Ha Milánóban játszik, csak a magyaroktól kell tartania az olasz válogatottnak

shadow

Az olasz labdarúgó-válogatott hazai pályán fogadja az Európa-bajnok Portugáliát a Nemzetek Ligájában. A mérkőzést a San Siróban rendezik meg, ami az olaszok számára jó előjel: még sosem kaptak ki a Milan és az Inter által közösen használt (bérelt) stadionban. Milánóban is csak kétszer szenvedtek vereséget, ahhoz viszont volt némi közünk.

Egészen impozáns Olaszország mérlege a San Siróban (vagy Giuseppe Meazza Stadionban, kinek hogy tetszik): 31 győzelem mellett 12-szer döntetlent játszott, és egyetlen egyszer sem kapott ki. Először 1927-ben, a Csehszlovákia elleni 2-2-re végződő barátságos mérkőzésen lépett pályára ebben a stadionban az olasz válogatott, vagyis lassan 92 éve veretlen a San Siróban az Azzurri.

Milánóban egyébként is jól megy az olaszoknak, 1927 előtt csupán két vereségük volt. Érdekesség, hogy mindkét mérkőzésen Magyarország volt az olasz válogatott ellenfele. 1911-ben az Arena Civicában Schlosser Imre találatával nyert 1-0-ra a magyar válogatott; míg 1925-ben a Campo di Viale Lombardiában nyertek a magyarok 2-1-re: Leopoldo Conti találatával a hazaiak voltak előnyben, de később Spitz Illés és Takács József II is betalált.

Az olaszok milánói örökmérlege tehát 37 győzelem, 18 döntetlen és kettő vereség.

Bár összességében pozitív Olaszország milánói mérlege, nem csak szép emlékek kapcsolódnak a városhoz. A Svédország elleni világbajnoki play-off-mérkőzés visszavágóját is a San Siróban játszották, és ugyan nem kaptak ki Lorenzo Insignéék, az idegenbeli 1-0-s vereség után a 0-0-s hazai döntetlen azt jelentette, hogy Olaszország - 1958 óta először - nem vehet részt a világbajnokságon.

Az utóbbi időben Milánó közel sem hozott annyi szerencsét az olaszoknak, mint korábban: legutóbb 2012 októberében, a Dánia elleni 3-1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezős mérkőzésen hagyták el győztesen a pályát. Azóta zsinórban négy döntetlennél járnak az észak-olasz városban, a már említett svéd meccs mellett kétszer Németországgal, egyszer pedig Horvátországgal ikszeltek.

A mostani lesz az 58. mérkőzése az olasz válogatottnak Milánóban, amivel Róma mellett a legnépszerűbb helyszínnek számít a nemzeti csapat történetében.

via football-italia