Ő lesz a középpontban

shadow

"Miért a Bahrain? Egyszerű a válasz, egy olyan csapatban szerettem volna folytatni, ahol én vagyok a középpontban. Kicsit úgy, mint a liquigasos időszak végén. Vino tényleg hosszabbított volna velem, de ahogy mi mondjuk otthon Szicíliában: csak megkínált, nem pedig meggyőzött. Biztos nektek is volt már olyan, hogy nem tudtátok az okát, de éreztétek, váltani kell."

Vincenzo Nibali pedig váltott, és bár kereste az olasz vonalon is erős Trek, inkább a Bahrain-Meridát választotta. Az Astanás folytatás lehetőségét elég hamar kizárta.

"Szerintem inkább a szurkolóknak kellene megítélniük az elmúlt időszakot. Én jól éreztem magam az Astanában, és mégiscsak nyertem három nagy kört, egy Lombardiát, és többek között két olasz bajnoki címet. Egy valami nem tetszett: mindenki azonnal bepánikolt, ha rövid ideig nem hoztam az eredményeket. Állítólag Vinokourov olyat is mondott, hogy ez volt a csapat történetének egyik leggyengébb éve. Hááát...csak nyertünk egy rózsaszín trikót. Lehet, Aruval nem voltak elégedettek..."

Akkor kérdezzünk is gyorsan vissza: jogosan?

"Nem hinném. Az első Tour mindig brutálisan nehéz. Azt szoktuk mondani, oda kell menni egy pofonért, hogy később ennek meglegyen az eredménye. A teljes idényed más, ha erre a versenyre készülsz kiemelten. És szerintem Fabio összességében nem ment rosszul."

Vincenzo Nibali az elmúlt négy Astanás évében

2013: Giro d'Italia - összetett első hely (13 nap rózsaszínben + 2 szakaszgyőzelem)

2014: Tour de France - összetett első hely (19 nap sárgában + 4 szakaszgyőzelem)

2015: Lombardia - 1. hely (+TdF szakaszgyőzelem)

2016. Giro d'Italia - összetett első hely (1 nap rózsaszínben + 1 szakaszgyőzelem)

/csak a legfontosabb eredményei/

Nibali sem, de ő ott és akkor segítő volt, csak Rióra készült. "Most őszintén: megváltozott volna a rólam kialakult kép, ha nyerek egy szakaszt? Valószínűleg nem, de az olimpiai bajnoki cím már más kategória.

"Akárhová megyek, a szurkolók és az újságírók mindig emlékeztetnek arra a bukásra. Én már lezártam a múltat, semmi értelme foglalkozni vele."

És akkor vissza Aruhoz. Akivel idén már ellenfelek lesznek.

"Még barátok vagyunk, de hamarosan egymás ellen megyünk. Én ismerem őt, ő ismer engem. Tudom, hol tud zavarba hozni, és tényleg veszélyes ellenfél lehet a Girón. Vannak olyan megindulásai és ritmusváltásai, amit egy meredekebb hegyen akár 3-4 kilométeren keresztül is képes tartani. Ez volt, hogy a múltban még Froome-nak is rosszul esett."

Szóval a Bahrain. Nibali egy jól működő rendszert hagyott el, egy teljesen új csapat kedvéért.

"Havonta két-három alkalommal hívtak az infókkal, de nekem nem sok mindenbe nem volt beleszólásom. Arról például szó sem volt, hogy én mondtam volna meg ki jöhet, és ki nem jöhet hozzánk. Ha megkérdeztek valamiról, akkor próbáltam segíteni. Minden új lesz, a társak, és a szakmai stáb. Stangelj lesz a sportigazgatóm, vele már a Liquigasban tekertem együtt. Nagyon jó kapcsolatban voltunk, de ez most kissé változni fog. Hisz ő az új főnököm."

Most pedig az egyik legérdekesebb téma: Giro d'Italia, és az a felejthetetlen 19. szakasz. Ami nagyon kellett a rózsaszín trikóhoz. Hallgassuk meg Nibalit, mi is történt valójában?

"Kezdetben a védekezésre játszottam, de egy idő után éreztem, hogy sokaknak már az alaptempó is megterhelő. Szépen szakadoztak le az emberek. Egy idő után már csak hárman maradtunk. A kocsiból óvatosságra intettek, de én belül éreztem, hogy egy kicsi gyorsítással, be lehet kavarni. Kruijswijken látszott, hogy nincs jól. Nem sokkal az emelkedő vége előtt, még egy kicsit megnyomtam, ott már nem spóroltam semmit. A bukását észre sem vettem, csak Chaves szólt nekem róla, amikor mellém ért. Egymásra néztünk, én meg mondtam neki: te vagy az új rózsaszín trikós, te döntesz mi legyen. Szóval nem Nibali volt az, aki elsőként kihasználta a helyzetet. Az én versenyem akkor kezdődött mikor beértük Scarponit, és elkezdtünk együtt menni."

Scarponi alapból érdekes, hisz Nibali nagyon szeretett volna az új csapatához csábítani. Ő mégis hosszabított, és jövőre az egyik nagy ellenfél első számú segítője lesz..

"Higgyétek el, tényleg nagyon motivált és erős az új sorunk. Boaro például az első edzőtábor nyitása előtt egy nappal ott volt a szállodában, mert annyira várta már az első találkozást."

Nibali valószínűleg ugyanígy áll a 100. Giróval.

"Történelmi verseny, szicíliai szakaszokkal, nem lehetett kérdés, hogy indulok-e rajta. A Tour-on amúgy is ott a Sky, és el kell ismerni, ők mostanság elképesztően erősek. Szerintem a duplának manapság nincs realitása, maximum a Giro-Vueltának. Én szerettem volna, ha Chris megpróbálja az olasz kört, de látni kell, hogy régebben a nagy nevek döntöttek, manapság meg a csapat mondja meg, milyen lesz a programod. Az első Bahrain-es évemben, nekem a Girónál semmi nem lehet fontosabb."

(Forrás: Bicisport)