Véget ért a Barcelona, a Bayern München és a Real Madrid dominanciája?

shadow

Az utóbbi egy évtized során ritkán fordult elő, hogy a Bayern München, a Real Madrid és a Barcelona kisebb-nagyobb hullámvölgybe került. Arra pedig emberemlékezet óta nem volt példa, hogy a bajnokságát évek óta stabilan domináló trió egyszerre éljen át egy nehezebb periódust. Vajon ez egy korszak végét jelzi? Vagy csak egy természetes folyamat szemtanúi vagyunk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A labdarúgás kiszámíthatatlanságáról számos tanulmány és elemzés készült az évek során. Andreas Hauer, aki foglalkozását tekintve elméleti vegyész volt, 20 évnyi Bundesliga-mérkőzés vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy a mérkőzések végkimenetelére nem a képességeknek vagy a fizikai állapotnak van a legnagyobb jelentősége, hanem a szerencsének. David Spiegelhalter, a Cambridge Egyetem munkatársa kidolgozta a 48/26/26-os szabályt;

arra a megállapításra jutott, hogy a mérkőzéseket 48%-ban a hazai csapatok, 26%-ban a vendégek nyerik, a maradék 26%-ban pedig döntetlennel érnek véget a mérkőzések.

Chris Anderson és David Sally vizsgálatuk során megállapították, hogy a sportfogadó cégek csak 50%-ban találják el a győztest, ami meglehetősen alacsony szám a többi sportággal összehasonlítva. Baseballban ez közelebb áll a 60%-hoz, az amerikai fociban és a kosárlabdában pedig közel kétharmados arányban tippelnek jól a cégek. Akad azonban pár csapat a labdarúgásban, ami kitűnik az átlagból, ilyen a Bayern München, a Real Madrid, és a Barcelona is.

043_dpa-pa_110307843.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezek a klubok hatékonyságukat tekintve messze a mezőny fölött állnak. A 2010/11-es szezontól számítva együttesen 75%-ban megnyerték a bajnoki mérkőzéseiket, összesen 15%-ban játszottak döntetlent, és csak 10%-ban hagyták el vesztesen a pályát. Nyolc Bajnokok Ligája-szezonból hetet ők nyertek meg, a bajnokságban pedig 16-ból 13-szor hozzájuk került a bajnoki cím is. Ezek a klubok tehát képesek voltak szembemenni a labdarúgás általános trendjeivel, és hihetetlen dominanciát építettek fel.

Csökkenő dominancia

Idén azonban kissé megtörni látszik ez a status quo, a hétvégi fordulót megelőzően ez a három csapat 10 mérkőzésen nyeretlen volt (nem külön-külön, hanem összesen). A Bayern zsinórban két mérkőzést veszített a bajnokságban, amire 2015 májusa óta nem volt példa. A Madrid az utolsó három bajnokijából kettőt elveszített, és minden sorozatot figyelembe véve több mint 400 perce nem szerzett gólt. (Azóta a negatív rekordot is megdöntötte.) A Barcelona négy mérkőzése volt nyeretlen, amihez hasonló legutóbb 2015/16-ban fordult elő.

Érdemes egy pillantást vetni a 21st Club által létrehozott World Super League-rendszerre, amelynek az a célja, hogy az adott csapat minőségét osztályozza a közelmúltban elért eredmények alapján. 2011 óta a Bayern, a Real és a Barca stabilan ott volt a lista első három helyén, azonban a tavalyi szezon elején ez megváltozott, idén pedig mindhárom klub értékelése tovább csökkent. Szakértők szerint ez részben annak is a következménye, hogy más klubok csökkenteni tudták a lemaradásukat a trióhoz képest.

grafikon21.png Fotó: Europress/AFP

"Ez a visszaesés az elmúlt két szezonban megfigyelhető, a legtöbben ezt tudomásul is vették" - mondta Omar Chaudhuri, a 21st Club egyik vezetője. "Ezt a folyamatot az tette nyilvánvalóvá, hogy a Juventus, a PSG és a Manchester City fejlődött, csökkenteni tudta a különbséget. Néha előfordul, hogy a visszaesés nem feltűnő, például a Celtic két éve 106 pontot gyűjtött, tavaly 82-t, mégis triplázni tudott. Most viszont már a tabella is tükrözi ezt a visszaesést."

