Landa: "Froome semmi szabálytalanságot nem követett el"

shadow

Tudjuk, miért igazán érdekes a ma rajtoló Andalúz kör, de csak itt van Mikel Landa is.

Aki volt csapattársához, Chris Froome-hoz hasonlóan Spanyolország déli részén kezdi az új idényt.

Az idényt, ami több szempontból nagyon érdekes lesz számára. Hisz alapból a legérdekesebb csapatváltás az övé. Nem elég, hogy a Sky után a Movistart választotta, még a Tour de France-ra is igen mondott. Tette ezt úgy, hogy ott van mellette Nairo Quintana.

De miért "kellett" két év után elengedni a Girót?

"Erős lesz a mezőny, ráadásul a hosszú időfutam és a kevés hegyi befutó miatt, ez most nem az én versenyem lenne. Épp ezért idén a Tour de France-ra megyek. Szerintem az ottani szakaszok tele lehetnek meglepetésekkel, és így az összetett végeredménye sem lehet teljesen egyértelmű. Nyár óta - amikor csak egyetlen másodperccel maradtam le a dobogóról - hiszek benne, hogy ezen a versenyen is képes vagyok egy kiemelkedő eredményre."

Ennek érdekében pedig igazi kapitányként kell tekernie. Ezzel együtt jár, hogy Landa mostantól nem vár senkire.

"Eljátszották velem az Astanában, majd a Sky-ban. Ha ebben az idényben arra kérnek, hogy az összetett miatt várjak valakire, nem fogok megállni. Nekem mostantól csak saját magamra kell figyelnem" - mondta még egy december végén adott nyilatkozatában.

Magára is figyelnie kell, de a sajtónak köszönhetően egy kicsit Nairo Quintanára is.

"Semmi problémánk nincs egymással. Ezt az egészet még a csapatbemutató környékén a média fújta fel. Az első pillanatoktól kezdve csak pozitív impulzusok értek a Movistarnál. Spanyol sorhoz jöttem, nem hiszem, hogy gondom lenne a beilleszkedéssel. Már csak azért sem, mert itt mindenkit érteni fogok. A Sky-nál két év után sem tudtam volna elmondani, vagy megérteni egy viccet. Jó helyen vagyok, mert ennél a csapatnál mindig a körversenyekre helyezték a fő hangsúlyt. És ez most is így lesz. Pontosan tudom, hogy Nairo magáénak érzi ezt a csapatot, és úgy tekint saját magára, mint az egyetlen kapitányra. Szerintem mindkettőknek jár az esély, nem szeretnénk mást, csak kihasználni az adódó lehetőséget."

Mikel Landa 2018-as versenyprogramja a Tour de France-ig

Andalúz körverseny, Tirreno-Adriatico, Baszk kör, Amstel Gold RaceFlèche WallonneLiège-Bastogne-LiègeTour de France

Amit sokan még mindig nem értenek vele kapcsolatban, az a csapatváltás. Miért a Movistar? Hisz a Bahrain-Merida mellett, az Astana is kereste.

"Azért mondtam igen a Movistarnak, mert itt kapitányként számoltak velem. Szabad lehetek, saját magamért tekerhetek. Aztán ott vannak a tradíciók. Unzué sorának mindig is a nagy körversenyek voltak a legfontosabbak. És az sem volt utolsó szempont, hogy az elmúlt években párszor már megkerestek. Sokan csak azt követően kezdtek el érdeklődni, hogy jól mentem a Touron."

Hogy mennyire lesz jó az Andalúz körön, azt nehéz megmondani, hisz ez lesz az első idei versenye. A volt csapattársról viszont megvan az egyértelmű véleménye.

"Chris semmi szabálytalanságot nem követett el, így itt lehet a rajtnál. Üdvözöljük újra a mezőnyben!"