Rebellin: jöhet a huszonhatodik!

shadow

Amikor felkerült a profik közé, Miguel Indurain megcsinálta a Giro-Tour duplát, az áprilisban rendezett Vueltát Tony Rominger nyerte, és Gianni Bugno lett a világbajnok.

Igen, pontosan 1992-t írtunk.

Egy bizonyos Davide Rebellin, ekkor kapott először szerződést felnőtt csapattól.

Most, 2017 decemberében, miután leigazolta a Sovac-Natura4Ever, a huszonhatodik (!) profi szezonjára készül. Teszi mindezt, negyvenhat évesen. Úgy, hogy mai napig képes eredményeket hozni. Októberben például az azeri körön nyert szakaszt, előtte pedig az indonéz körversenyen húzta be az összetettet.

"Ötven éves szülinap a mezőnyben? Nem mondom, hogy lehetetlennek tartom. Amúgy nincs kitűzött cél, de simán megtörténhet, hogy akkor még tekerni fogok."

Ezt mondja Davide Rebellin, aki -  és ezt még leírni is kemény - az 1992-es barcelonai olimpia után állt profinak. Azóta sok minden történt vele. Nyert például három Fléche-Wallonne-t, 2004-ben Liége-Bastogne-Liége-t és Amstel Gold Race-t, 2001-ben meg Tirreno-Adriaticót.

De honnan jött ez a mostani lehetőség?

"A Sovac-Natura4Ever-nek belga gyökerei vannak, de algériai bejegyzésű sor. A csapat lelke egy korábbi profi, a nálam két évvel fiatalabb Geoffrey Coupé. Nagyon szeretett engem versenyzőként, és ragaszkodott hozzá, hogy mielőtt visszavonulok, tekerjek náluk. Évek óta keresett, most én jelentkeztem nála. Olasz csapathoz szerettem volna menni, de otthonról egy ajánlatot sem kaptam."

Vagyis, jön egy újabb szezon, ami valószínűleg nem az utolsó.

"Ezt még nem tudom megmondani. Céljaim és terveim nincsenek. Napról-napra gondolkodom, ha majd látom, hogy nem tudom befejezni a versenyeket, akkor jöhet a visszavonulás. Ha felteszem a hátamra a rajtszámot, még mindig megváltozok. Ahogy elindulunk, a legjobbat akarom kihozni magamból. Verseny közben nem számít a kor. Nem foglalkozom azzal, hogy többeknek a mezőnyből, simán az apja lehetnék. Soha nem kaptam semmi rossz visszajelzést emiatt az ellenfelektől. Sőt, mai napig eljutnak hozzám olyan üzenetek, hogy sokaknak én vagyok a példaképe."

Rebellin az előző évét egy kuvaiti csapatnál töltötte. Ötvenkilenc versenynappal és majdnem tízezer kilométerrel zárt. Na, és az egzotikus helyszínek miatt, jó pár extrém élménnyel.

"Tour of Qhingai Lake, 4000 méter szintkülönbséget tartalmazó szakasz. Indonézia, hegyi befutó, és durvább emelkedő, mint a Zoncolan. Csodálatos országok, gyönyörű tájak. Meg a majmok, akik menet közben rohangálnak át előttünk az úton... A szervezés egyébként sok helyen meglepően profi, de közel sincs akkor nyomás meg eredménykényszer rajtad, mint Európában."

Egy kérdés mégis felmerülhet bennünk. Nem hiányoznak a nagy versenyek? A komoly feladatok?

"A 2008-as pekingi olimpiát követő ügyem miatt, nekem otthon sok ajtó bezárult. Ez tény. Inkább úgy válaszolok, hogy tudtam volna örülni egy olasz csapat megkeresésének. Persze, van verseny, ahol jó lenne indulni. Ilyen a Sanremo vagy a Fléche-Wallonne. Ebbe legutóbb akkor gondoltam bele komolyabban, amikor 20 versenynappal a lábamban, tizedik lettem az olasz bajnokságon. Akkor átfutott az agyamon, hogy talán magasabb szinten is tudnék még eredményeket hozni..."

 

(Forrás: Gazzetta)