Verhetetlen a Premier League

Ennek a három klubnak - bármilyen furcsa ezt leírni - két tekintetben is hátránya van anyagiak terén. Az angol egyesületekkel a Premier League szárnyaló televíziós szerződései miatt nehéz felvenni a versenyt, és vannak olyan szereplők is a piacon, akiket egy kő(olaj)gazdag tulajdonos támogat. A Paris Saint-Germain katari tőkéből dolgozik, míg a Manchester Citynek Abu Dhabiból vannak jelentős bevételei. Utóbbi ugye az angol bajnokság bevételeiből is profitál.

"Az Anglián kívüli klubok számára az a nagy kihívás, hogy valahogy felvegyék a versenyt az EPL tévés díjaival" - magyarázta Stefan Szymanski, a Soccernomics társszerzője. "Kétszer annyi pénzt termelnek, mint a többiek, amely akár hosszú dominanciához is vezethet. Számomra inkább az a meglepetés, hogy ez még nem történt meg." Nem véletlen, hogy több kísérlet is volt az utóbbi időben a Premier League dominanciájának csökkentése érdekében.

Még nagyobb szeletet hasíthatnak ki a nagycsapatok a brutális Premier League-tortából | Hosszabbítás

Az angol labdarúgó-bajnokság legjobb - az egyszerűség kedvéért nagy hatosnak - nevezett klubjai nem csak a pályán aratott sikereknek, hanem a tárgyalóasztal mögött végzett tevékenységüknek is örülhetnek. Most épp annak, hogy az eddiginél több pénzt kaphatnak a bajnokság nemzetközi jogdíjaiból származó bevételekből.

Spanyolországban például megváltoztatták a bevételek visszaosztásának arányait. A 2014/15-ös szezonban a Barcelona és a Real Madrid 140 millió eurós bevételt könyvelhetett el, miközben a liga utolsó helyén végző Almeria csak 18-at. Az új szerződések értelmében már jobban törekszenek az egyenlőségre, az élmezőny és az utolsó csapatok közötti arány 4:1-re módosult. Eközben sokat nőtt a bajnokság értéke, 851 millióról 1,3 milliárdra nőtt két év alatt.

Reklámokból a Bayern Münchennek folyik be a legtöbb pénz a világon, összességében mégis csökkent tavaly a klub bevétele. Várhatóan az új tévés szerződés túlszárnyalja majd a La Liga megállapodását, ami megint javíthat a bajorok pozícióin. Németországban viszont a klubokra érvényes az "50+1-es szabály", melynek értelmében a szurkolók kezében van a klub tulajdonjogának többsége. Ezzel önként lemondanak arról, hogy egy gazdag tulajdonos kézbe vegye az irányítást, és extra forrásokat biztosítson igazolásokra.

Kifogytak a szupersztárokból

Nem lehet azonban mindent a pénzre fogni. Mind a három klub végére ért, vagy legalábbis a végéhez közeledik egy nagy korszakának. Lionel Messi és Cristiano Ronaldo egyaránt generációjának legjobb játékosának számít, fénykoruk nagyjából egybeesik csapatuk dominanciájával is. A 2014-ben világbajnok német válogatott gerincét a Bayern Münchent adta, és a németek mellett Arjen Robben és Franck Ribéry számított még alapembernek a bajoroknál. Mindketten betöltötték már a 34-et.

