Zidane, Neymar és De Bruyne is szerepel a Leshatár második számában

shadow

Közel négy hónappal az elindulása után november 8-án, szerdán megjelent a Leshatár című bookazine második száma. Az elsőt is szerettük, ahogy ezt is. Zidane, Neymar, De Bruyne, Esterházy Péter és a Ferencváros is az aktuális lap témái között szerepel. Ajánlónk.

Júliusi cikkünkben így írtunk a sportlapok közegébe egészpályás szólóval berobbanó Leshatárról: "100 oldalnyi tömény futballt kaptunk, elemzést, tudományos és szurkolói szemszögből, irodalmi stílusban megírt nagyesszéket, szórakoztatóan, olvasmányosan, informatívan, magas színvonalon. Ahogy Pető Péter írja, 'nincs szebb futballszó a leshatárnál'. Nos, per pillanat jobb felülete sincs a futballról szóló diskurzusnak."

Ezt a Leshatárt Inzaghi is imádná | Hosszabbítás

Hónapok óta vártunk rá, a napokban végre megjelent a Leshatár bookazine első száma. A labdarúgást kedvelők azon tábora, akik nem csak, vagy egyáltalán nem a Nemzeti Sportból tájékozódnak, örülhetnek, lenyűgöző olvasmányt kaptak, 100 oldalnyi tömény futballt, elemzést, tudományos és szurkolói szemszögből, irodalmi stílusban megírt nagyesszéket, szórakoztatóan, olvasmányosan, informatívan, magas színvonalon.

Ahogy zenekaroknál az első kiváló lemez után a második album minősége dönt az adott együttes helyiértékéről, úgy itt is fontos szempont volt, hogy megugorják-e a korábbi lapszám szintjét. Nos, ez a Leshatárnak sikerült.

A SportKlub Oh lá lá és a DigiSport Szélkakas című műsoraiból ismerős Szabó Christophe, a francia futballkultúrával csodálatos módon foglalkozó Omlett du fromage szerzője ezúttal Zinedine Zidane-ról írt, amelyben gyerekkorától a Bordeaux-ba való igazolásáig ismerhetjük meg minden idők egyik legnagyobbjának életét, családját. Azt is megtudhatjuk, hogy az 1998-as vb-döntőt két fejesgóljával eldöntő Zizounak fiatalon pocsék volt a fejjátéka. A nagyszerű cikk már olvasható Chris blogján is.

A cikkekhez magyar újságokban nem nagyon látott minőségű grafikák társulnak Fazekas-Szűcs István jóvoltából, íme egy válogatás:

Róluk mind olvashatunk a Leshatár második számában

A Leshatár főszerkesztője, Kele János napjaink egyik legjobb középpályásáról, Kevin De Bruyne-ről írt egy ötoldalas portrét, amelynek rövidített változatát a 444-en is megtaláljuk.

Egri Viktor hét oldalon keresztül ír Neymar eddigi pályafutásáról és párizsi szerepéről. "Pelének hitték, Garrincha lett belőle. Csillag, vagy csupán villódzó fénytörés lesz Párizsban Neymarról?" Sziklai Attila a Ferencváros '95-ös BL-szereplését elevenítette fel Lisztes Krisztián, Hrutka János, Szűcs Mihály és Hajdu Attila segítségével. Csáki Csaba a "minden futballklubok legvégletesebb kiugrására képes példányát", az Intert vizsgálta meg közelebbről egy egészen lenyűgöző írásban.

Új elemként köszönhetjük a "Foci (plusz:) irodalom" című rovatot, amelyben "a sportággal kapcsolatos irodalmi alkotásokat és azok szerzőit szeretnénk nektek bemutatni a jövőben." - írták a Facebookon a szerkesztők. Esterházy Péter "Utazás a tizenhatos mélyére" kötetéről Nagygéci Kovács József lelkész, C-licenszes amatőr futballedző, a Pannon Tükör című irodalmi folyóirat főszerkesztője írt személyes hangvételű kritikát a könyvről.

Ha ezeken túl vagyunk, alig várjuk majd a harmadik számot.