Helló, Chris! Akkor jöhet az első?

shadow

Már csak egyet kell aludni, és Chris Froome visszatér.

Pontosabban elkezdi az új szezont a december óta húzódó (és még mindig nem megoldott) szalbutamol ügye ellenére. Bár a dátum itt sem teljesen pontos, hisz a "pozitív minta" szeptember hetedikéről származik, a Sky pedig már 10 nappal később tudta, hogy valami nagyon nincs rendben.

De ezt a részt már úgyis ismerjük, és most fontosabb az, hogy mi várható a tavasz során Froome-tól.

A Sky brit versenyzője 2015 után tér vissza Andalúziába, amikor emlékezetes módon két (!) másodperccel megnyerte az összetettet Alberto Contador előtt. Froome-ék hétfő este érkeztek meg Spanyolországba, de a hírek szerint senkinek nem nyilatkoznak. Csak a rajt előtt (a csapatbusznál) lesz némi beszélgetés az újságírókkal. Az nem is lehet kérdés, hogy ilyen hónapok után Froome-nak nem lesz könnyű csak a versenyzésre koncentrálnia.

De tekernie kell, hisz hivatalosan Giro-Tour duplára készül. Pályafutása során először. Teszi ezt annak ellenére, hogy a közelmúltban Contador és Quintana is "bebizonyította", hogy ez manapság szinte lehetetlen vállalkozás. De ha valaki, akkor talán pont Froome próbálhatja meg.

Bár az is igaz, hogy sok rutinja nem lesz a Girót illetően. Meg hát ott van a Sky-t nyolc éve sújtó Giro-átok.

Az egyértelmű, hogy Froome számára a lehető legtökéletesebb felkészüléshez, a lehető legtökéletesebb versenyprogramra lesz szükség. Meg nyugalomra, bár erről már lecsúszott. Vajon milyen lesz a tavasza? Mert a hírek szerint sokat nem változtat. Már amennyiben versenyezhet, hisz a Gazzetta információja szerint az ügyét akár már a napokban elkezdhetik tárgyalni.

Chris Froome on Twitter

About to head to Ruta del Sol. I want to thank everyone for their support & patience over this difficult period. I am doing my utmost to ensure that things are resolved as speedily as possible. Can't wait to get this season started!! ??‍♂️??? #64RdS

Szóval milyen lesz a Giróig tartó időszak? Valószínűleg nem túl sűrű, és a múlthoz képest elég olaszos. Ennek nyilván a Sky kiemelt, és nem mellesleg olasz szponzorai (Pinarello, Castelli, Sidi) igencsak örülnek. Hisz Froome nemhogy tavaly, hanem 2013 szeptembere (!) óta nem versenyzett Olaszországban. Márpedig az utakat és a hegyeket a lehető legjobban meg kellene ismernie a nagy rajtig. A pályabejárás természetesen nála is alap lesz.

"Nem tudom, Izraelbe elutazik-e, de az biztos, hogy a Zoncolant és az időfutam-pályát személyesen is szeretné megnézni" - mondta még a tavalyi év végén Dario Cioni, a Sky egyik sportigazgatója. "Chris Monte-Carlóban lakik, szóval sem a Cervinia, sem Bardonecchia nincs tőle nagyon messze. Azaz simán lehet, hogy az ottani hegyeket is bejárja. Mivel Dumoulin még a potenciális ellenfelek között van, szerintem örülhetünk a pályának. Jó, hogy nem lettek hosszabbak az időfutamok. Ez így nekünk pont megfelelő."

Chris Froome szerdán hivatalosan is elkezdi a 2018-as szezont.

De, hogy leállás nélkül folytathatja-e, azt nagyon nehéz megmondani.