Szárnyalj, büszke turul, az NBI.-en át!

shadow

Ki az, akinek a figyelme a Rohonci úttól Sóstón át a Hungária körútig mindenre kiterjed? Akinek Ulveczki Zoli a kortársa, Pisont István a múzsája és Véber György az esküdt ellensége? Kinek a nagyapja nyugszik a régi kispesti stadion kezdőkörében? Ki az, aki nemcsak mindent lát, de mindent ért is, ami az aktuálisan OTP Bank Ligának nevezett bohóctréfában történik? És ki az, aki még szereti is, ha habostortát nyom a képébe szerelme tárgya, a hűtlen cafka magyar fodball? Hát Végh Hanta, ő az. 

Megébredt alig egy hónapos nyári álmából Végh Hanta! Kibújt a Hahn Árpád arcképével ékesített pizsamájából, és pár percig az ágya szélén ülve csodálta a szobája falát díszítő, Talapa János kikeresztez című etűdöt. A tanári technikával becsúszó védő mozdulatát nézegetve máris az elkövetkező NBI.-es szezon körül jártak a gondolatai 2rule-ostul, NER-estül, stadionostul, lanzafaméstul. 

1. NBI. ambush Europe 

“Csak a Fradi tudta maradéktalanul teljesíteni a célkitűzést, és kiesett. A többiek viszont továbbmentek, bár a Vidi épphogy. Furcsa, hogy a két közpénzszivattyú volt a leggyengébb, hiszen a Fradinak gyakorlatilag esélye sem volt, a Vidinek meg az utolsó tíz percben guríthatott volna egy hármast a luxemburgi bajnok, ha kicsit kevésbé peches” - kezdte az európai kupakalandozás értékelését Hanta.

Majdnem megkapta a Vidi isMajdnem megkapta a Vidi is Fotó: youtube.com

A Vidinek valóban óriási malaca volt, hogy túljutott a Dudelange-on, de azért Hanta memóriáját nem kezdte ki a nyári álom. “Az első körben tavaly is hulladék volt a Vidi, valami máltait vertek ki épphogy, aztán a következőben jött a bravúr a Bordeaux ellen, szóval nem kell egyből leírni őket.” 

A Fradiról csak egy gondolata volt Hantának: “Szegény Lanza csak szívni jár Izraelbe” - tépegette a friss Litauszki-tetoválásának hegét az NBI. legnagyobb ismerője, aki nem felejtette el, hogy a Honvéddal tavaly is Izraelben esett ki a nemzetközi kupából az olasz támadó. 

A két állva maradt EL-csapat meglepő módon kifejezetten jó meccsel jutott tovább az első körön, bár ezt az Újpest és a Honvéd is a visszavágóra tartalékolta. “Az Újpest idegenbeli szereplése konkrétan vállalhatatlan volt, és most nem a pályán mutatott játékra gondolok. Azt az intézőt, aki ennyire amatőr baromságokat csinált, nem tudom, honnan akasztották le a lilák. Viszont itthon rohadt jó meccset hoztak le, és ez a Sevilla elleni csörte is fainnak ígérkezik. Ez egy jó európai szereplés lesz, ha nem veri őket habosra a spanyol csapat.”

Idevigyázz: 

A Honvéd nemcsak hogy továbbjutott, de tulajdonképpen még esélyesnek is tűnhet a következő körben, ahol a Progrés Niederkorn lesz az ellenfele. “Kicsit azért fázom a Luxemburgi Haladástól, hiszen a bajnokságban alig maradtak le a Vidit kis híján megfingató Dudelange-tól, ráadásul az előző körben azt a Gabalát verték ki, amelyik elég jól pörgött Európában az utóbbi időben” - magyarázta Hanta. 

“Egyébként a Honvéd 2013 óta az első hazai európai kupameccsét fogja játszani nézők előtt. Ez csak számít valamit, nem?” A Kornnal amúgy sem szabad viccelni. 

2. Indul a mámor: ki lesz a bajnok? 

Hanta tavaly egy orákulum magabiztosságával mondta be az NBI. végeredményét hat fordulóval a zárás előtt. Csak egyetlen dologban tévedett (úgyhogy az idei tippjét is fenntartásokkal fogadtuk): a bajnokot nem találta el. 

