Mallorcától a Lombardiáig

shadow

Tour, Vuelta, világbajnokság.

Alejandro Valverde három idei kiemelt versenye.

Girózni szeretett volna, de a csapata inkább Landa és Quinatna mellett számít rá.

Persze a július 7-én rajtoló Tour de France előtt is lesznek feladatok, például a Fléche-Wallonne. Ahol Valverde 2014 óta verhetetlen.

A szezont egyébként január 25-én otthon, négy kisebb spanyol egynapossal indítja, majd január utolsó napjától kezdve jön az általunk is közvetített valenciai kör. Aztán február 14-től egy másik eurosportos versenyen indul Andalúziában. Kerékpárral, nem kamionnal. Csak mert ő azzal is szívesen vállalná. :) (Ez egyébként nem vicc. Valverde nemrég úgy nyilatkozott, hogy ha nem tekerne, biztosan hivatásos sofőrként dolgozna).

Szóval így nézne ki az év elejére tervezett program, ami persze még változhat. Hisz az is elképzelhető, hogy a Movistar Andalúzia helyett inkább az Abu Dhabi Tourra küldi. Azt talán mondani sem kell, hogy Valverde melyik lehetőséget választaná.

"Remélem ott lehetek az Andalúz körön, mert azt a versenyt nagyon szeretem. Ami a továbbiakat illeti: valószínűleg indulok a Strade Bianchén, aztán Katalán körverseny, ardenneki klasszikusok, Dauphiné és Tour de France. Majd San Sebastian, Vuelta és végül a Lombardia." 

Alejandro Valverde tehát ebben az évben sem fogja vissza magát, bár ő soha nem erről volt híres. Tavaly a sérüléséig majdnem 5500 kilométer volt a lábában, és az előző három idényben is simán hozta tizenötezres átlagot.

"Kiválóan érzem magam, már várom a rajtot. Okosabbat úgy is csak akkor lehet mondani, ha ott vagyok a mezőnyben. A telet gond nélkül végigdolgoztam, a formával tehát nem lehet baj. Bár nem készülök arra, hogy az első pillanattól kezdve 100%-os leszek."

Sokaknak feltűnhetett, hogy az előző felsorolásból kimaradt a világbajnokság. Ahol Valverde korábban már hatszor (!) nyert érmet. De egyik sem volt arany. Szóval természetesen neki ez lesz az év (egyik) legfontosabb egynaposa.

"A pálya tetszik, de úgyis minden a jó formán múlik. Okosan kell menni az év második felében, hogy szeptemberre maradjon erő. Még azt sem tudom, milyen céljaim lesznek a Vueltán. Vagy edzésnek használom, vagy megpróbálok rámenni az összetettre. Bármi előfordulhat. És ugye még azt sem tudjuk, hogy a vb-n ki lesz a kapitány. Hisz várhatóan Landa is bekerül a válogatottba."