A Sky-nak nemet mondott, a Tourra nem tud

shadow

Ő az a srác, aki soha nem fél kockáztatni. Most is választhatta volna a könnyebb utat és elmegy Landa helyére a Sky-hoz. De nem erre a megoldásra szavazott. Dan Martin aláírt az UAE Emirates-hez, és 2018-ban is megcélozza a Tour de France-t. Ezt nyugodtan meg is teheti, hisz az új csapata másik háromhetes menője, Fabio Aru idén a Giróra készül.

  • Dan Martin tavaly augusztusban múlt harmincegy éves
  • Az elmúlt két Touron ott volt a legjobb tízben
  • A legutóbbi szezont 1 győzelemmel zárta (Algarvei kör)
  • 2017-ben az LBL-en és az FW-n is második volt

 

"Az elmúlt években mindig azt mondtam, hogy nem foglalkoztat a Tour, de ez mostantól nincs így. Természetesen készülök az ardenneki klasszikusokra, de nem lennék képes úgy visszavonulni, hogy egyszer sem tettem fel mindent a Tourra."

Martint tavaly nyáron - és ezt tényleg nem túlzás kijelenteni - szinte mindenki vitte volna. A Tour de France-t követően maga Sir Dave Brailsford hívta fel. A Sky főnöke gratulált a hatodik helyhez, majd elmondta, milyen lehetőségek és kötelezettségek várnának Martinra, amennyiben őket választja. Segítenie kellene Froome-ot a Tour-on, cserébe pedig kapna esélyt az egyheteseken.

Ekkor egyébként a menedzsere Martijn Berkhout, már túl volt egy titkos megbeszélésen Carlo Saronnival, az Emirates egyik vezetőjével. A Giro második pihenőnapján ültek le beszélgetni Martin jövőjéről. Ekkor még az sem volt elképzelhetetlen, hogy hosszabbítani fog a Quick-Steppel.

"Nem igazán látom át az átigazolási piacot, ezért van szükségem ügynökre. Jobban szeretek a versenyzésre koncentrálni. Annyi biztos volt, hogy nem akartam olyan csapathoz menni, ahol már túl sok összetett menő van. A sikeres évkezdet miatt arra számítottam, elég gyorsan sikerül majd egy jó szerződést nyélbe ütni. De a modern kerékpár olyan, hogy mindenki kivár, hogy a lehető legjobb ajánlatot sikerüljön megcsípnie. Azt akartam, hogy a következő évek a lehetőségekről szóljanak a számomra. Ne a pénzről. Ezért voltam olyan izgatott az Emirates tervei miatt. Egy nagyon izgalmas csapat kezdett körvonalazódni."

A sky-os lehetőség tehát még mindig ott volt, de Martin nem szerette volna egy az egyben átvenni Landa helyét.

"Miután Dave felhívott, volt pár nap gondolkodási időm, és végül az Emirates mellett döntöttem. Kapitány akarok lenni, győzelemért akarok menni, és azt akarom, hogy egy erős csapat álljon mögöttem. Nem dönthettem másként."

Dan Martin 2017-ben:

68 versenynap, 1104 km

1 győzelem + 11 dobogó

Kiemelkedő eredmények: TdF - 6.hely, Dauphiné/PN - 3.hely, FW/LBL - 2.hely

Az Emirates-nél pedig kapitányként, méghozzá Tour-kapitányként tekintettek rá.

"Szeretnék egy olyan versenyt futni, ahol végig egészséges vagyok, és nem bukok menet közben. Kiváncsi vagyok magamra, és arra is, hogy mire leszek képes, ha egy teljes sor értem dolgozik. Bár az évek múlásával tapasztaltabb lettem, egyfajta természetes agresszió még mindig megvan bennem. Régebben sokszor ész nélkül támadtam, ma már okosabban megyek. A Tourt illetően 2016 volt a vízválasztó. Akkor szinte végig ott voltam a legjobbak mellett és elhittem, hogy lehet esélyem ellenük. Ezen a versenyen tényleg nincs egy pillanatnyi pihenő sem. Ellenben a Giróval vagy a Vueltával. Ide kell a tapasztalat. Különben nincs esélyed valami komoly eredményre."

A komoly eredmény azért hiányzott, hisz tavaly csak egy versenyt nyert. Azt is Portugáliában. Viszont további 11 alkalommal volt dobogós.

Martin az előrelépés érdekében már november végén elkezdte a felkészülést. Először otthon, Andorrában kezdett tekerni, aztán két hetet Szicíliában edzőtáborozott az új sorával. Majd Milánóban szélcsatornában tesztelte a Colnago időfutam kerékpárját.

"Andorra ideális hely egy kerékpárosnak. Nem laksz extrém magasan, de csak 1400 méteren tekersz viszonylag sokat. Én inkább itt készülök, mint a világtól elszigetelten. Szerintem a sok edzőtábor, miközben távol vagy a családtól, fejben is lefáraszt. Márpedig úgy nem szabad nekivágni egy fontos versenynek. A mentális rész nálunk is döntő tényező."

A jó felkészüléshez pedig nem árt a nyugodt családi háttér. Ez szerencsére Martin esetében adott.

"A feleségem profi atléta, megérti, hogy mit miért csinálok. Andorra tökéletes hely számunkra, itt csak magunkra kell figyelnünk. Ha megkívánok egy pohár bort a vacsihoz, megiszom. De ha edzeni kell, akkor csak arra koncentrálok. Szerencsére ő is ilyen. Megtaláltuk a tökéletes egyensúlyt."

Ennek pedig előbb vagy utóbb meg szokott lenni az eredménye...

 

(Forrás: cyclingnews)