PN 8: Marc Soler nyerte a Párizs-Nizzát

shadow

"Magabiztos vagyok az utolsó nap előtt."

Ezt mondta Simon Yates, miután tegnap megnyerte a Párizs-Nizza királyszakaszát. Talán túlságosan is az volt. De nem csak ő, hanem az összetettben élen állók többsége is, amikor bő negyvennel a vége előtt hagyták elgurulni Marc Solert és David de la Cruzt.

Mindez azért is volt meglepő, mert Soler hátránya mindössze 37 másodperc volt az utolsó nap előtt. Elég hamar átvette a virtuális sárgát, és bár nem tudtak nagy előnyt felépíteni Yates-hez képest, azt az egy perc körüli különbséget jó sokáig tartani tudták vele szemben.

Last Kilometer - Stage 8 - Paris-Nice 2018

Paris-Nice is the first major European stage race of 2018. It is made of 8 stages including an individual time trial. From March 4th in Chatou to March 11th in Nice, riders compete on a various types of terrain having La Colmiane for summit during the penultimate stage.

Óriási versenyfutás alakult ki a sárgáért. Egyrészt ott volt - a tavalyi évhez kísértetiesen hasonlító szituációban - a szakaszgyőzelemért hajtó De La Cruz, vele pedig megint egy spanyol, ezúttal Soler, aki az összetettért ment, valamint Omar Fraile, egy korábbi szökésből. Ott voltak az Izagirre testvérek, akik nagy igyekezetükben össze is akadtak, így elvesztették az esélyüket az összetettet illetően. Valamint ott volt a sárga trikós Yates, továbbá a szintén lőtávolon belül lévő Tim Wellens is.

Az utolsó kilométeren Yates, Wellens és a két Izagirre már összerázódtak egy csoportba, így egy kérdés maradt, Yates, vagy Soler. A fiatal Movistaros ment a többiek ellen, akik komoly tempóban közelítettek az élen álló hármas felé.

És bár a hajrában nem volt esélye a szakaszt végül megnyerő De La Cruz és Fraile ellen, a harmadik hellyel is pont elég előnyt (4 mp) tudott megőrizni ahhoz, hogy az övé legyen az összetett.

Győzött tehát Soler és vele együtt a bátorság és a támadó felfogás. Ez volt a 24 éves spanyol pályafutása eddigi legnagyobb sikere. A dobogóra Yates és Gorka Izagirre állhattak még fel.