 2016-ban és 2017-ben is gólkirály lett a Premier League-ben, 2018-ban pedig karriercsúcsot jelentő 30 bajnoki találatig jutott, a domináns szezonjai ellenére sem tudta augusztusban bevenni az ellenfelek kapuját.

000_17I0DS.jpg Fotó: Europress/AFP

Pedig próbálkozott becsülettel, összesen 44-szer vette célba a kaput. A várható gólok alapján legalább öt gólt kellett volna szereznie, de még az egyértelmű ziccerekből sem talált be. Racionális magyarázat nem is igazán létezik Kane gyengélkedésére, így jobb híján csak azt tudjuk mondani, előbb vagy utóbb meg fogja törni a rossz sorozatot.

Thierry Henry rekordjának a nyomában

Tavaly a Manchester City számos rekordot megdöntött, azonban az egy szezonban kiosztott gólpasszok számában még mindig Thierry Henry a nyerő. A francia világsztár a 2002/03-as szezonban 20 asszisztig jutott (az Arsenal ennek ellenére lemaradt a bajnoki címről), és ugyan azóta többen is közel álltak a rekordhoz, megdönteni mind a mai napig nem sikerült.

Mesut Özil a 2015/16-os szezont ihletett formában kezdte, az év második felére azonban visszaesett a formája, és végül 19-nél megállt. Kevin de Bruyne szintén remekelt a 2016/17-es szezonban, a rekordtól csak két gólpasszal maradt le. Tavaly pedig két City-játékos, De Bruyne és Leroy Sané is parádés formában futballozott, ketten együtt 31 gólt készítettek elő, az egyéni rekordtól azonban távol voltak.

000_17G77K.jpg Fotó: Europress/AFP

Az utóbbi években szinte mindig akadt valaki, aki esélyes volt a rekord megdöntésére (2015-ben Fabregas 18-ig jutott), ezért a közeljövőben, akár már a következő szezonban átadhatják Henry rekordját a múltnak. Azt viszont változatlanul nem látni, hogy ki lesz az a játékos, aki a 20 gólpassza mellett legalább 20 gólt is szerez. Henrynak 2003-ban ez is sikerült, és ezt a rekordot valószínűleg a következő 15 évben sem fogják megdönteni. 

via bbc