Viccnek indult, de egyelőre úgy is néz ki Bonucci milanos karrierje

shadow

Leonardo Bonucci a nyár egyik legnagyobb szenzációjaként igazolt a Juventustól az újjáépülő AC Milanhoz. A nemrég Aranylabdára is jelölt olasz válogatott belső védő azonban messze elmarad a várakozásoktól, még a gyengén teljesítő Milanból is kilóg játékával. A goal.com cikkének segítségével jártuk körbe a helyzetét.

Az egész viccként kezdődött. Minden alkalommal, amikor a Milan sportigazgatója, Massimiliano Mirabelli Alessandro Luccinál érdeklődött az ügyfelei iránt, az ügynök bedobta legértékesebb játékosa, Leonardo Bonucci nevét.

Mirabelli nem vette komolyan, egészen július 12-ig, amikor nyilvánvaló lett, hogy nem csak a játékos áll készen a távozásra, de az olasz bajnok is felkészült, hogy bivalyerős hátsó alakzatának kulcsemberét elengedje.

"Bonucci szerződtetése nem a tervek szerint haladt, de meg kellett ragadnunk, amíg lehetett. Az első néhány napon el sem mondtam Marco Fassonénak (a Milan vezérigazgatója - a szerk.), mert azt hittem, Lucci csak viccelődik. Aztán láttam, hogy a srác tényleg jönni akar, és onnantól kezdve elég gyorsan lezavartuk a tárgyalásokat."

Nem túlzott, a megállapodást 48 órán belül megkötötték, a Rossoneri ennek értelmében 42 millió eurót fizetett a Chelsea és Manchester City által is üldözött játékosért.

Vezért szerzett a Milan, és pont erre volt szükségük

Még a Milan játékosai is elaléltak Bonucci hirtelen klubváltása után, és még csak az sem lehetett kérdés, hogy az új igazolást azonnal kinevezik csapatkapitánynak.

"El sem hittem, hogy hozzánk igazol!" - mondta lelkesen Giacomo Bonaventura. "Leo egy győztes alkat, a nemzeti csapat egyik alapja, fantasztikus dolog, hogy hozzánk igazolt. Amennyire ismerem, a személyisége hasznos lesz az öltözőben, amivel voltak gondjaink az utóbbi években. Arra született, hogy a csapat vezére legyen."

Érthető volt, hogy újdonsült csapattársai, miért lelkesedtek ennyire. Bonucci 2010-ben igazolt a Juventushoz, azóta a világ legjobb hátvédjeinek egyike lett, sőt, Pep Guardiola egyik kedvenc játékosa. Vitathatatlanul fontos szerepe volt a Bianconeri történelmi, zsinórban hat megnyert bajnoki címében, ahogyan abban is, hogy újra jelentős tényezővé váltak Európában.

Nem csak egy egyszerű belső védő, de kifinomult passzjátéka miatt a Juventus támadójátékára is hatással volt. Ennek megfelelően úgy tűnt, Bonucci a Milan nyári költekezésének megkoronázása, egy biztos igazolás, akinek természetéből fakadó képessége van arra, hogy vesztesekből győzteseket faragjon.

Jelenleg azonban úgy tűnik, valahogy a Milanból lett vicc.

Még a kedvenc posztján sem megy neki

Múlt hét hétfőn Bonucci bekerült az Aranylabda 30 jelöltje közé, ami remekül érzékelteti, hogy mennyire drasztikusan visszaesett az olasz válogatott védő teljesítménye azóta, hogy a San Siróban játszik.

A világ egyik legjobb védője jelenleg a Serie A egyik legrosszabbjának tűnik, a korábbi Napoli- és Udinese- sportigazgató, Pierpaolo Marino meg is jegyezte ezzel kapcsolatban, hogy szerinte a Milan máris megbánta a játékos leigazolását. "Úgy gondolom, hogy amennyiben Massimiliano Mirabelli és Marco Fassone visszamehetnének az időben, a pénzüket inkább egy klasszis csatárra költenék."

Marino álláspontja talán túlzottan szélsőséges, mindenesetre az tény, hogy Bonucci leigazolásának a lehetősége alaposan átírta a nyári terveket. Vincenzo Montella vezetőedzőnek el kellett döntenie, hogy a klasszis védő miatt változtat-e azon a játékrendszeren, amit egy egész nyáron át építettek, és ami az új igazolásoknak legjobban feküdt volna.

A Rossoneri tavaly 4-3-3-as rendszerben játszott (a felkészülést is így hozták le), Bonucci azonban a háromvédős rendszerben érzi legjobban magát. Montella végül elszánta magát a változtatásra, így nem csak a kezdőbe került 10 új játékos, de még új formációt is meg kellett tanulniuk.

Az soha nem volt kérdés, hogy az edzőnek és a játékosoknak idő kell, mire alkalmazkodnak egymáshoz. Az azonban meglepő volt, hogy Bonucci is bizonytalan volt, még az imádott háromvédős felállásban is.

Rá nem jellemző koncentrációs gondjai vannak, megmagyarázhatatlan ki nem kényszerített hibákat vét, és még a sokat dicsért passzjátéka is cserben hagyta. Azért szerződtették, hogy emeljen a Milan játékának színvonalán, ehelyett csak rontott a helyzeten.

Montella állásába kerülhet a Bonucci-kérdés

"Tisztában van azzal, hogy jobban kell teljesítenie, de ő volt az első, aki ezt bevallotta" - mondta Montella a válogatott szünet alatt. "Nem ő a gondunk, és soha nem is lesz az. Fontos játékosa a Milannak, és az is lesz a következő években. Az emberek azt gondolják, hogy minden az ő hibája, de ismerem a stílusát, és tudom hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle."

Montella ezt még a válogatott szünet és az Inter elleni meccs között mondta. Azóta a Milan két találkozót is lejátszott, de egyiken sem volt meggyőző Bonucci játéka, az Inter ellen például két ízben is csúnyán lemaradt a triplázó Mauro Icardiról. A piros-feketék jelenleg a 10. helyen állnak a bajnokságban, hátrányuk már 12 pont a listavezető Napoli mögött.

Várhatóan Bonucci kap még lehetőséget a bizonyításra, annál is inkább, mivel a juventusos karrierje is hasonlóan nehezen indult, és Antonio Conte érkezéséig közelében sem volt annak a klasszis játékosnak, akit az utóbbi pár szezonban láthattunk. Ez viszont tovább növeli a nyomást Montellán, aki ugyan kétségtelenül nehéz feladatot kapott, de egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki tudná, hogyan kell a legtöbbet kihozni játékosából.

via goal.com