Jön a videóbíró!

shadow

Legalább ennyi következménye lesz Peter Sagan kizárásának...

A hír igaz, az UCI rá nem jellemző módon, egész hamar lépett az ügyben. Jövőre már az országúti kerékpárban is lesz videóbíró! Persze nem mindenhol, de a fontosabb versenyeken igen.

A következő idénytől kezdve a háromheteseken, illetve négy nagy klasszikuson (Sanremo, Flandria, Roubaix és LBL) lehetőség lesz a kérdéses szituációk visszanézésére. 

A versenyeket felügyelő szakmai stáb, valamennyi esetben négy főből áll majd, ezek egyike lesz a videós felvételekért felelős zsűritag. Az ő szerepe azonban - a labdarúgással ellentétben - nem csak a szakmai tanácsadás lesz, hanem ugyanolyan jogkörökkel rendelkezik, mint a másik három társa.

A vezérlőt a célterületen belül, egy mobil kisbuszban alakítják ki, és az adott versenyt közvetítő tv-társaság valamennyi felvétele a zsűritagok rendelkezésére áll. Természetesen azért, hogy a kérdéses esetet a lehető legtöbb szögből, a leggyorsabban megtekinthessék. Akár már menet közben. Vagyis egy piros vasúti jelzésen való áthaladás azonnali kizárást vonhat maga után.

Mint ahogy Gianni Moscon bergeni vb-n látott esete sem utólag kerülne nyilvánosságra, hanem már verseny közben ki lehetne inteni azt a kerékpárost, aki mondjuk a kisérőautóval húzatja magát.

A több és jobb minőségű felvételek érdekében, az UCI a lehető legtöbb kamerát szeretné elhelyezni a befutó/célterület közvetlen közelében, a kisérőmotorok számának növelésére viszont biztosan nem kerül sor.