“Szerintem a Vidi lesz a bajnok, mert a Fradi Dollal összeszed akkora hátrányt, hogy mire kirúgják a németet, már nem tudják befogni a fehérváriakat. Idén jön el az ideje, hogy a teljességgel vállalhatatlanul szereplő Dollnak megköszönik a munkáját: 16 nemzetközi meccséből 4-et tudott megnyerni. Hol tartana ez a csapat mondjuk egy Rossi irányításával? Vagy akár egy Kondás Elemérrel” - tette fel a költői kérdést a költészetről egyébként csak szurkolói nótákon keresztül tájékozódó szociológus. 

Hanta szerint az NBI. igazából majd csak szeptemberben indul el, addig ugyanis még lehet igazolni, így a legtöbb csapat az utolsó pillanatban alakítja csak ki a végleges keretét. Sőt, a szerződés nélküli játékosokból még szeptember 1. után is fognak majd szemezgetni a csapatok, így erősorrendről egyelőre nagyon nehéz beszélni. “Meg egyébként is nehéz. A Fradi és a Vidi mögött jön egy jó hosszú középmezőny, aminek egyelőre lehetetlen belőni a tagjait. Újpest, Honvéd, MTK, és bizony a Felcsút is, meg talán a Debrecen, ha kitalálják, mit akarnak. De kicsi a mezőny, simán lehet, hogy az egyik fordulóban még a kiesés ellen harcolsz, a következőben már az európai helyeket ostromlod. Szóval nem tudod, mi lesz a sorsa a Haladásnak, a Kövesdnek, a Kisvárdának meg a DVTK-nak.”

Már megint?Már megint? Fotó: Vidi.hu

“Csak egy biztos: az NBI. csótánya, az elpusztíthatatlan Paks egészen biztosan a 6. helyen végez majd” - tette hozzá széles vigyorral Hanta. 

3. Halleluja: mindenki patent stadionban játszik! 

Pártunk, s kormányunk áldásos tevékenységének köszönhetően valóra vált az évekkel ezelőtt megfogalmazott törekvés, és az összes NBI.-es csapat pöpec stadionban játszhatja az idei meccseit. Kivéve a Honvédot, amely csak ősszel költözik át a Hungária körúti albérletébe, mert csak akkor kezdik el a Bozsik dózerolását. 

“Ebben csak az a mókás, hogy az MLSZ képtelen volt ellentétes sorsolást csinálni a Honvédnak meg a Fradinak, így a kispestiek kénytelenek lesznek a Népligeten keresztül utazni a hazai meccseikre. Vajon mennyi időnek kell eltelnie az első balhéig? Mivel a meccseket egyszerre rendezik, az a tippem, hogy az első adandó alkalommal ribillió lesz” - szögezte le Hanta. 

Az de kellett oda!Az de kellett oda! Fotó: Kisvardafc.hu

A kisvárdai aréna is elkészül, Pakson az első fordulókban játszanak majd idegenben, mert a vendégszektor még nincs teljesen készen,  és valamikor ősszel (talán már szeptemberben) elfoglalhatja új stadionját a Videoton, izé… MOL Vidi FC is. Már csak szurkolók kellenének a stadionokba, de hát ezzel a jelenséggel továbbra sem számol az MLSZ. 

“Fehérváron nem is kell számolni vele, mert a szurkolók rohadtul kiakadtak a klubjukra a névváltoztatás miatt. Őszintén szólva teljesen meg is értem őket” - mondta szenvtelenül Hanta, akinek a szívében minden NBI.-es létformának van hely, de Fehérvár semmiképp nem a csücske. 

4. Ki? Hova? Mennyiért? Minek? 

Nyilván teljesen felesleges gazdasági megfontolásokat keresni bármiben is a magyar első osztályban (“Azért azt érdekes látni, hogy a két piacihoz közeli alapon működő klub, az Újpest és a Honvéd képes csak értelmezhető eredményt felmutatni a saját lehetőségeihez viszonyítva”), és ez ugyanúgy igaz az átigazolásokra, mint az MLSZ bajnokságszervező gyakorlatára. 