Messi 31 évesen még mindig a világ egyik legjobb játékosának számít, azonban régóta nincs már körülötte olyan kiszolgálószemélyzet, mint a 2010-es évek elején. Andrés Iniesta nemrég Japánba igazolt, Gerard Piqué, Sergio Busquets és Luis Suárez játékán pedig egyre inkább érződik a visszaesés. Eközben a Real Madrid senkit sem igazolt a nyáron a Juventushoz távozó Ronaldo helyére, a többi poszton pedig zömmel ugyanazokra a játékosokra épít, mint tavaly.

043_dpa-pa_180919-99-33505_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

"Egyértelmű, hogy a Bayern elöregedett" - mondta Chadhuri. "A kezdő tizenegyük átlagéletkora 2009 és 2016 között 26,3 év volt, az utolsó három idényben viszont 28, 27,4 és 28. A Madridnak a 2004/05-ös szezon óta nem volt ennyire idős kezdője, a Barcelona pedig nagyjából másfél évvel idősebb, mint 2008 és 2010 között. Ezek alapján természetes tendenciának tekinthető a visszaesésük" - magyarázta a szakértő, aki hozzátette, mindegyik klub az átalakulás küszöbén áll, ezt jelzi, hogy a közelmúltban edzőváltáson is átestek.

Ami azért érdekes, mert úgy választottak edzőket, hogy igazából egyiküknek sincs komoly nemzetközi tapasztalata. Niko Kovac úgy került a Bayernhez, hogy előtte a Frankfurtból kiesőjelöltből európai szintű gárdát faragott. Ernesto Valverde sok helyen megfordult, mielőtt eltöltött négy szezont az Athletic Bilbaónál, amivel a negyedik és hetedik hely körül mozgott. Julen Lopetegui főleg válogatott szinten volt eredményes, a spanyol nemzeti együttes éléről pont a realos szerződése miatt rúgták ki.

Távol álljon tőlünk, hogy leírjuk ezeket a szakembereket, azonban egyik edzőt sem szokás a világ tíz legjobbja között emlegetni.

Így is favoritok

Az utóbbi időben mutatott gyengébb formája ellenére a Bayern változatlanul a Bundesliga esélyesének számít, és hasonló a helyzet a La Ligában a Real Madriddal és a Barcelonával. A FiveThirtyEight értékelése szerint a Münchennek 70% esélye van a bajnokság megnyerésére, míg a két spanyolországi gigásznak együttesen 84%. Még mindig a legjobbak között vannak, azonban egy-egy vereség, akár trófea nélküli idény már nem lenne akkora meglepetés.

xg.png Fotó: Europress/AFP

Arra semmiképpen sem érdemes számítani, hogy a tendencia tovább folytatódik, és ezek a klubok a középszerűségbe burkolózva kicsúsznak a topcsapatok közül. Mindhárom gárda a bajnokság első felében fog végezni, azonban az eredményeik visszaesése egyértelműen egy új éra kezdetét ígéri. És ez így is van rendjén, mert a futball ciklikus; a spanyolok dominanciáját megelőzően az angolok szerepeltek jól, előtte pedig az olaszok. Emlékszik még valaki arra, hogy a Milan visszatérő szereplője volt az elődöntőknek, döntőknek?

Egyelőre még nem tudjuk, melyik csapat dominanciáját hozhatja el a következő éra. Tavaly a Paris Saint-Germain igazolásai - Neymar és Kylian Mbappé - megint átírták valamelyest az átigazolásokról alkotott elképzeléseinket, hogy ki vásárol játékost kitől, illetve, hogy mennyiért teszi mindezt. Mégsem egyértelmű tipp jelenleg a PSG, mivel hiába igazolta le a világ egyik legjobbját és jövőbeli legjobbját, még mindig fontos láncszemek hiányoznak a csapatból.

Azt viszont talán megkockáztathatjuk, hogy a kiszámíthatatlanság megint visszatért a labdarúgásba.

via the ringer