Gyerekkori hőse üzent a válogatottól visszavonuló Buffonnak

shadow

Az olasz válogatott hazai pályán gól nélküli, 0-0-s döntetlent játszott Svédországgal, és így - 1958 óta először - nem jutottak ki a világbajnokságra. Az olaszok kapitánya, Gianluigi Buffon könnyek között búcsúzott a nemzeti csapattól.

A legendás kapus lehetett volna a futballtörténelem első játékosa, aki hat világbajnokságon is pályára lép, így viszont biztosan nem jön össze a rekord Buffonnak. “Sajnálom, de nem magam, hanem a csapat miatt. Nem értük el a célunkat, ezért vagyok csalódott, nem pedig a befejezés miatt” - nyilatkozta a találkozót követően.

Buffon azt is bejelentette, hogy 175 (!) válogatott meccs után nem lép többet pályára a nemzeti csapatban. Ebből az alkalomból küldött üzenetet a korábbi kiváló kapuvédő, Thomas N’Kono, aki a kameruni válogatottal több ízben is szerepelhetett világbajnokságon. Az afrikai kapusról korábban az alábbi cikkünkben írtunk.

Legendák, akik leszámoltak a fekete kapusokat sújtó előítéletekkel | Hosszabbítás

Nem is olyan rég még élt az a sztereotípia, hogy a fekete kapusokban nem lehet megbízni. A fekete játékosokat általánosságában is megbízhatatlannak tartották, úgy vélték, hogy a pálya szélén hasznosak lehetnek, de hiányzik belőlük a megfelelő küzdőszellem. Mint a sztereotípiák általában, ezek is mélyen beágyazódtak a köztudatba, és csak nagy nehézségek árán sikerült változtatni rajtuk.

N'Kono különleges személy Buffon életében, ugyanis az olasz kapusra nagy hatást gyakorolt elképesztő bravúrjaival, és a legenda szerint miatta próbálta ki magát kapusként is. Sőt, Buffon Thomas nevű fiát is róla nevezte el. N'Kono - aki jelenleg az Espanyol edzői csapatában dolgozik - videófelvételben küldött üzenetet a legendás kapusnak.

"Helló, barátom. A sportban oly sok pillanathoz hasonlóan, ez is egy nehéz szituáció. Innen is fel kell állni, és emelt fővel mosolyogni. Legyen veled bátorság és erő, mindig is legenda leszel" - mondta N'Kono a rövid üzenetben.