Froome: Alkalmazkodás két keréken

shadow

Chris Froome tökéletes esettanulmány lett volna Charles Darwin számára. Ő a természetes szelekció két keréken közlekedő megtestesítője. Túlélésének kulcsa az alkalmazkodás. A mai napig.

Froome azzal, hogy az elmúlt öt kiírásból négyszer is meg tudta nyerni a Tour-t, bebizonyította, hogy bármilyen útvonalhoz kiválóan tud igazodni.

"Próbálok alkalmazkodni mindenhez, ami jön" - mondta Froome. "Minden Tour más és más kihívás elé állított, és azzal, hogy megérkezett Dumoulin, már itt is a következő."

Mindegyik sárga trikónak megvolt a maga nehézsége, de a győzelmei igazából két csoportra oszthatók. Míg 2013-ban és 2015-ben az első hegyi befutós szakaszon tekintélyt parancsoló győzelmet aratott, addig az utóbbi két évben inkább az apróbb nyereségeknek és az egyenkéntiknek köszönhette a sikerét. Az időfutam kilométerek száma csökkent ugyan, viszont azáltal, hogy Froome közben technikailag sokat fejlődött, már egyre több területen fel tudja venni a versenyt a többiekkel.

"A Tour-felkészülésnél két dolog számít nekem igazán. Az útvonal, és az, hogy kik ellen versenyzem. Megnézzük, hol vannak azok a pontok, ahol időkülönbségeket lehet kiharcolni. Az alapos felkészüléshez azonban tudni kell azt is, hogy kikkel szemben kell majd ezeket a különbségeket megszerezni."

"A korábbi években agresszívebb voltam a hegyeken, az idén azonban tudtam, hogy bőven elég valahol elöl lenni. Ott volt ugyanis végig a fejemben, hogy lesz majd egy marseille-i időfutam, ahol eldönthetem a versenyt a magam javára Bardet-val és Urannal szemben."

Froome kétségtelenül az idén szerezte meg legnehezebben a sárga trikót. Először tudtak percen belül kerülni hozzá képest. Ráadásul nem nyert szakaszt sem. Erre még Eddy Merckx is azt mondta, hogy levon egy keveset a győzelme presztízséből.

És azt se feledjük, hogy még soha nem bújt el annyira a csapata mögé, mint az idén. Vincenzo Nibali egészen odáig ment, hogy azt állította, szerinte Froome nem tudta volna behúzni az idei Tour-t, ha nem a Sky-ban tekert volna.

froome1

Fotó: Europress/AFP

Mégis, egy történelmi Tour-Vuelta dupla után nehéz lenne azt állítani, hogy fizikálisan visszaesőben volna, és csak a gyakorlatiassága által tud a riválisai elé kerülni.

"Nem gondolom, hogy gyengébb hegyi-menő lennék, mint korábban. A számok legalábbis nem ezt mutatják. Ha ugyanis összehasonlítom az adatokat, akkor azt kell mondjam, hogy most még gyorsabb is vagyok hegyre fel, mint régen. A Vueltán például olyan számokat produkáltam, amilyeneket korábban még soha. Rengeteg erőt ad, hogy látom, még most is képes vagyok fejlődni."

Froome úgy véli, az, hogy kevesebb az igazán komoly támadás a hegyeken, jórészt annak tudható be, hogy egyre szűkül az olló az esélyesek között.

"A riválisok erősebbek, mint korábban. Egyre többen végeznek célzott edzéseket, egyre többen töltenek heteket magaslati edzőtáborokban is."

A Tour szervezői egyértelműen kimondták, hogy nyíltabb, látványosabb versenyt szeretnének. Froome szerint azonban ez az idén egyértelműen visszafelé sült el.

