Froome: "Címvédőként nem hagyhatom ki a Tour-t"

shadow

Az ember élete elég nagy részben az alkalmazkodásról szól. Vannak olyanok, akiké jobban, mint másoké. Alighanem ilyen Chris Froome is. Fiatalon ő volt a kerékpáros a rögbi játékosok közt, aztán később itt Európában ő lett az afrikai versenyző az európaiak közt.

Froome nem egy könnyen megközelíthető ember, és ezt ő tudja is magáról.

"A bennem lévő érzéseket igyekszem megtartani magamnak. Szeretek csak az edzéssel foglalkozni. Csak leszegni a fejem és tenni a dolgom. Azt tenni, amiről azt gondolom, ahhoz kell, hogy megnyerjem a Tour-t. Nem érzem, hogy hatalmas médiakampányt kellene folytatnom, vagy ilyesmi, bár azért egy kicsit igyekszem beengedni az embereket a közösségi oldalak segítségével. De nem az ismertség motivál, vagy az, hogy szeressenek. Persze jó, ha az embert elismerik, de engem igazából maga a teljesítmény hajt."

Froome májusban már 32 éves lesz. Azonban semmi pánik, 17 korábbi Tour-győzelem azt követően született, hogy az adott versenyző már betöltötte a 32. életévét. Az egyértelműnek tűnik, hogy a Tour lesz a fő cél pályafutása hátralévő részében. Az is világos, hogy ha dupláról beszélünk, akkor a Tour-Vuelta jöhet szóba. És, ha a csapata tavaly éberebb lett volna, akkor valószínűleg már nem beszélgetnénk arról, hogy vajon tud-e Froome két nagy kört nyerni egy évben.

froomey

Fotó: Europress/AFP

A Giro-Tour dupla viszont úgy tűnik, tényleg kivitelezhetetlen. Képtelenség az extra jó formát ennyi időn keresztül fenntartani, még úgy is, hogy ha van pihenő a két verseny között. Szóba jöhetne még a Giro-Vuelta kombó, ami valószínűleg a drukkerek szemében is óriási teljesítmény volna.

"Véleményem szerint ez megcsinálható. Van kellő idő a regenerálódásra, és aztán arra, hogy újból edzésbe állj, és másodszor is csúcsformába kerülj. Tudom, hogy a közvélemény szerint hatalmas dolog lenne, de kétszeres címvédőként nem hagyhatom ki a Tour-t. Lássuk be, az emberek sokkal inkább tudnak Tour-győzteseket sorolni, mint olyanokat, akik megnyerték mondjuk a Girót. Tavaly közel voltam a Tour-Vuelta duplához, a versenyt taktikailag veszítettem el. Ha nem követtem volna el azt a hibát... Mindegy, a lényeg, hogy ez a kombó megcsinálható."

A Vueltán bő két hétig minden tökéletesen alakult Froome számára, dacára annak, hogy a csapata lényegesen gyengébb volt, mint a Tour-on. Kényelmes, egy perces hátrányban haladt Quintana mögött a hosszú időfutam előtt. Aztán ugyan rávert 2:16-ot Nairóra az egyenkéntin, viszont néhány nappal korábban kapott tőle 2:37-et a Formigalon, így valós esélye már nem nagyon maradt a győzelemre.

"Borzalmas érzés volt elszigetelve lenni abban a csoportban, miközben Quintana és Contador elöl voltak. Iszonyú volt a tudat, hogy hátul vagyok, és legjobb esetben is csak minimalizálni tudom az időveszteségem. De nem akarom senkire sem áthárítani a felelősséget, legalább annyira az én hibám is, hogy nem tudtam ott lenni az elöl lévőkkel. Talán, ha nem indulok el két segítővel és várok 20-30 mp-et, hogy összeálljon egy nagy csapat, akkor reális esélyem lett volna felérni."

Végül az Astana segített, akik Scarponi kilencedik helyét próbálták meg védeni. Így maradhatott még némi esélye Froome-nak az összetettben.

"Próbáltam rávenni a többieket, Chavest és Simon Yates-et is, hogy dolgozzunk össze, hogy tegyen bele mindenki amennyit csak tud, de aztán túl sok volt a huzavona, a rádiózás, és nem lett semmi az egészből. Végül az Astana segített egy kicsit."

froomey3

Fotó: Europress/AFP

Ha visszatérünk még egy kicsit a Tour-hoz, akkor elmondhatjuk, két régi dolog biztos, hogy megdőlt Froome-mal kapcsolatban. Az egyik, hogy taktikailag éretlen és gyenge, a másik pedig, hogy a versenyzése nem elég érdekes. Gondoljunk csak a lejtmenetes és az oldalszeles támadásokra. Egyikkel sem tudott nagy előnyt kiharcolni, viszont jelentősen növelte saját lélektani fölényét.

"Minden évben egyre tapasztaltabb vagyok, egyre nagyobb az önbizalmam és taktikailag is folyamatosan fejlődök. Az egyik legjellemzőbb tulajdonságom, hogy mihelyt ráállítom az agyam valamire, akkor azzal kapcsolatban elég megszállott tudok lenni. Ha egyszer elkezdek összpontosítani egy dologra, akkor semmi más nem létezik a számomra, amíg azt el nem érem. Így vagyok a Tour-győzelemmel is."

(Forrás: Procycling)