Contador: "Akár mindhárom nagy kört megnyerhettem volna egy éven belül"

shadow

Alberto Contador azt mondja, hogy pályafutása csúcsán akár mindhárom háromhetest is képes lett volna megnyerni egy szezonban. A sportág történetében először.

Valami hasonlót vihetne véghez Chris Froome is, ha megnyerné a jövő évi Girót. Ha ez sikerülne neki, akkor, ha nem is egy naptári éven, de 12 hónapon belül meglenne neki mindhárom nagy kör. Ez sem jött még össze senkinek korábban.

"Szerettem volna mindhárom háromhetest megnyerni egy szezonon belül, ahogy sokan mások is. Ha fiatalabb koromban megpróbáltam volna, akkor, amikor egy erősebb csapat volt mellettem, talán lett volna esélyem."

Contador több nagy kört nyert, mint bármelyik mai aktív versenyző. Hivatalosan két Giro, két Tour, és három Vuelta-győzelem van a neve mellett. Doppingvétség miatt két címet is elvettek tőle utólag, a 2010-es Tour, és a 2011-es Giro-elsőséget.

Az Once csapatánál kezdte a pályafutását, majd jött a Discovery, az Astana, a Saxo/Tinkoff, végül pedig a Trek.

Legerősebbnek 2007 és 2009 között tűnt, amikor az Astanánál versenyzett, mindhárom nagy kört azonban egyszer sem próbálta be. Ahhoz, hogy 12 hónapon belül megnyerje valamennyi háromhetest, akkor került a legközelebb, amikor behúzta a 2014-es Vueltát, és megcélozta a Giro-Tour-duplát 2015-ben. Az olasz kör össze is jött neki, a Tour-on azonban csak ötödik lett. Elmondása szerint a Giro túl sokat kivett belőle.

alb3

Fotó: Europress/AFP

Ettől függetlenül Contador minden idők egyik legnagyobb háromhetes menője, egyike annak a hat versenyzőnek, aki mindhárom nagy kört meg tudta nyerni. A legeredményesebb Eddy Merckx, a maga 11 elsőségével. A belga a Girót és a Tour-t is ötször tudta megnyerni, a Vueltát pedig csak egyszer, 1973-ban. Igaz, ez volt az egyetlen alkalom, amikor egyáltalán rajthoz állt a spanyol körön.

"A legjobb döntést hoztam, amikor visszavonultam. Ettől még nyilván lesz bennem nosztalgia, amikor majd valamelyik háromhetest nézem. Ott voltam a 2018-as Giro bemutatóján Izraelben, és látva az első szakaszt, az időfutamot, eszembe jutott, hogy basszus, jó lehetnék. De közben meg azt gondoltam, hogy jól van ez így, és ideje teret hagyni a többieknek."

"Folytathattam volna, de látom a Tour-t, és ugyanazokat az állapotokat... Bizonyos értelemben már nincs meg az a vonzereje, mint az első néhány alkalommal."

 

(Forrás: cyclingweekly)