"A Vueltán volt nyolc vagy kilenc hegyi befutó. Ha egyet elrontottál, bőven maradt lehetőséged arra, hogy korrigáld, vagy változtass a taktikádon. De ha csak két vagy három ilyen befutó van, mint az idei Tour-on, akkor sokkal kevésbé reszkírozol, mert nem engedheted meg magadnak. Nem tehetsz mást, mint, hogy óvatosabban versenyzel."

froome2

Fotó: Europress/AFP

Froome Kenyában, illetve Dél-Afrikában nőtt fel, sok szempontból hátrányból indult a többiekhez képest. Mikor átkerült Európába, a riválisoknak már rég természetes volt egy csomó olyan dolog, amivel ő még csak akkor kezdett ismerkedni.

"Még mindig tanulok, még mindig fejlődök. A fizikális felkészültségen túl legalább olyan fontos a tapasztalat, a taktikai érzék, a technikai dolgok, hogy hol lehet energiát spórolni, és hogy hogyan tudsz biztonságosabban tekerni. Egy csomó dologról fogalmam sem volt akkor, amikor elkezdtem a profi versenyzést."

A fejlődés vitathatatlan. A gyengeségekből, sok esetben, erősségek lettek. Gondoljunk csak arra, milyen jól pozicionálta magát az idei Tour 14. szakaszán, aminek eredményeként visszavette a sárga trikót Arutól. És jusson eszünkbe néhány bravúros lejtmenet az elmúlt egy-két évből. Korábban hegyről lefelé inkább csak a megúszásra törekedett. És akkor az oldalszeles szakaszokon mutatott éberségét még nem is említettük.

"Hogy komplettebb versenyző lettem-e? Igen, azt hiszem, igen. Univerzális összetett menőnek mondanám magam. Szemben mondjuk Dumoulinnel, aki egy olyan első rangú időfutam-menő, aki megtanult hegyre is jól menni."

Froome lehet, hogy nem tekinti univerzális versenyzőnek Tomot, viszont úgy számol vele, mint, aki a legnagyobb riválisa lesz az elkövetkezendő években. Kétségtelen, a holland a Girón mutatott teljesítményével egyértelműen az egyik legnagyobb Tour-kihívóvá lépett elő. Bardet ugyan ott volt Froome mögött a dobogón az elmúlt két évben, a francia azonban addig semmiképp sem tekinthető komoly vetélytársnak, amíg nem fejlődik jelentősen az egyenkéntiken. Viszont itt van Dumoulin, aki ebben a műfajban jelenleg a legjobb a világon.

"Jót tesz nekem, hogy valaki ilyen komoly versenyre késztet, mint Tom. Ő a legerősebb időfutam-menő, és a hegyekben is rendkívül magabiztos. Kiválóan megy saját tempót. Az ember azt hinné, hogy leszakad, de nem, csak a lehető legtakarékosabban megy felfelé."

froome3

Fotó: Europress/AFP

Még sem Froome, sem Dumoulin nem kötelezte el magát egyik nagy kör mellett sem. És ezt valószínűleg nem is fogják megtenni a Giro útvonalának kihirdetéséig. Úgyhogy még néhány hetet biztosan várnunk kell. De tény, a holland számára a Tour tűnik a következő logikus lépésnek, Chris és a Sky véleményét pedig már régóta ismerjük a témában.

"Ő egészen más, mint a többi riválisom. Ha egymás ellen tekerünk majd a Tour-on, akkor nem alapozhatok az egyenkéntikre. Ismét agresszívebbnek kell majd lennem a hegyeken. Közben persze ugyanolyan versenyképesnek kell maradnom az időfutamok során is. Nem veszíthetek ugyanis sok időt vele szemben."

"A felkészülésem tehát sokban nem változna. A versenyzési stílusom annál inkább."

Tehát megint, és még mindig az alkalmazkodás. Persze csak így lehet. Enélkül valószínűleg nem is nagyon lenne esélye az ötödik, történelmi Tour-győzelemre.

 

(Forrás: cyclingnews)