Orosz Pali játékosbemutató mosolya pricelessOrosz Pali játékosbemutató mosolya priceless Fotó: Origo.hu

“Lanzát például szinte ingyen is elvihette volna a Fradi, de nekik már kellett az Európa Ligába is, ezért adtak érte - állítólag - valamivel több, mint félmillió eurót. Aztán szembesülhettek vele, hogy egy ilyen edzettségi állapotú játékost nem lehet kötött poszton játszatni, mert abból az lesz, ami az izraeliek ellen is volt: a nagy semmi. Botrányos edzettségi állapotban van, még az NB I-ben is legfeljebb hatvan perces játékos. A Honvédnál ezt elnézték neki, a Fradinál viszont nem fogják engedni, hogy heti pár napon lenézzen az edzésekre, a többi napon meg csináljon, amit akar” - mondta Hanta idegességében a Budovinszky-mezének a szélét csavargatva. 

“De az átigazolási szezon királya egyértelműen a Kisvárda. Hát az a kép, az micsoda? Ha jól számolom, lesz a csapatban egy játékos, aki tud magyarul, az is a kapus, Mihail Minca, aki meg román állampolgár, és pár éve még a Kolozsvári Vasutas kapuját védte a román egyben” 

- emelte fel a hangját Véber György-magasságúra Hanta. 

Az újkori magyar futball sajátosságai közé sorolhatjuk azt is, hogy a gazdasági megfontolások már semmilyen formában nem játszanak szerepet az NBI.-ben. Nem kivétel ez alól a tv-közvetítési stratégia sem.  “Egy vagyont fizettek a közvetítési jogokért, amit aztán elherdálnak, mert csak két meccset hajlandóak közvetíteni” (most azért vannak vasárnap is meccsek, mert állnak még csapataink az európai kupákban - a szerk.). 

Nézők nélkül minek?Nézők nélkül minek? Fotó: Csakfoci.hu

“Pedig látható, hogy amikor üzleti szempontok felé terelik a klubokat, akkor lehet beszélni némi előrelépésről. Most, hogy közpénzből habzsi-dőzsiznek mindenféle pártkatonák senkit nem érdeklő csapatai, az ilyen megfontolások már egyáltalán nem játszanak. A parazita gondolkodás még sosem csinált jó focit. Vagy legalább lenne olyan, mint a kolumbiai eldorádó. Ott legalább olyan kalózligát sikerült pénzelni, ahol egy Di Stefanónak, vagy egy Sárosi Bélának se volt zsenánt éveket lehúzni, és ahol Zsengellér is edzősködött egy időben. Így nem lesz focink soha a büdös életben.” 

5. Szárnyalj, hasítsd az eget, büszke 2rule!  

Még el sem kezdődött az év, de már túl vagyunk a legmagyarfocibb pillanatokon. Az omnipotens felcsúti oligarcha vadonatúj sportmárkája, a 2rule bemutatkozása mindhárom csapatnál olyanra sikerült, hogy már csak a klasszikus Benny Hill-zene hiányzik alóla. 

Hantát, aki az első fordulóban a Honvéd-Haladás meccset tiszteli meg jelenlétével, csak egy kérdés feszíti, de az annyira, hogy nyugtalan álmából verejtékezve ébredt fel többször is szombat hajnalban. 

“Vajon legyártottak egy, azaz 1 darab 2rule mackóalsót Király Gabinak?” 

Hamarosan kiderül, ha így lesz, Hanta azonnal képpel jelentkezik! 

OTP Bank Liga, 1. forduló:

szombat:

Puskás Akadémia FC-Debreceni VSC 17.00, v.: Vad II. (M4 Sport)
MOL Vidi FC-Kisvárda, Felcsút 20.15, v.: Bognár (M4 Sport)
Mezőkövesd Zsóry FC-Paksi FC 20.15, v.: Erdős
Budapest Honvéd-Swietelsky Haladás 20.15, v.: Berke

vasárnap:

Ferencvárosi TC-Diósgyőri VTK 17.30, v.: Andó-Szabó (M4 Sport)
Újpest FC-MTK Budapest 19.30, v.: Kassai (M4 Sport)