Ki mit csinál az off-szezonban?

shadow

A World Tour-szezon hosszabb, mint valaha. Pihenésre alig marad idő, hisz rövidesen meg kell kezdeni a felkészülést a következő idényre. Ezt a rövid időszakot mindenki igyekszik pihenéssel, kikapcsolódással tölteni. Hogy konkrétan mivel, azt versenyző válogatja.

A 2018-as szezon az ausztrál körrel indul január 13-án. A legtöbb kerékpárosnak nagyjából két hét szünet áll a rendelkezésére, mert utána bizony kezdődnek is a téli edzőtáborok.

"Sokan mondják, hogy elmennek nyaralni, de szerintem kb. csak úgy 50-50%. Legalább annyian vannak, akik örülnek, hogy végre otthon lehetnek, hisz év közben alig van erre lehetőségünk" - mondta Sep Vanmarcke, a Cannondale versenyzője. "Én például ezt teszem. Élvezem, hogy végre a családommal lehetek, dolgozom a kertben, azt csinálom, amit az átlagemberek szoktak."

Vanmarcke és felesége a második gyermeküket várják. Még, ha egyébként utazni is szerettek volna, most mindenképpen otthon kell maradniuk Flandriában.

"Eredetileg azt terveztem, hogy a Guangxi hetében már Argentínában nyaralok" - mesélte Nicolas Roche, a BMC kerékpárosa. "Ezt még a Tour előtt döntöttem el, de ez a hátránya annak, ha az ember túl korán, és túl előre tervez."

Argentína helyett ugyanis Kínában versenyzett. A dolog jól alakult, hisz remekül ment a csapatnak, viszont a szünet rövidebb lett a számára, így jöhetett az újratervezés.

"Nagyon vágytam már Patagóniába, de ez az út most halasztásra került. Helyette elmegyek Toszkánába, Sienába öt napra egy kicsit fürdőzni. Alig néhány napom maradt a kikapcsolódásra, mert utána már el kell kezdenem készülni a következő szezonra."

roche

Fotó: Europress/AFP

"Guangxi után azonnal visszamegyünk Manchesterbe, hogy megtartsuk a szezonzáró csapatértekezletet" - mondta Jon Dibben, a Sky versenyzője. "Utána elmegyek nyaralni Dubajba a barátnőmmel. Nem akarunk sokat kirándulni, inkább csak napozni a tengerparton és lazítani egy kicsit."

"Csak egy szűk hetet maradunk, aztán jön még egy-két hét pihenő Nizzában, és már kezdjük is a 2018-as felkészülést. Összesen három hét szünetem lesz, de utána nyomás az edzőterembe, és kezdődhet az erősítés."

"Én pihenek otthon egy hetet, aztán jön 10 nap nyaralás Sharm El Sheikh-ben" - mesélte Andrea Guardini, az Emirates versenyzője. "A Vörös-tenger remek hely a kikapcsolódásra, mert közel van Olaszországhoz, és nem nagy az időeltolódás."

Az amerikaiak és az ausztrálok nagyobb arányban maradnak otthon és töltik az időt a családjukkal, hisz nekik erre még kevesebb lehetőségük van az európai szezon során.

"Csak hazamegyek és pihenek" - mondta Lawson Craddock. "Mentálisan egy kicsit lemerültem, úgyhogy muszáj most visszatöltenem. Közeleg az első házassági évfordulónk, úgyhogy szervezek egy kisebb kirándulást a feleségemmel. Megnézzük az Alamót, néhány napra igaz texasiak leszünk, utána pedig irány a part, és horgászunk. A teljes leállás csak két-három nap lesz, mert utána itt a december, amikor már teljes gázzal edzeni kell."

"Visszamegyek Ausztráliába néhány hétre, és a menyasszonyom is jön velem" - mondta Caleb Ewan, az Orica versenyzője. "Nem terveztünk semmi extrát. A szezon során csak néhány hetet vagyok Ausztráliában, alig látom a családomat, szóval inkább velük akarok lenni, mint nyaralni."

ewan

Fotó: Europress/AFP

A friss családapák gondos tervezésbe kellett, hogy fogjanak, amennyiben némi nyaralást is szerettek volna beiktatni a következő néhány hétben.

"Egy rövid időre hazamegyek, aztán pedig Dél-Afrikába edzőtáborozni" - mondta Bernhard Eisel. "A családom is lejön Fokvárosba, és ott töltenek egy hónapot. Az elmúlt két télen már így csináltuk. Én pedig kiválóan összeegyeztetem a nyaralást és az edzéseket."

"Három hétig biztos nem ülök kerékpárra" - magyarázta Bauke Mollema. "Mi Dániába megyünk. Igaz, mivel nem lesz túl jó idő, nem a tengerpartra. Egész évben nagyon szép helyeken vagyunk, és éget minket a Nap. Úgyhogy most nem akarok túl messze utazni a srácokkal és küzdeni az időeltolódással."

"Szeretem a skandináv országokat. Ott voltam Norvégiában a vb-n, tiszta volt minden, és az emberek is nagyon kedvesek voltak. Úgyhogy szétnéztem kicsit a neten, és találtam egy jó kis nyaralóhelyet, ahol egy csomó mindent csinálhatunk majd a gyerekekkel."

 

(Forrás: cyclingweekly)