Maestro a Sanremón

shadow

A mezőnyön belül azt mondják, ő hasonlít leginkább egy focistára.

Mondjuk pont ő volt az első, aki a labdarúgás világából fogadott fel maga mellé menedzsert (konkrétan Alex Del Piero ügynökét, Claudio Pasqualint).

Szombaton pályafutása ötvenedik klasszikus egynaposán áll rajthoz. Filippo Pozzato az utolsó olasz Sannremo-győztes. Mivel 2000 óta profi, megvan a kellő rálátása a dolgokra, és pontosan tudja, mi kell egy nagy győzelemhez.

Tizennyolc évesen került a korszak sztárcsapatához, a Mapeihez ("az országúti kerékpár akkori Real Madridjához”), huszonkét évesen Tirrenót, egy év múlva Tour de France szakaszt, 2006-ban Sanremót nyert.

"Kicsit talán korán jöttek a jelentős sikerek, mert innentől kezdve a komplett olasz sajtó elvárta tőlem, hogy évről-évre nyerjek valami fontosat. De ez nem így megy. Nézzétek meg Sagant. Ő sem húzta még be az összes klasszikust. Pedig szerintem a világ legjobbja.”

És Pippo tudja miről beszél, hisz élete első profi szezonját olyan egyéniségek mellett töltötte, mint Bartoli, Bettini, Museeuw, Tafi vagy Tonkov.

Sokan megtalálják, hogy jóval aktívabb a versenyek után, mint a szakaszok közben, de ennek is megvan az oka. "Ha már ennyien követnek a Twitteren, akkor szeretném kiszolgálni a szurkolókat. Azért nézik a képeimet, hogy valami extrát tudjanak meg rólam."

De mi a helyzet a hatalmas népszerűséggel? A ’kerékpársport playboya’ elnevezés azért nem volt véletlen. Vagy a manapság használatos – és szerényen hangzó - maestro.

"Tizennyolc éve vagyok profi, hozzászoktam ahhoz, hogy folyamatosan figyelnek és kritizálnak.Vannak akik jót és vannak akik rosszat akarnak nekem. Én tudom, hogy kik azok az emberek, akinek adhatok a szavára. Azzal meg nem tudok mit kezdeni, ha valaki szerint a Sanremón kívül mást nem tettem le az asztalra. Aki ilyet állít, egyszerűen nem ért az országúti kerékpárhoz.”

Hát igen, Pippo annak ellenére népszerű, hogy már jó ideje nem túl eredményes. Utoljára 2013. szeptemberében nyert versenyt. De ezzel a Wiliernél nem nagyon foglalkoznak. Ők tudják, vele még mindig sok mindent el lehet adni. Többek közt a komplett csapatot. Ezért ajánlottak neki állást. Bár a visszavonulás még nem aktuális.

„Sokan megtalálnak azzal, hogy mennyit keresek, miközben nem mutatok fel semmi eredményt. De ha elém tesznek egy szerződést és láthatóan bíznak bennem, miközben én imádok tekerni, mit tegyek? Ne írjak alá?”

Pozzato mindig is arról álmodozott, hogy megnyeri a legrangosabb olasz klasszikust. Ő ezen nőtt fel. Már általános iskolás korában is inkább a Tv-t és a Milano-Sanremót választotta. Nem pedig az egyik osztálytársa szülinapi buliját…

A 2006-os győzelem napjának reggelén egy hirtelen ötlettől vezérelve, felhívta az akkori barátnőjét Chiarát, és ennyit mondott neki:

- Tegyél fel rám 300 eurót! Nyerni fogok. Igen jól hallottad, háromszázat.

 

Arra, hogy mennyire volt bevállalós a lány, és mennyit nyertek Pippoék (ha egyáltalán nyertek), a szombati élő adásban válaszolunk.