Cancellara: "Ha csak a pénzre mész, nem lehetsz sikeres versenyző"

shadow

"Nem akarok edző lenni. Az nem Fabian lenne. Azt én nem szeretném"

Ezt mondta Fabian Cancellara, amikor arról kérdezték, nem hiányzik-e neki a versenyzés, és nem akar-e esetleg edzőként visszatérni a sportágba.

"Inkább a sportvezetésnek, a sportszervezésnek szentelem majd magam. Most fejeztem be a tanulmányaimat a St. Galleni Egyetemen, és lépésről-lépésre akarok haladni. Nem volt könnyű, de boldog vagyok, hogy megcsináltam."

Cancellara a 2016-os szezon után zárta le 16 éves karrierjét. A búcsú tökéletesre sikerült, hisz megnyerte a riói olimpia időfutam-versenyét. Mindez nem hozta meg a kedvét egy következő szezonhoz, de még egy fél szezonhoz sem, ugyanis a tavaszi klasszikusokat sem vállalta. És ezt a döntését egy cseppet sem bánja.

"Az égvilágon semmit sem bánok. Ez a korszak lezárult. Teljesen más a munkám. Futok, tekerek, síelek, teniszek és tollasozok. Egy személyi edző segítségével tartom karban magam. Szükségem van arra, hogy sportoljak, mert motivál és energiát ad. Az edzéseket ugyanúgy be kell illesztenem a napomba, mint bárki másnak. Van családom, feleségem és két lányom. A kicsi nagyon sokat akar az apjával lenni, és azt akarja, hogy az apja figyeljen rá. És számomra ez fontos."

A családja és az edzések mellett Cancellara új projekteken is dolgozik. Több cégnél, köztük sporteseményeket szervező vállalatoknál is részvényes lett, és továbbra is kapcsolatban maradt a Trek kerékpárgyártó, valamint a Gore kerékpár-ruházattal foglalkozó cégekkel. És mint mondja, egyáltalán nem a pénz vezérli.

"Összességében nem a pénz teszi boldoggá az embert. Persze, egy szintig szükség van rá, de igazából az egészség, a barátok és a család a legfontosabbak. Az, hogy egyre több pénzed van, nem változtatja meg az életed, viszont a körülötted lévő emberek által nyújtott inspiráció igen."

can3

Fotó: Europress/AFP

Cancellara azt is hozzátette, hogy szerinte azok a versenyzők, akik kizárólag a pénzre mennek, nagyon nehezen lesznek sikeresek a nagy versenyeken..

"Ha profi sportolóként kizárólag a pénz lebeg a szemed előtt, nem leszel eredményes. A pályafutásom során, amikor felmerült, hogy eligazolok egyik vagy másik csapathoz, mindig azt néztem, hogy mint sportolónak milyen lehetőségeim lehetnek itt vagy ott. Hogy hol fejlődhetek, hogy hol lehet a jobb csapat körülöttem. Soha nem a pénz mozgatott. A kerékpár nem olyan, mint a foci. A pénz boldoggá tesz téged? Talán egy-két hónapra. És utána? Utána biztosan nem."

 

(Forrás: cyclingnews)