McManaman nem érti a Coutinho-üzlet időzítését

shadow

Philippe Coutinho öt évet töltött a Liverpoolban, mielőtt a szombati hivatalos bejelentés szerint a Barcelonához szerződött volna. Összegyűjtöttük néhány liverpooli legenda, Jamie Carragher, Michael Owen, Robbie Fowler, Steve McManaman és Steven Gerrard véleményét a brazil eligazolásáról, és idézzük Gerrard sorait is korábbi csapattársáról a Pool történetének egyik legjobbjának önéletrajzi könyvéből.

2009-ben Javier Mascherano, 2014-ben Luis Suárez, most pedig Philippe Coutinho szerződött Liverpoolból a Barcelonához.

Philippe Coutinho a Barcelona játékosa - HIVATALOS | Hosszabbítás

Azután, hogy a helyi sajtó megszellőztette az egyezség megszületését, az FC Barcelona bejelentette: Philippe Coutinho, a Liverpool csapatától hozzájuk szerződik. A katalán klub szombat este a honlapján közölte, hogy a 25 éves brazil válogatott futballista fél plusz öt évre szóló szerződést fog aláírni.

Jamie Carragher csak a Liverpoolban játszott, több mint másfél évtizedet töltött az első csapatban. A Sky Sports szakértője csalódását fejezte ki a brazil távozása miatt a Twitteren. "Nem hittem volna, amikor először játszottam vel, hogy olyan játékos lesz belőle, amilyenné vált. Nagyszerű liverpooli futballista lett belőle az elmúlt években. 142 millió! Arra van szükség, hogy jobban használjon fel a klub ennyi pénzt, mint Suárez elszerződése után."

2001 aranylabdása, a Poollal abban az évben UEFA-kupát, FA-kupát és Ligakupát nyerő csatár, Michael Owen is tweetelt az átigazolásról: "Szomorú vagyok Coutinho távozása miatt, de nagyon jó szolgálatot tett a klubnak és úgy tűnik, mindenkinek megfelelő üzlet jött létre. Nehéz lesz őt pótolni, de a keretben minőségi játékosok vannak."

Robbie Fowler, a Liverpoolt tíz éven át szolgáló támadó úgy véli, hogy "senki sem nagyobb, mint a klub. Az egyesület megmarad ezután is, ahogy a szurkolók is itt lesznek. Ha egy játékos tényleg távozni akar, tízből nyolcszor idővel el is megy. A drukkerek a legjobbakat akarják látni, és Coutinho ebbe a kategóriába tartozott. Szerettem volna, ha marad, de ha már nem így alakult, le kell igazolni a helyére a lehető legjobb utódot."

Steve McManaman kilenc szezont töltött a Vörösöknél, ő az átigazolás időpontját nem érti. "Nagyon jó formában játszott mostanában a Liverpoolban, ráadásul csapatkapitányként, sok gólt szerzett, rengeteg lehetőséget teremtett, jól nézett ki vele a csapat. A Barcelona szárnyal a bajnokságban, Coutinho viszont ebben a szezonban nem játszhat már a Bajnokok Ligájában, az idény végén is elmehetett volna. Nem látom az üzlet időzítésének előnyeit sem a Barca, sem a Pool szempontjából."

John Arne Riise, a Liverpoolban 2001 és 2008 között szereplő norvég balhátvéd ezt írta: "sok szerencsét kívánok Coutinhónak és köszönjük a sok emléket! Fantasztikus voltál a klubunknál. Csodálatos gólok és asszisztok."

"Még próbálom megemészteni a hírt, mint minden Liverpool-szurkoló - nyilatkozta Steven GerrardDe nem lepődtem meg. Tudom, hogy a Liverpool mindent megtett, hogy megtartsa őt, keményen küzdött a klub, hogy nyárig itt maradjon. De, ha egy dél-amerikai srácnak van egy álma, az az, hogy a Barcelonában játszhasson, és ez ellen nehéz mit tenni. Kétségtelen, hogy a Livepoolnak nagyon fog hiányozni Coutinho. Csodálatos labdarúgó, nagyszerű ember. Tiszteletben tartom a döntését és a legjobbakat kívánom neki! A Liverpoolnak tovább kell lépnie, nagyon sok pénz kapott érte, és biztos vagyok benne, hogy a megfelelő emberrel fogják őt pótolni. 

 

Gerrard a magyarul 2016-ban megjelent, Életem vörösben című önéletrajzi könyvében igen elismerően írt Coutinhóról:

"Coutinho az első naptól kezdve sziporkázott. 2013 januárjában érkezett hozzánk az Internazionalétól, és egyre csak jobb lett. Sokszor én is csak lenyűgözve néztem edzésen, hogy mire képes a labdával. Hihetetlenül gyors volt a lába, egyike volt azon játékosoknak, akiktől én is óvakodtam kicsit, nehogy túl közel kerüljek hozzá edzésen, mert nagyon könnyen hülyét tudott csinálni bárkiből. Olyan jó volt, hogy biztosra vettem, nemcsak a Liverpool, de a világ legjobbjai között emlegethetjük hamarosan.

Coutinho csodás irányító, született tízes. Én is varázslatosnak találtam a képességeit, de Brendan ragasztotta rá a 'Varázsló' becenevet. Egyszerűen semmi más nem írta le, mire képes, amikor formában van. Emberileg is nagyon csíptem, fantasztikus kölyök. Philippe halk szavú srác, aki megtalálta a boldogságát a Merseyside-on. A pályán viszont nagyon is feltűnő, de ott is a tettei beszélnek helyette, csodás csapattárs, öröm vele játszani. Sosem alibizik, nem bújik el, sőt kéri a labdát, mutatja magát. 

Steven Gerrard és Philippe Coutinho 2014-ben

"Philippe csodálatos tehetség, és arra számítok, hogy a Liverpool kiemelkedő játékosává léphet elő. Már így is számos Liverpool-szurkoló a kulcsemberünkként gondol rá. Épp most hosszabbította meg a szerződését, és úgy tűnik, ő és a felesége is - akivel bűbájos párt alkotnak - otthonosan érzi magát itt nálunk. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy még néhány szezon, és a spanyol óriások, a Barcelona és a Real Madrid is bejelentkezik majd érte - ahogyan Luis esetében is. És akkor aztán nehéz feladat elé kerül a Liverpool, mivel óriási az a kísértés, amit ez a két nagy klub gyakorol a dél-amerikai és spanyol játékosokra. De amíg ez be nem következik, a Liverpoolnak nagyon meg kell becsülnie Phillippe-t."

A Liverpoolnak most van legalább 120 millió eurója arra, hogy úgy erősítse meg a csapatát, hogy idővel kihívója lehessen a Manchester Citynek. Talán most nem a Southamptonból fogják csomagban elhozni a legjobb játékosokat. Vagy említhetjük azokat az eseteket is, amikor Xabi Alonso helyére Alberto Aquilani, Fernando Torres pótlására Andy Carroll, Luis Suárez után pedig Mario Balotelli érkezett a Poolhoz.