Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

shadow

Sokkal könnyebb lenne Cristiano Ronaldót beépíteni egy gyenge, játék nélküli csapatba, mint egy öt év alatt két BL-döntőt játszó, kiforrott harcmodorral és kimunkált csapatjátékkal rendelkező csapatba. A Juventus szerencséje, hogy a minden más láncszemnél fontosabb poszton egy olyan embere van, aki ezt is meg fogja oldani. Úgy hívják, Massimilliano Allegri. 

Cristiano Ronaldo Juventusba szerződése amekkorát szólt, annyi megválaszolásra váró kérdést szegezett Max Allegrinek. Legfőképpen azt, hogy tényleg csak a BL-címeket hobbiszerűen nyerő portugál hiányzik-e az utóbbi négy évben két döntőt is játszó Juventusból, de erre nyilván még nincs válasz. De most vannak égetőbb gondjai, mert például - talán nem is olyan váratlanul - a mercato utórezgéseitől máris több pártra szakadt a Juventus-tábor, és az edző kénytelen megérezni a Ronaldo-hatás negatív hozadékait is.

CR7, CR9 netán CR10? 

Amikor azt halljuk, hogy Allegrinek meg kell találnia Ronaldo helyét a Juventusban, nem arra kell gondolnunk, hogy ne lenne elég jó játékos ahhoz, hogy fontos láncszeme legyen a csapatnak, hanem arra, hogy egy nagyon is működő, Európa egyik legerősebb csapatává váló gépezetbe kell beépítenie a nitrót. Játszatta már három csatárral centerben, ugyanebben a felállásban balszélen, kétcsatáros formációban Mandzukic párjaként, és mögötte is. Próbálkozik becsülettel. 

Négy meccset kellett várni az elsőreNégy meccset kellett várni az elsőre Fotó: Juventus.it

Azt egyik szekértábor sem vitatja, hogy Allegri megteszi, amit lehet, sőt különböző formációkban is teszteli a ronaldósított csapat hatékonyságát. Erre mondja azt az egyik oldal, hogy Ronaldo rátelepszik a Juventusra, ami nem jó, mert ez természetéből fakadóan sokkal esetlegesebb, mint az Allegri alatti Juventusok bármelyikének stratégiája. 

A másik oldal viszont azt mondja, hogy a portugál eredményes beépítése sokkal több haszonnal jár, mint amennyit a Ronaldo nélküli Juve ki tudna préselni magából.

Ez jelen pillanatban egyszerű hitvita, úgyhogy lássuk a száraz tényeket: a Juventus öt meccséből ötöt megnyert, a Bajnokok Ligájában pedig emberhátrányban tartott erődemonstrációt a Mestallában. A kritikusok szerint ezt inkább Ronaldo ellenére, mintsem az ő segítségével érte el a Juve (a BL-t illetően feltétlenül igazuk van), amire a másik tábor azt válaszolja, hogy az első öt győzelemből (az utolsó) kettőn az övé volt a győztes gól.

Facebook-like nem nyer BL-t

Azt talán senki nem vitatja, hogy a Juventusnak sokkal nagyobb szüksége volt a Ronaldo érkezéséből fakadó brandépítő hatásra, mint magára a játékosra a pályán. Ezt majd akkor tudjuk cáfolni, ha tavasszal jönnek azok a meccsek, amiken a portugálnak kell majd jelentenie a különbséget a tavalyi és az idei Juventus között. Addig azonban Allegrinek meg kell találnia azt a működő rendszert, amiben ezt meg is tudja tenni CR.

Állítólag úgy edz, mint egy megszállottÁllítólag úgy edz, mint egy megszállott Fotó: Juventus.it

Amíg ez nincs meg, addig hiába lődözi a győztes gólokat, nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan járulékos veszteségek, mint a Ronaldo-transzfer kárvallottjai. Közéjük sorolhatjuk a két elengedett klublegendát, Buffont és Marchisiót, a portugál fizetésének kigazdálkodása miatt elküldött Higuaínt, illetve CR csapatba építésének vesztesét, Dybalát - és talán Douglas Costát is, bár erről még kicsit korai beszélni.

Nem elhanyagolható hatás az sem, hogy a Juve a sztár érkezése miatt csaknem 30 százalékkal megemelte a bérletárakat, ami miatt hol távolmaradással, hol csendes sztrájkkal tiltakoznak az ultrák. Őket ugyanis nem érdekli sem a klub közösségi média-csatornáinak előretörése, sem a Juve-részvények értékének meredeken emelkedő értéke, még kevésbé a klub törekvése, hogy ne csak a pályán érje utol a legsikeresebb csapatokat, hanem az összes létező tényezőt tekintve is méltó kihívója legyen a legnagyobbaknak.

Kicsit tényleg rátelepszik

A Sassuolo elleni bajnoki meccsig nem a Juve makulátlan rajtjáról, nem a nagyszerűen beilleszkedő Joao Cancelóról és Emre Canról, vagy a bombasztikusan rajtoló Federico Bernardeschiről folyt a közbeszéd, hanem arról, hogy mikor szerzi meg az első gólját Ronaldo.

Természetes, hogy ezt a helyzetet még szoknia kell egy olyan klub környékén, amely mindig tartotta magát az alapelvhez, miszerint senki nem lehet nagyobb a klubnál. (Talán kérdezzük meg erről Alessandro Del Pierót, akit szó és hang nélkül, kimondottan szenvtelenül rúgott ki a Juve, amikor Antonio Conte károsnak ítélte a jelenlétét az öltözőben). Most egy még hatalmasabb felhő terül a klub fölé, és ennek vannak kézzel fogható jelei, amibe készséggel kapaszkodnak bele a Juventus pálfordulását rossz szemmel nézők.

