Fuglsang: A Dauphiné még csak a kezdet?

shadow

Jakob Fuglsnag hosszú évek óta fontos szerepet tölt be az Astanánál. 2017-re azonban még tovább lépett előre, első számú ember lett. Ráadásul megszerezte élete legnagyobb győzelmét azzal, hogy megnyerte a Dauphinét.

2016 őszén Fuglsang fejében többször is megfordult, hogy hagyja a háromheteseket, és inkább az egynaposokkal próbálkozik. Szó nincs arról, hogy elege lett volna a hosszú, emberpróbáló körversenyekből, viszont az, hogy ezüstérmet nyert a riói olimpia mezőnyversenyében, egy új út lehetőségét villantotta fel előtte. Ez az új út pedig nem volt más, mint, hogy rámenjen a hegyes klasszikusokra.

Korábban egymás után három Tour-on is részt vett, mindannyiszor segítőként. A legjobb helyezése egy hetedik hely volt, még 2013-ból.

2017 elején a helyzet elég bizonytalan volt a csapatnál. Vincenzo Nibali a Bahrain-Meridához igazolt, Fabio Aru a 100. Giróra készült, Miguel Ángel López, a fiatal kolumbiai tehetség pedig lábát törte egy edzés során. Ezek után ajánlotta fel neki Alexander Vinokourov, hogy kapitány lehet a Tour-on.

Naná, hogy elfogadta. A klasszikus-ambíciókat pedig törölte, de legalábbis elhalasztotta.

Nem tudni, voltak-e benne komoly kétségek a döntését illetően, de ha voltak is, a Dauphiné biztosan eloszlatta azokat. Nyert két kemény hegyi szakaszt, és övé lett az összetett egy olyan mezőnyben, amelyikben ott tekert Richie Porte és Chris Froome is.

"A Dauphiné megerősített abban, hogy hinnem kell magamban, és, hogy a kapitányi poszt tökéletes a számomra a háromheteseken" - mondta Fuglsang.

jakobolimpia

A riói dobogó - Rafal Majka, Greg Van Avermaet, Jakob Fuglsang (fotó: Europress/AFP)

Jött a Tour, ahol bukott és az alkarja két helyen eltörött, majd augusztusban eltörte még a kulcscsontját is pluszban. A nyár tehát nem sült el valami jól, de a Dauphiné sikerét senki sem vehette el tőle.

Mikor Nibali 2016 végén elhagyta a csapatot, magával vitte azt a Paolo Slongót is, aki ugyan elsősorban az olasz edzője volt, de azért vele is dolgozott.

"Paolo Vincenzóra koncentrált, én alig kaptam visszajelzéseket tőle. Havonta kétszer küldött egy edzéstervet, és ennyi."

Fuglsangnak most tehát lehetősége nyílt arra, hogy megtalálja a saját edzőjét. Ő pedig visszatért Rune Larsenhez, a dán mountain-bike-szakemberhez, aki fiatalabb korában dolgozott Jakobbal. Az utóbbi években pedig amolyan második-számú mentor volt a számára.

"Rengeteget segített, hogy ismét száz százalékban vele készülhettem. Végre újra volt valaki, aki komolyan foglalkozott velem. Ha valamit kétszer megpróbálsz, és kétszer nem sikerül, könnyebben adod fel a harmadik próbálkozást, ha nincs melletted egy olyan szakember, aki tényleg rád figyel."

jakobAru

Fabio Aruval (foró: Europress/AFP)

"Aztán az is fontos volt tavaly, hogy megtanultam fogyni. Nem vagyok nagy, de nem is vagyok elég szálkás, mindig is küzdöttem ezzel. Viszont úgy tűnik, most végre megvan a megoldás. Hosszú könnyebb tekerések, melyek során nem kell ennem. Haza is későn érek, kevesebb az időm, így általában meg tudok spórolni egy étkezést."

Larsen is a fogyásban látja a sikerek okát.

"Az, hogy a legjobbakkal versenyzett a hegyekben, új volt Jakob számára" - mondta a dán mester. "Most keményebben tudta nyomni a komolyabb emelkedőkön is. Eddig nem volt elég erős, és mindig voltak rossz napjai, amikor időt veszített."

A Dauphiné után egész Dánia lázban égett, úgy várta a Tour-t. Mindenki azon morfondírozott, vajon sikerülhet-e Jakobnak megjavítania a Michael Rasmussen által elért eddigi legjobb dán helyezést. Az első komolyabb hegyi szakaszon úgy tűnt, hogy nem, mert kapott bő egy percet a legjobb összetett menőktől, köztük Arutól is.

Larsen az adatokból kiszáradásra következtetett, és továbbra is bízott a versenyzőjében, aki négy nappal később bizonyított is azzal, hogy ott maradt elöl a szűk élmezőnnyel, és feljött az összetett ötödik helyére. Azt azonban nem tudhattuk meg, mire lett volna képes később, hisz két nap múlva bukott, eltörte az alkarját, majd feladta a versenyt.

jakobdobogó

A 2017-es Dauphiné-dobogó - Richie Porte, Jakob Fuglsang, Dan Martin (fotó: Europress/AFP)

Fuglsang úgy döntött, két évig még biztosan marad az Astanánál. Szereti a csapatot, többször elmehetett volna, mégsem tette.

"Ez egy laza, könnyed csapat, nincsenek olyan szigorú szabályok, mint a Sky-nál. De ennek is megvannak a maga előnyei. Most például úgy tűnik az én edzésmódszerem működik, ha azonban ez nem jön be az egyik csapattársamnak, neki nem kell ezt csinálnia, megvan a lehetősége, hogy másképp készüljön. Persze néha azért én is azt gondolom, hogy jót tenne egy kicsit jobb szervezettség."

Larsen optimista a következő szezont illetően.

"Szerintem eljut arra a szintre, ahol tavaly volt, és most már azt is tudja, miről szól ez az egész. Van tapasztalata és önbizalma is. A legjobb még csak ezután jön a számára."

 

(Forrás: Procycling)