Dumoulin: "Egyszer biztosan rámegyek a Tourra"

shadow

Kicsit eltűnt, de ő amúgy sem az a sok figyelmet igénylő típus.

Már az is zavarja, hogy manapság nem tud normálisan elmenni vásárolni, mert a szurkolók folyamatosan felismerik. Egy családi vacsora esetén ugyanez a helyzet.

Rég hallottunk róla, legutóbb nagyjából karácsony környékén.

A hazajában az év sportolójának megválasztott Tom Dumoulin akkor jelentette be, hogy megpróbálkozik a címvédéssel. Vagyis újra elindul a Girón, a holland média nagy bánatára. Persze teljesen a Tour de France-részvételét sem zárta ki, de most egyértelműnek tűnik, hogy idén mi lesz a legfontosabb számára.

"Egyszer biztosan megcélzom a Tourt, de nem szeretnék abba a hibába esni, hogy teljesen rápörgök. Idén a Giro lesz a fő versenyem, annak ellenére, hogy nem rám írták az útvonalat. Kicsivel több időfutam kilométert azért el tudtam volna képzelni. De összességében tetszenek a szakaszok, és ugye csapatonként eggyel kevesebben leszünk. Én támogatom ezt a döntést, mert így némileg kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Azért az nem volt "normális", hogy valamelyik nehéz hegyen a 20 fős élcsoportban öt Sky-os ment tempót. Persze gyakorlatban is meg kell nézni ennek a változásnak a következményeit, de nekem most tetszik az ötlet."

"Soha nem gondoltam volna, hogy megnyerem a Girót" | Hosszabbítás

Tom Dumoulin 2017-es szezonja felülmúlt minden várakozást. Győzött a Girón, majd megnyerte az időfutam-világbajnokságot is, így önbizalma, érthető módon, jelentősen megnőtt. Az elkövetkező években komoly esélyesként kell vele számolni valamennyi háromhetesen, ahol csak elindul. Tom novemberben töltötte a 27-et, és csapata, a Sunweb már bejelentette, hogy ott lesz a 2018-as Giro rajtjánál.

Dumoulin idén nem csak Girózni fog, hanem a vb-re is készül. Szeretne ugyanis címet védeni az időfutamon. Épp ezért még nem döntötte el, hogy alakul a nyári programja. Vagy elmegy a Tourra, vagy a szerinte jóval nyugisabb Vueltán készül fel a világbajnokságra. Ebben a kérdésen majd május végén lehetünk okosabbak.

Addig is próbál szépen, csendben készülni, már amennyire ez lehetséges. Otthon ugyanis nem könnyen felejtik el a 100. Giro megnyerését. Maastrichtban például egy vicces graffiti főszereplője lett, és nemrég elneveztek róla egy limburgi kerékpáros központot is.

Ha újra megnyeri a Girót, akkor a nyugis éttermi vacsikat jó ideig tényleg elfelejtheti.