Az elején szerencséje sem voltAz elején szerencséje sem volt Fotó: Europress/AFP

Az, hogy az első passzopció minden játékos számára Ronaldo, vélhetően nem pusztán a játékosok jól felfogott érdekéből fakad, hanem konkrét edzői utasítás is. Nyilván nem mindig az a logikus játék, hogy Ronaldo kapja a labdát, emiatt döcög kicsit néha a Juve játéka, de egyrészt talán nem túlzás azt állítani, hogy a portugálnál általában jó helyen van a labda, másrészt ne felejtsük el, hogy mindössze öt meccs telt el a bajnokságból, azaz bejáratós a motor, még csiszolódnak az alkatrészek.

Milyen hatással van a Juvéra Ronaldo?

Érdemes a tényekkel kezdeni: a whoscored statisztikái alapján nemcsak a Juve, de az egész olasz bajnokság legjobb játékosa is a portugál öt forduló után. Három góljából kettő győztes találat volt, ezzel a torinói pontok 40 százalékát gründolta. Természetesen Ronaldo próbálkozik a legtöbb lövéssel az egész ligában (meccsenként 8,4-szer), de az sem igaz, hogy csak örökölni lehet tőle a labdát: már van egy gólpassza is, és meccsenként 1,8 kulcspasszt oszt ki, és a passzhatékonysága sem rossz (85,5).

A negatív hatások elsősorban abból adódnak, hogy valakinek bizony védekeznie kell helyette. Ez egyszerűbb lenne, ha az előzetesen vártnak megfelelően centert játszana, mert akkor Mandzukic megoldaná a baloldali védekezést, csakhogy középcsatárként az első meccs bő egy óráját leszámítva nem láthattuk. Azóta a horvát a középcsatár, Ronaldo pedig balról indulva kvázi szabadon mozog a támadóharmadban. De jobbára csak előrefelé.

  Hahaha!Hahaha! Fotó: Whoscored.com

Allegrinek tehát úgy kell szavatolnia a csapatjáték stabilitását, hogy van egy védekezés alól felmentett játékosa. És ez az, amiért bőven lesznek kárvallottjai Ronaldo játékának, méghozzá azért, mert több ilyen státuszú játékosnak nincs hely a csapatban. 

Nem véletlen, hogy az eddig legkomolyabb meccsen, a Valencia ellen sem Dybala, sem Douglas Costa nem kezdett, ott volt viszont Bernardeschi, aki a két dél-amerikaival szemben képes a védekezőfeladatát is ellátni.

Ennek köszönhető az is, hogy bár a támadószekcióban elképesztő bőség mutatkozik, Allegri nem tér vissza a két évvel ezelőtt alapfelállásnak mondható 4-2-3-1-hez, amiben egyszerre tehetné fel a pályára Ronaldót, Dybalát és Douglas Costát, hanem ragaszkodik a 4-3-3-hoz, hogy még véletlenül se veszítse el a középpályát a csapata. Egyébként ehhez is igazolt a Juve: Emre Can (aki talán nem is mezz’alla lesz, hanem regista, és Pjanic tolódik át a nyolcas posztra) egészen biztosan kulcsszereplője lesz az idei Juvénak.

Az ősz közepére kell összeállni

A Juventus sorsolása kegyes volt, hiszen az első fordulókban bőven belefért a kísérletezés, és bár a hétvégén jön a Napoli elleni csúcsrangadó, Allegrinek október végétől kell igazán pályára állítania a csapatát. A Manchester United elleni oda-vissza csörte mellett sorban jönnek majd a bajnoki rangadók a Milan, az Inter, a Roma és a Fiorentina ellen, azaz novemberre már egy csúcsra járatott Juventusnak kell pályára lépnie.

Bernardeschi fontos szövetséges leszBernardeschi fontos szövetséges lesz Fotó: Juventus.it

A Valencia elleni Bajnokok Ligája-meccs elsősorban azért volt fontos értékmérő, mert a Juve egy órát tíz emberrel játszva simázta le a spanyol csapatot, ugyanakkor a kiállítást megelőző időszakot sem felesleges megnézni, hiszen ha tippelnünk kellene, ez lesz a Juventus játéka idén.

A balról induló Ronaldo mögé Matuidi lép fel, hogy támogassa a baloldali védekezést, Pjanic és Emre Can lesz felelős a balanszért, és kulcsszerepet kap a jobb oldalon Bernardeschi, aki a támadóként zseniális, de a védekezésben még erősen fejlődőképes Joao Cancelo tehermentesítésére is tökéletesen alkalmas.

Valenciában a kiállítás pillanatában a Juve már három, az öt és feles vonaláról kihagyott ziccernél járt, és a spanyolok köpni-nyelni nem tudtak az olasz bajnok szorításában. Nem Ronaldo zseniális játéka miatt, hanem azért, mert Allegrinek elég volt néhány hét közös munka ahhoz, hogy a portugálhoz finomhangolja az egyébként is brutálisan erős Juventust. És ezzel azt is elmondtuk, hogy messze nem Ronaldo a legfontosabb láncszeme a csapatnak, de még csak nem is Miralem Pjanic. Hanem Max Allegri.