Kittel: "Boldog vagyok, mert azt csinálhatom, amit szeretek"

shadow

A 2014-es éve brutálisan jó volt, a 2015-ös inkább küzdelmes, aminek hatására el is hagyta korábbi csapatát, a Giant-et, és az Etixx-hez szerződött. 2016 megint rendben volt, még ha nem is volt olyan extra, mint két évvel korábban.

Most 2017-et írunk, vannak már győzelmek Marcel Kittel zsákjában, elsősorban a Dubai és az Abu Dhabi körről, de nyert szakaszt a De Panne-i háromnaposon és a kaliforniai körversenyen is.

Ám annak megítélésére, hogy milyen éve is van istenigazából, a Tour lesz majd alkalmas.

Milyennek ítéled most a formád?

Elégedett vagyok az eredményekkel, minden a terv szerint megy. Fontos volt az év eleje nagyon, mert önbizalmat adott. 

Van egy másik nagyon gyors srác is a csapatban, Fernando Gaviria. Olyannyira gyors, hogy négy szakaszt is behúzott az idei Girón. Milyen a kapcsolatod vele?

Őszintén szólva se nem jó, se nem rossz. Alig találkoztunk még az edzéseken, ami teljesen érthető, hisz teljesen más menetrend szerint dolgozunk. Ő a Girón ment, én a Tour-on fogok. Ez az idei leosztás, azt, hogy jövőre mi lesz, még nem tudom. 

Korábban általában Girót is mentél a Tour előtt. Gondot jelent, hogy az idén ez másként van?

Egyáltalán nem. Nekem nem kell sok felkészülései verseny, hogy formába lendüljek. Fontos, hogy legyen egy zavartalan felkészülési időszak magaslaton, aztán legyen egy kis verseny (jelen esetben a Ster ZLM), aztán jöhet a Tour. 

kittel3

Fotó: Europress/AFP

A tested hogyan változott az évek során? Másképp reagál az edzésre, a versenyzésre, mint korábban?

Őszintén szólva nem gondolom, hogy a test olyan sokat változna egy profi karrier során. Amikor profi leszel, az első egy-két évben lezajlanak a szükséges változások, utána inkább a mentális rész az, amiben a legnagyobbakat lehet előrelépni.

Fiatalon inkább időfutammenő voltál, később fordultál a sprint felé. Emlékszel hol volt az a pont, amikor a váltás megtörtént?

Mindig is jó sprinter voltam, igazán akkor dől el, mi lesz belőled, amikor bekerülsz a profik közé. Akkor jöttem rá, hogy az egyenkénti az nem az én utam, viszont tudtam, hogy top-sprinter válhat belőlem.

Hogyan tudnád összehasonlítani a 2014-es és a 2016-os formád? Három éve négy szakaszt nyertél, míg tavaly csak egyet, viszont volt több második helyed is.

Rendben volt a tavalyi forma, a különbséget az okozta, hogy a megelőző évben, ugye 2015-ben, alig tudtam versenyezni. Fontos alapot tud adni ugyanis az előző szezon, meg az is, ha jól sikerül az alapozási időszak. 2016-ban az is nehéz volt, hogy nagyok voltak az elvárások velem kapcsolatban. Nehéz volt ezt így együtt kezelni, de összességében büszke vagyok a 2016-os Tour-omra. Az idei Tour-t nagyon friss lábakkal kezdem majd, kb úgy, mint a tavalyi Girót. Azt a szintet akarom hozni, aztán meglátjuk, hogy az mire lesz elég. 

Tavaly Cavendish volt a meglepetésember. Te számítottál rá?

Őszintén szólva, amikor azt hallottam a Tour előtt, hogy beteg, akkor már kezdtem azt gondolni, hogy nagyon jó lesz. Nem lepett meg. Mégis miért gondoltam volna, hogy elfelejtett sprintelni? Pokolian jó volt, be kell ismerni, hogy pokolian jó volt.

kittel2

Fotó: Europress/AFP

Vegyük azt, hogy mindenki top-formában van. Kitől tartanál leginkább? Tőle vagy valaki mástól?

Én nem így gondolkodom. Rengeteg jó sprinter van, csak elfecsérelt energia ilyeneken agyalni.

Tudjuk, hogy az önbizalom és a pillanat mennyire fontos a sprintereknél. Az első szakaszt tavaly ugye Cav nyerte és te lettél a második. Lehet, hogy az egész Tour másként alakul, ha ott akkor fordított a sorrend?

Őszintén nem tudom. Azt tudom, hogy Cav nagyon sokat köszönhet a csapatunknak. Többször elhoztuk őt a végéig, ő meg lesprintelt engem. Ezt a hibát nem szeretném az idén is elkövetni.

Az idei Tour Düsseldorfban, Németországban indul. Jelent ez extra motivációt a számodra?

Nagyon jó lesz otthonról indulni, és látni a német rajongókat az út mellett. Örülök ennek, fontos ez a hazámnak. Abban, hogy ez így alakult, mi német sprinterek, és az általunk szállított eredmények vastagon benne vannak. Persze az is fontos, hogy lett egy erős német WT-csapat, a Bora. És szerencsére Németországban is kezdi visszanyerni a sportág a korábbi tekintélyét.

Egy 13 km-es egyéni időfutammal indul a verseny. Gondolod, hogy lesz esélyed arra, hogy megszerezd a sárgát?

Mindent bele fogok adni, maximálisan oda fogom tenni magam, az biztos. Aztán, hogy ez hányadik helyhez lesz elég, az majd kiderül. Ha be tudnék férni a top-5-be, az nagyon jó lenne, de nem akarok nyomást tenni magamra. 

kittel4

Fotó: Europress/AFP

Mit csinálsz szabad idődben, van időd a hobbijaidra?

Igazából, amikor otthon vagyok, akkor pihenni szeretek a legjobban. Mivel kevés időm van a barátnőmre, amikor csak tehetem, vele vagyok. Sétálunk a városban, ebédelünk, lazulunk, semmi extra. Szeretek kikapcsolódni egy könyvvel, és egyáltalán, fontosnak tartom, hogy valahogy ki tudjam szakítani magam egy kicsit a kerékpár világából. Van mondjuk egy hülye szokásom: gyakran kezdek el könyveket, amiket aztán nem fejezek be. A kedvenceim az igaz történetek és a sci-fi. 

Ha visszamehetnél az időben, mit mondanál fiatalkori önmagadnak?

Tíz évvel ezelőtti önmagamnak például azt, hogy 'csak nyomjad tovább a kerót', akkor ugyanis még nem voltam profi. De igazából nem nagyon változtatnék meg semmit, minden jó volt úgy, ahogy volt. Nagyon boldog vagyok az életemmel. És azzal, hogy azt csinálhatom, amit szeretek.

 

(Forrás: cyclingtips)