Megcáfolták a futball egyik mítoszát

shadow

Sok helyen állítják: a 2-0-s előny a legveszélyesebb, mivel elég megnyugtató ahhoz, hogy hátradőljenek a csapatok, közben viszont mégsem ledolgozhatatlan különbség. A Sky Sports az Opta statisztikáinak segítségével összegyűjtötte, igaz-e az állítás, avagy csak mítoszról van szó.

Az elméletben hívők szerint az áll a háttérben, hogy a 2-0-ra vezető csapat hajlamos belealudni a meccsbe, és kiengedni a kezükből a győzelmet, míg azokon mérkőzéseken, ahol csak egyetlen gól választja el egymástól a csapatokat, ott folyamatosan fenntartják a koncentrációt a csekély különbség miatt.

Az Opta statisztikái szerint 1992 augusztusa óta a Premier League-ben összesen 2766-szor sikerült a csapatoknak 2-0-s előnybe kerülniük egy találkozón. És hogyan teljesítettek? Meglehetősen jól.

2481 alkalommal győztesen hagyták el a pályát, 212-szer döntetlennel végződött a találkozó és csupán 73 meccs zárult vereséggel. Százalékokra lebontva ez 90%-os győzelmi arányt jelent, miközben a döntetlen csak 7,4%-ban, a vereség pedig 2,6%-ban fordult elő.

Grafika: Sky Sports

Az egygólos előnyt kidolgozó csapatoknak ellenben sokkal kisebb az esélye a győzelemre. A Premier League-éra óta 5721 alkalommal kerültek a csapatok 1-0-s előnybe, ebből 2987 győzelem, 1747 döntetlen és 987 vereség született.

Vagyis az, ha egy csapat ekkora előnyt tudott kidolgozni, csak az esetek 52,2%-ban zárult győzelemmel, 30,5%-ban döntetlennel, és 17,3%-ban vereséggel.

Vagyis levonhatjuk a következtetést: az 1-0-s előny sokkal sebezhetőbb, mint a 2-0-s vezetés.

Ha még tovább megyünk, akkor tovább nő a győzelemre az esély. 1992 óta 1119 alkalommal kerültek háromgólos előnybe a csapatok, ebből 1099-szer győzni tudtak - ez 98,2%-os hatékonyság.

Az utóbbi 25 év alatt csak 16 csapatnak sikerült döntetlenre menteni ekkora hátrányt, és csupán négyszer fordult elő, hogy a fordítás is sikerült.

Grafika: Sky Sports

Kronológiai sorrendben haladva a Leeds United 1997 novemberében bemutatott hatalmas fordításával kezdjük a sort. A Derby County a 33.percben már 3-0-ra vezetett, innen Rod Wallace és Harry Kewell góljaival még az első félidőben szépített a Leeds. Az egyenlítésre azonban a meccs hajrájáig kellett várni, ekkor Hasselbaink büntetőből volt eredményes. Az igazi dráma a 90. percben jött, ugyanis Lee Bowyer a győzelmet is megszerezte a Leedsnek.

Grafika: Sky Sports

Egy évvel később a Wimbledonnak sikerült megismételnie ezt a bravúrt. John Hartson korai góljával és Ian Wright gyors duplájával hamar megszerezte a 3-0-s előnyt a West Ham (ekkor a meccs 27. percében jártak), de ennek ellenére sem lett meg a siker a kalapácsosoknak. Jason Euell, Efan Ekoku és Marcus Gayle két góljával megfordította a meccset a Wimbledon, és 4-3-ra nyertek.

Grafika: Sky Sports

Alighanem a legkülönlegesebb fordítás a Manchester Unitedhez köthető, amely 2001 szeptemberében 3-0-s hátrányban volt a Tottenham ellen. A londoni csapat Dean Richards és Les Ferdinand góljával korán bebiztosította a vezetést, de Christian Ziege még a félidő előtt a harmadik gólt is megszerezte.

A ManUnited azonban nem adta fel, és Andy Cole találatával már a második félidő első percében megkezdték a felzárkózást. Ezt Laurent Blanc, Ruud Van Nistelrooy, Juan Sebastian Veron és végül David Beckham gólja követte, így a csapat történetének egyik legemlékezetesebb mérkőzésén 5-3-ra győztek a White Hart Lane-en.

Grafika: Sky Sports

Mind a mai napig a Wolves az egyetlen csapat, amelyik képes volt háromgólos hátrányból fordítani - ez még 2003 októberében történt. Az első félidőben Les Ferdinand duplázni tudott és még Riccy Scimeca is betalált, a végén azonban Alex Rae, Henri Camara és Colin Cameron góljaink köszönhetően a Wolves rajongói örülhettek.

Grafika: Sky Sports

A Premier League-érában egyszer fordult elő, hogy egy csapat képes volt négygólos (vagy nagyobb) hátrányból felállni, és pontot szerezni a végén.

2011 februárjában az Arsenal 4-0-ra vezetett a Newcastle ellen a 68. percben, a hármas sípszónál azonban már 4-4-et mutatott az eredményjelző.

Theo Walcott, Johan Djourou és Robin Van Persie két góljának köszönhetően már szünet előtt tetemes előnyre tett szert az Arsenal.

A második játékrészben azonban öt perc után kiszórták Abouo Diabyt, a szarkák pedig éltek a lehetőséggel és Joey Barton büntetőivel, valamint Leon Best és Cheick Tiote hajrában szerzett góljaival megmentették a mérkőzést.

via Sky Sports