Aranypedál 2017: Az év csapata

shadow

Sorozatban negyedik évben próbáljuk megválasztani az év legjobbjait, természetesen a ti segítségetekkel. Idén is kiosztjuk a méltán híres és szakmai körökben igencsak elismert Aranypedál díjat, melynek feltalálást Székely úrnak köszönhetjük:)

Ezúttal öt kategóriában (év csapata, év versenyzője, év pillanata, év csalódása, év szakasz/versenye,) hirdetünk győzteseket, minden esetben öt-öt jelöltre lehet szavazni.

Az első részben arra keressük a választ: szerintetek melyik volt a 2017-es idény legjobb csapata? Csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy tavaly ezt a címet a Sky szerezte meg. Az akkori szavazás végeredménye ITT megtekinthető.

És akkor jöjjenek az idei jelöltek:

 

1. Sunweb

Giro d'Italia győzelem Dumoulinnel, négy szakasz és két trikó (Matthews+Barguil) a Tour de France-on, illetve két időfutam világbajnoki cím Bergenben. Nem mellesleg összesen 19 győzelem ebben az évben, melyek közül három, nemzeti bajnoki cím volt.

2. Sky

Mindenekelőtt Froome duplája, majd a nem kevesebb, mint 34 győzelem. A csapat Kwiatkowskinak köszönhetően nyert nagy klasszikust (Sanremo), rangos egynapost (pl. Strade Bianche, San Sebastian) és Landával egy Giro hegyi trikót is. Geraint Thomas behúzta a Tour első időfutamát, és viselhette a sárga trikót. Sergio Henao a Párizs-Nizza összetettjét nyerte, igen emlékezetes módon (két másodperccel verte Contadort). És ugye ott volt Moscon, akinek kiváló éve volt. Jó példa erre a Vuelta, és a Roubaix-n szerzett ötödik hely.

3. Cannondale

Volt időszak, amikor még a jövő évük sem volt biztos, azóta szerencsére kiderült, hogy tudják folytatni (EF Education First-Drapac néven). A mezőny egyik legkisebb költségvetésű csapataként adtak egy embert a Tour dobogójára (Uran rossz váltóval még a királyszakaszt is megnyerte), Rolland a Girón, Talansky pedig a Kalifornián tudott egy-egy szakaszt nyerni.

4. Quick-Step

Ötvenhat (!) győzelemmel zárták az idényt, természetesen ők lettek a legeredményesebb csapat. Mindhárom nagy körön nyertek (összesen tizennégy alkalommal!), és klasszikusuk is volt, Gilbertnek köszönhetően. Jungels a Girón lett újra a legjobb fiatal, Gaviria pedig 14 győzelemmel (+2 trikóval) fejezte be az évet.

5. BMC

Negyvennyolc győzelmet nagyon nem kell magyarázni. A minőséget (Harelbeke, Roubaix, GW) főleg Greg Van Avermaet hozta. De nyertek kétszer a Girón, övék lett a Vuelta csapatidőfutama (ezt a számot a Katalán körön, és a Tirrenón is nyerték) illetve Dylan Theuns-nek sem volt rossz éve. Porte szokás szerint nyerte a TDU-t, és nem ment rosszul a Dauphinén majd a Touron sem...csak aztán jött az a bukás...