Nem mindenkinek jött be az olasz szövetség felolvasós ötlete

shadow

Az olasz bajnokság hétközi fordulójában kísérletet tettek arra, hogy felhívják a figyelmet a szurkolói antiszemitizmusra. A szövetség döntése azonban nem mindenki tetszését nyerte el, többen tiltakoztak is a megemlékezés alatt.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a Lazio-szurkolók a hétvégi, Cagliari elleni mérkőzésen Roma-mezes Anne Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották körbe a városi rivális, AS Roma szektorát. A Lazio elhatárolódott a szurkolóktól, az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) pedig bejelentette, hogy mindegyik mérkőzést megelőzően Anne Frank naplójából fognak részletet felolvasni.

A Lazio elnöke, Claudio Lotito döntésének értelmében a klub játékosai a második világháború alatt meghalt Anne Frank képét ábrázoló pólókban melegítettek, emellett a "nem az antiszemitizmusra" felirattal is elítélték a történteket. A klub vezetősége azt is bejelentette, hogy évente 200 szurkolót utaztatnak Auschwitzba, hogy tisztában legyenek a holokauszt borzalmaival.

Mártha Bence kollégánk összefoglalta, mi mindent kell tudni az előzményekről, és a sokszor zsidózásnál is mélyebbre süllyedő olasz szurkolói közegről.

Gyomorforgató, de nem a legalja a Lazio-szurkolók zsidózása | Hosszabbítás

A Lazio-szurkolók gyomorforgató gesztusa még csak az erősebb megnyilvánulások közé sem tartozik, a zsidózásnál jóval mélyebbre is hajlamosak lemenni az olasz szurkolótáborok - és távolról sem csak a Lazióé. Az, hogy Lazio-szurkolók a Cagliari elleni hazai meccsen átmentek a Roma-tábor üres szektorába, és Roma-mezes Anne Frankot ábrázoló matricákkal ragasztgatták körbe.

A megemlékezés sem volt zökkenőmentes

Bár kétségtelen, hogy a rasszizmus okozta problémákkal valamit kezdeni kell, a FIGC valószínűleg nem a legjobb módszert választotta, hiszen a megemlékezés üzenete pont azokhoz nem jutott el, akiknek igazából szólna. (Legalábbis nem túl életszerű, hogy a felolvasás hatására a szélsőjobboldali csoportok hirtelen megvilágosodnak.) És ahogyan az várható is volt, az indulatok nem mindenhol csillapodtak.

Azt meg kell jegyezni, hogy a legtöbb mérkőzés előtt végighallgatták a szurkolók az idézetet, és az egy perces néma csendet is a terveknek megfelelően tarthatták meg.

A Lazio-Bologna találkozón viszont néhány szurkoló bojkottálta a megemlékezést, többen fasiszta dalokat énekeltek, és fasiszta karlendítéssel reagáltak. A Lazio szurkolói ráadásul a zsidó származású, Auschwitzban elhunyt magyar edzőről, Weisz Árpádról elnevezett szektorban kaptak helyet.

A Juventus szurkolói közül is csatlakoztak páran a tiltakozókhoz, hátat fordítottak az egy perces megemlékezést tartó játékosoknak, és az olasz nemzeti himnuszt énekelték. Hasonló volt a helyzet a Roma-Crotone találkozón is, ahol a rajongók egy csoportja szintén énekléssel fejezte ki a nemtetszését.

via independent